Länteen, itään tai nykysijoilla

Mikko Kivelä

Salpausselän harjulle mahtuu monenlaisia kuntia.

Iitti on Salpausselän kuntajakoselvityksen kuusikon ainoa Kymenlaakson maakuntaan kuuluva kunta. Kunnanvaltuusto on ilmaissut selkeän tahtonsa kunnan siirtämiseksi Päijät-Hämeen maakuntaan.

Ensin on ratkaistava kysymys kuntajaosta. Jos iittiläisiltä kysytään, suunta on Lahti, toisten mielestä Kouvola, jonka kosinnan iittiläiset ovat jo kertaalleen torjuneet.

Kolmansia ovat ne, jotka eivät haikaile sen enempään länteen kuin itäänkään, vaan haluavat vastakin olla iittiläisiä.

Päätöksen - jos nyt uuden kunnan perustamisesta ylimalkaan mitään tukee - tekevät kuitenkin kuntalaisten valitsemat päättäjät. Heille asian valmistelee kunnanjohtaja.

Valmistelumielessä Iitti ja Kärkölä ovat samaa maata, sillä kummassakin kunnassa on vs. kunnanjohtaja.

Iitin peräsimeen maaliskuussa asettunut Riku Rönnholm teki mielenkiintoisen ja rohkeankin ratkaisun hakiessaan johtajaksi kuntaan, joka saattaa kadota kartalta. Pelottomuudesta kertoo sekin, että Rönnholm otti tehtävän vastaan, vaikka virkavaalista on valitettu.

Varsinais-Suomessa uransa tehneellä ja kesken Salpauskunta-selvityksen kunnanjohtajaksi ryhtyneellä Rönnholmilla ei ole iittiläistä painolastia. Hänen sopii olettaa suhtautuvan kuntajakoselvitykseen kiihkottomasti sekä kykenevän arvioimaan kysymystä ulkopuolisen silmin.

Tällä voi olla merkitystä, kun hän valmistelee asian poliitikkojen päätettäväksi.

Viisaudesta herkässä tilanteessa kertoo sekin, että oman kantansa kunnanjohtaja kertoo vasta liitosselvityksen valmistuttua (ESS 11.5.).

Syyskuussa ratkeaa, jatkaako Nastolan keskellä oleva Supinkulma Iitin enklaavina vai onko se osa vuoden 2017 alussa aloittavaa uutta Lahden kaupunkia.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut