Kenkäfriikkien maassa

Kurdinaiset eivät yleensä ole kiinnostuneita politiikasta, mutta on yksi poliitikko, jota kaikki ymmärtävät: Filippiinien Imelda Marcos. Sillä myös kurdit rakastavat kenkiä.

Shadia valmistui kesällä opettajaksi ja on juuri aloittanut ensimmäisessä työpaikassaan. Ensimmäiseen palkkapäivään on vielä aikaa. Tuttavia ei kiinnosta miltä Shadiasta tuntuu olla opettaja, vaan miksi hänellä on joka päivä samat kengät.

Irakin Kurdistanissa on tapana, että töihin laitetaan joka päivä eri vaatteet. Shadia on kiertänyt sinnikkäästi kirpputoreja, joilla myydään Etelä-Koreasta tuotuja tavaroita, mutta ei ole löytänyt sopivia kenkiä.

Kalarin opiskelija-asuntolasta on noin kymmenen minuutin kävelymatka yliopistolle. Campukselta on bussiyhteys keskustaan, mutta alueen sisällä on käveltävä. Tytöt valittavat tästä jatkuvasti. Heidän mielestään bussi asuntolasta yliopistolle on välttämätöon, koska on liian kuuma kävellä.

Kesällä Kalarin lämpötila on yli 40 astetta, mutta suurimman osan lukuvuodesta sää on siedettävä.

Tyttöjen on vaikea kävellä, koska he käyttävät joka päivä piikkikorkoisia sandaaleja. Suomessa sellaisia käytetään vain juhlissa.

Euroopassa korkeakorkoisetkin kengät suunnitellaan ergonomisesti, mutta Irakissa myydään Kiinassa valmistettuja heikkolaatuisia tekonahkakenkiä, jotka hiertävät ja puristavat jalkoja.

Kun opiskelijatytöt palaavat asuntolaan, he ottavat ensimmäiseksi kengät pois jaloista. Ulkonäöstään tarkasti huolehtivien nuorten tyttöjen jalat ovat usein turvonneet ja varpaat vääntyneet epänormaaleihin asentoihin. Mieleen tulee muinaisten kiinalaisten tapa typistää naisten jalat silloisten kauneuskäsitysten mukaisesti liian tiukoilla kengillä kasvuiässä. Aikuisina naiset olivat osittain liikuntakyvyttömiä.

Irakissa on tapana, että naiset eivät mene minnekään yksin. Isä, aviomies tai veli kuljettaa heidät autolla niin töihin kuin ostoksillekin. Naisethan eivät pysty liikkumaan yksin epämukavilla kengillään. He ovat olentoja, joista miesten on huolehdittava.

Kurdinaiset katsovat ihmetellen Suomesta tuomiani lenkkareita. Kukaan heistä ei suostuisi käyttämään sellaisia.

Kirjoittaja opettaa sosiologiaa ja englantia Sulaimanian yliopistossa Kalarissa, Irakin Kurdistanissa.

Nuorten tyttöjen jalat ovat usein turvonneet ja varpaat vääntyneet epänormaaleihin asentoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 2. Tutkimus kumoaa pinttyneet väitteet: Koko Suomen maaseutu ei tyhjene, vain neljäsosa alueista taantuu pysyvästi
 3. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 4. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 5. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit
 6. Nyt pitää tehostaa pintojen putsausta – lue siivousvinkit virusten karkotukseen
 7. 8.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Koronatartuntojen määrä ei ole kasvanut - Päijät-Hämeessä 46 tartuntaa
 8. Pääkirjoitus: Kaikkien aikojen lisäbudjetti, mutta sekään ei vielä riitä
 9. Terhi Säynäjärven Esalainen: Arvoisa koronavirus, säästä meidät lamalta
 10. Uskaltaako kotiinsa tilata nyt siivoojaa? Lahtelainen siivousalan yrittäjä kertoo, miten vastuullinen epidemiasiivoaja toimii
 11. Yle: Pankin työntekijä tunnusti kavaltaneensa lähemmäs miljoonan
 12. Poliisi tehostaa Uudenmaan rajojen valvontaa pääsiäisenä
 13. Videokonsertti: Katso ja kuuntele Sinfonia Lahden konsertti tästä
 14. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 15. Järvien vedenpinnat ajankohtaan nähden ylhäällä Hämeessä, samoin pohjaveden tasot

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.