Ihmelääke merisairauteen

Elina Salo

Ankkuroitu laiva niiaa aaltojen mukana ylös, alas, oikealle, vasemmalle. Laineet ovat sen verran korkeat, että laivan kannelta huudetaan tiukkasävyisiä käskyjä pinnan alta palaaville sukeltajille: Pidä kiinni köydestä! Yksi kerrallaan laivan perään! Naama pois vedestä, jotta aallokossa pomppivat tikkaat eivät katkaise niskaasi!

Yläkannella istuu harmaakasvoinen singaporelainen, joka on joutunut jättämään jo monta etukäteen maksamaansa sukellusta väliin merisairauden vuoksi.

Märkäpukuja riisuttaessa hollantilaismies kertoo vaimonsa oksentaneen regulaattoriin kesken sukelluksen. Se ei ole vaarallista, mutta vähän ällöttävää kyllä - ja kertoo siitä, että sukeltaja on ollut erittäin huonovointinen veteen mennessään.

Tiedän täsmälleen, miltä harmaakasvoisista sukeltajista tuntuu. Olen niitä ihmisiä, joille tulee paha olo keinussa, karusellissä, laivassa ja jopa junassa, jos vaunu kallistelee tavallista enemmän.

Tällä taustalla suorastaan hirvitti ajatus neljän päivän sukellusreissusta, jonka aikana ei astuta lainkaan kovalle maalle: mitä jos voin pahoin neljä päivää putkeen?

Pillereistä ei ole koskaan ollut pahoinvointini taltuttajaksi, ja oikeasti: älkää neuvoko huonovointista ihmistä katsomaan horisonttiin. Ei se auta.

Yhden teorian mukaan matkapahoinvointi ja merisairaus ovat kehon puolustusreaktioita tilanteessa, jossa keho tuntee liikettä, jota silmä ei selitä.

Aivot tulkitsevat tilanteen niin, että ihminen hallusinoi liikkeen, ja että hallusinointi johtuu myrkytystilasta. Oksentaminen on kehon keino pyrkiä eroon oletetusta myrkystä.

Amerikkalainen tv-sarja Myytinmurtajat testasi yhdessä jaksossaan muita kuin lääketieteellisiä keinoja, joilla pahoinvointia voi vähentää. Homeopaattinen suihke, pahoinvointiranneke ja akupunktio eivät tehonneet testaajiin, jotka istutettiin Nasan merenkäyntiä simuloivaan tuoliin.

Mutta yksi aine toimi. Inkivääripillereiden nauttimisen jälkeen kummallekaan testaajalle ei tullut höykytyksessä paha olo.29

Netistä löytyi koko joukko tietoa erilaisista inkivääritutkimuksista: yhden mukaan inkivääri vaimentaa pahoinvoinnin tunnetta, toisen mukaan se hillitsee oksentamista, mutta ei poista pahoinvointia, kolmas totesi vain lumevaikutuksia.

En siis ollut kovin luottavaisella mielellä kauhoessani kuivattuja inkiväärejä pussiin kaupassa.

Kuivattu inkivääri maistuu hedelmäiseltä ja kirpakalta, herkkäsuisen mielestä ehkä tuliseltakin. Aloitin niiden syömisen samalla hetkellä kun astuin laivaan: haukkasin pieniä paloja kerrallaan ja jäystin niitä tunnin parin välein.

Ja se toimi.

Neljään päivään pahasta olosta ei ollut tietoakaan. Inkivääri toimi niin täydellisesti, että omalla kohdallani olen valmis puhumaan ihmelääkkeestä.

Tarjosin ihmelääkkeitäni myös harmaakasvoisille kanssamatkustajille. Hollantilainen jatkoi oksenteluaan, mutta singaporelaiselle inkivääri palautti värin naamaan. Kannattaa kokeilla.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut