Lukijalta: Toivomalla ei urheilulukiossakaan pärjää

Liittyen käytyyn keskusteluun Lahden lyseon lukion urheilulinjasta tuon esiin seuraavaa:

Oikeaa tietoa lukio-opinnoista ja Lahden lyseon urheilulinjasta saa esimerkiksi oppilaitoksen nettisivuilta, Opintopolku.fi-sivustolta, yhteydenotolla lyseon asianomaisiin henkilöihin, avoimissa ovissa (18.1.2018). Rehtori päättää opiskelijaksi ottamisesta, valintoihin liittyvät kysymykset pitää esittää hänelle, eikä puida asiaa julkisesti perättömiä tietoja levittämällä.

Yhdeksäsluokkalainen voi hakea viiteen eri hakukohteeseen, jopa viiteen eri urheilulukioon. Lahteenkin tulee hakemuksia koko maasta, lukiohan ei ole lähipalvelu.

Koulutuskeskus Salpauksen ja Lyseon urheilulinjan lisäksi liikunnallinen nuori voi hakea lyseon liikuntapainotteiselle linjalle, jolla harrastetaan liikuntaa monipuolisesti. Linjalle ei järjestetä erillisiä pääsykokeita, keskiarvoraja on sama kuin yleislinjalla.

Aikaisemmin aiheesta mielipiteen kirjoittanut arveli, että ”koulumenestys voi tulla myöhemmin”. Useimmiten lukiossa arvosanat huononevat. Peruskoulun vaatimustaso on paljon lukiota alhaisempi, lukiossa opiskelu on teoreettista, eteneminen nopeaa, lukuvuosi jakautuu jaksoihin ja oppiaines kursseihin.

Eniten vaikeuksia tuottavat matematiikka, ruotsi, vieraat kielet, jotka kaikki ovat lukiossa pakollisia aineita ja kaikkien pohja on luotu jo peruskoulussa. Urheilulukiossa on oman lajin harjoitukset vähintään kolmesti viikossa, minkä lisäksi omat ja seuran harjoitukset, kilpailut, ottelut, mahdolliset leirit, jopa ulkomailla.

Jos peruskoulussa ei jaksa urheilun takia opiskella, miten sitten lukiossa jaksaisi? Toiveunia on mukava nähdä, mutta niitten levittäminen on vastuutonta. Toivomalla ei lukiossa pärjää. Pitää hankkia hyvät perustiedot, opiskelutaidot, opetella työnteko jo peruskoulussa ja levätä riittävästi. Motivaatio ja asenne ovat ratkaisevia.

Parhaimmillaan urheiluseura ja urheilulukio toimivat yhdessä päämääränään nuoren kokonaisetu ja hyvinvointi, menestyminen sekä opiskelussa että urheilussa.

Yhteistyö perustuu keskinäiseen arvostukseen, kunnioitukseen, luottamukseen, oman roolin ymmärtämiseen, vilpittömään haluun toiminnan kehittämiseen ja kykyyn kuunnella toista. Tämä heijastuu positiivisesti myös urheilijaan.

Pahimmillaan seura pitää urheilulukiota käskyläisenään, omana alaosastonaan, jolle voi esittää vaatimuksia, edellyttää etuoikeuksia ja erityiskohtelua omille urheilijoille. Toimintaa leimaa ylimielisyys ja vähättelevä suhtautuminen opintoihin.

Asennevamma saattaa tarttua nuoreenkin ja ilmetä piittaamattomuutena ja huonona käyttäytymisenä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kaikkein huono-osaisimmille maksettavassa tuessa isot alueelliset erot – kärjessä on niin pieniä kuntia kuin suurimpia kaupunkeja ja maakunnista Uusimaa
 2. Sadan asiantuntijan joukko tunnisti 17 ratkaisua, jotka Lahden on välttämättä tehtävä noustakseen koronakriisistä
 3. Kysymys ja vastaus: Miksi hyvinvointyhtymän ja THL:n koronavirusluvut eroavat toisistaan?
 4. Omakotitalo tuhoutui täysin tulipalossa Orimattilassa
 5. Lastenleirillä mennään lasten ehdoilla - "Emme opeta, että tämä on valssinaskel, vaan heitä tutustutetaan luovaan toimintaan"
 6. Poliisi taltutti päihtyneen kuskin kaasusumuttimella Päijät-Hämeen keskussairaalalla
 7. 4.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, yksi potilas tehohoidossa
 8. Lahtelainen Assi Jokivirta jätti kampaajan työnsä ja lähti tavoittelemaan unelmiaan: nyt hän auttaa ihmisiä rentoutumaan
 9. Lahdessa kokeillaan uusia tölkki- ja pullotelineitä, ensimmäiset viisi tilattu tällä viikolla
 10. Kysymys ja vastaus: Miksi Lahden uimahallit pysyvät suljettuina?
 11. Siviilipalveluksen koulutusjakso siirtyi koronan vuoksi verkkoon – "Etäkoulutettaviin eriin otetaan sellaisia velvollisia, joilla on tiedossa oleva työpalveluspaikka"
 12. Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen on erotettu eduskuntaryhmästä
 13. Hämeenmaan ja Kymen Seudun Osuuskaupan autokaupat yhdistyvät
 14. Lahden Aleksin ylikulkusillalle tuli kaksi uutta vaihtoehtoa: tunneli tai jaettu katutila
 15. Päihtyneet kuskit jäivät kiinni kahdesti samana päivänä Päijät-Hämeessä – autossa ei ollut tuulilasia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.