Uutta suuntaa hakemassa

Harva numeroyhdistelmä on tullut suomalaisille yleisen hätänumeron ohella yhtä tutuksi kuin 141. Jälkimmäisessäkin sarjassa on kyse osaltaan hädästä, eteläsuomalaisten viljelijöiden epävarmuudesta.

Suomi on käynyt Suomen EU-jäsenyyden aikana tiukkoja neuvotteluja komission kanssa maataloustuista. Komissio pitää tiukasti kiinni siitä, että Etelä-Suomen maataloudelle maksettava kansallinen 141-tuki on väliaikainen ja aleneva. Suomen kanta on ollut, etteivät viljelyolot ole muuttuneet Suomen EU-jäsenyyden aikana.

Suomi on muuttanut aiempaa neuvottelutaktiikkaansa, jotta sen ei tarvitsisi käydä ikuista kädenvääntöä 141-tuesta komission kanssa. Suomi sai yhden erävoiton, kun EU-parlamentin maatalousvaliokunta antoi maanantaina hyväksyntänsä pykälälle, joka antaa Suomelle mahdollisuuden jatkaa kansallisten tukien maksamista etelän maataloudelle.

Tuille haetaan uutta oikeusperustaa siirtymäkauden asetuksesta, joka sisältyy unionin yhteisen maatalouspolitiikan uudistuspakettiin. Etelä-Suomen kansalliset tuet mahdollistava pykälä olisi voimassa vuoteen 2020 saakka.

Uudistusta ovat olleet ajamassa Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa sekä maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) esikuntineen. Sarvamaa uskoo, että uusi Suomi-artikla olisi "järjestäytyneempi keino" turvata Etelä-Suomen tuki.

Keskustalaiset viljelijäkansanedustajat ovat huomauttaneet, ettei vielä ole aihetta juhlaan. He pitävät myönteisenä, että valiokunnassa tunnustetaan Suomen maatalouden erityisolosuhteet, mutta korostavat lopullisten päätösten olevan vielä monen mutkan takana.

Suomen vaikutusvalta sekä linjavalinnan viisaus punnitaan lopullisesti EU-parlamentissa marraskuussa. Toivottavasti siellä päädytään ratkaisuun, joka turvaa oman ruoantuotannon jatkamisen myös Etelä-Suomessa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut