Sukkahousujen uusiokäytön mestarit

Kristiina Koivunen. Arkisto

Kristiina Koivunen

Miten suomalaiset ja ruotsalaiset eroavat toisistaan? Meillä Suomessa ollaan arkipäiväisempiä eikä niin kohteliaita kuin Ruotsissa. Me olemme säästäväisempiä.

Ehkä olette kuunnelleet keskiviikkoiltaisin yleisradion Luonto-Suomi-ohjelmia? Ruotsin radion luonto-ohjelma tulee sunnuntaisin.

Sain ahaa-elämyksen kansojemme erilaisuudesta huomatessani näiden ohjelmien erilaisuuden.

Suomalaisessa ohjelmassa juontaja ja pari asiantuntijaa vastaavat kuuntelijoiden kysymyksiin. Usein ne lähetetään nastolalaiselta pihalta, toimittajan tuttavien luota. Ohjelmat ovat aina suoria lähetyksiä, mikä on halpa ohjelmatyyppi.

Ruotsalainen ohjelma tehdään paljon, paljon kalliimmin. Se koostuu huolellisesti tehdyistä reportaaseista.

Suomen luonto-ohjelmassa kuuntelijat kertovat kokemuksistaan ja kysyvät neuvoja käytännön ongelmiin.

”Kesämökkitontillani on kyykäärme. Miten pääsen siitä eroon, kun en halua tappaa sitä?” kysyy soittaja.

”Ota käärmeen pääpuoli tukevaan otteeseen puukepin oksanhankaan, nosta se häntäpäästä ämpäriin ja vie vähintään kolmen kilometrin päähän, niin se ei tule takaisin”, neuvoo asiantuntija ja kuuntelija kiittää neuvosta.

Ruotsin ohjelmassa toimittaja kertoo käynnistään islantilaisella luonnonsuojelualueella ja kuvailee lunniparvea, jonka äänet kuuluvat taustalla. Sen jälkeen tulee toisen toimittajan tekemä reportaasi Pohjois-Ruotsista, jossa haastatellaan aarnimetsien suojeluun perehtynyttä erikoisasiantuntijaa.

Pari viikkoa sitten lähetetyssä Suomen ohjelmassa (jonka voi edelleen kuunnella internetissä) aiheena oli lintujen laulun äänittäminen.

Sitä oli mukava kuunnella leipoessa, vaikka en aio alkaa harrastaa sitä.

”Nykyiset nauhurit toimivat parikymmentä tuntia, joten ne voi jättää metsään yksinään äänittämään”, neuvotaan ohjelmassa.

”Kun kuulet kiinnostavaa linnunlaulua, seuraa missä puussa lintu istuu ja vie nauhuri sinne. Ripusta se puun oksaan vaatehenkariin”, ohjelma jatkuu. Jos oksat ovat liian korkealla, nauhurin voi kiinnittää ongenvavan päähän ja sitoa sen puunrunkoon. Äänityksen voi kuunnella seuraavana päivänä.

On parempi kokea luonto omalla pihalla kuin kuunnella asiantuntijan lausuntoja.

Suomalaisuus on luovuutta ja itse tekemistä.

Ruotsalaisen kauppaketjun asiakaslehden kaikki reseptit ovat gourmet-ruokaa, mutta siitä puuttuu vastaavan suomalaisen lehden kiinnostavin palsta: Niksi-Pirkan kymmenet ohjeet sukkahousujen uusiokäytöstä.

Sukkahousut ovat loistava keksintö, jolle löytyy jatkuvasti uutta käyttöä. Esimerkiksi puun oksalla sukkahousuissa roikkuva mikrofoni ei pelota lintuja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen keskussairaalassa 32 työntekijää asetettu karanteeniin - potilaissakin altistuneita
 2. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 3. Turkka Rantanen nousemassa Hollolan hallinto- ja talousjohtajaksi
 4. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 5. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 6. Finnairin lomautetut työntekijät auttavat Päijät-Hämeen koululaisia läksyjen teossa, chat auki kahdesti viikossa
 7. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 8. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 9. Bussifirma Linkkerin saneerausmenettely alkoi, yhtiö osasi odottaa myönteistä päätöstä
 10. Yhdeksää ihmistä epäillään toimintakiellossa olevan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan jatkamisesta
 11. Jenna Lindén on liikuttanut ja opastanut ihmisiä maailmalla – koronavirustilanne pysäytti Sveitsissä asuvan lahtelaisen arjen
 12. Sinfonia Lahti julkaisi levyllisen Prokofjevin musiikkia
 13. Urheilukanavat koronan kourissa: Tarjontaa riittää, mutta nostalgia ei kannattele loputtomiin – ”Vähän kuin katsoisi romanttista komediaa”
 14. Huutaja voi jäädä rannalle nettihuutokaupassa – oikeusasiamies vaatii ulosottomiestä huolehtimaan ostajaehdokkaiden yhdenvertaisesta kohtelusta
 15. Ylen gallup: Koronakriisi paisutti SDP:n suosiota – pääministeripuolue nousi lähes perussuomalaisten rinnalle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.