Laittomien lakkojen kierre poikki

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) on saanut tarpeekseen laittomista lakoista ja vaatii lakkoiluun liittyvän lainsäädännön uudistamista. Aiemmin EK:n keskeisenä tavoitteena oli lakkosakkojen korottaminen, mutta nyt pääpaino on vaihtumassa vahingonkorvauksiin.

EK:n työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen perustelee tätä sillä, että kaikesta muustakin vahingonteosta voidaan määrätä korvauksia, niin miksei myös laittomien lakkojen aiheuttamista vahingoista (ESS 25.6.).

Laatusen mielestä laittomien lakkojen määrä vähenisi, jos työntekijöille tulisi henkilökohtainen vastuu työrauhasta. Ammattiosasto ja laittomaan lakkoon osallistuvat työntekijät tulisi voida haastaa oikeuteen vastaamaan aiheutuneesta vahingosta.

Ruotsissa tällainen säännös on ollut jo pitkään käytössä, ja se on tuottanut tulosta. Siellä oli viime vuonna ainoastaan yksi lakko. Myös Norjassa ja Tanskassa laittomiin lakkoihin sovelletaan vahingonkorvausmenetelmää, jossa korvauksen suuruutta määrättäessä arvioidaan lakon yrityksille aiheuttamat menetykset.

SAK:sta muistutetaan, että laittomien lakkojen määrä on vähentynyt oleellisesti takavuosista ja Suomi on lakkomaana euroalueen keskikastia. EK:n mielestä nykytilannetta ei voi verrata menneisiin vuosikymmeniin, jolloin lakkoherkkyys oli aivan toista luokkaa kuin nyt.

EK:n tilastojen mukaan vuosina 2000-2013 järjestön jäsenyrityksissä oli 1 384 lakkoa, joista 92 prosenttia oli laittomia. Suomen tilannetta tulisi verrata Ruotsiin, joka on Suomen teollisuudelle tärkein kilpailijamaa.

Työantajaleirin vaatimuslistalla pysyy edelleen lakkosakkojen ylärajan korottaminen. Tämä on perusteltua, sillä viimeksi enimmäismäärää korotettiin 1985.

Työehtosopimuslain mukaisen hyvityssakon pitäisi toimia riittävänä uhkana, jotta laittomilta työtaistelutoimilta vältytään. Nyt se ei sitä kuitenkaan tee, sillä ammattiosastot voivat selvitä muutaman tuhannen euron sakoilla. Jos laiton lakko ei lopu, summa voi nousta ylärajaan eli 30 000 euroon.

Lakkosakkojen ja muiden työrauhasäännösten uusiminen on kuitenkin vaikeaa, sillä palkansaajapuolella niihin suhtaudutaan nihkeästi. Siellä vedetään liian helposti esiin punainen kortti ja väitetään, että kyseessä on lakko-oikeuteen puuttuminen. Siitä ei kuitenkaan ole kyse, vaan lainsäädännön päivittämisestä vastaamaan tätä päivää.

On kohtuutonta, että muutamat avainryhmät voivat pysäyttää hihnat liian heppoisin perustein, mistä aiheutuu mittavia vahinkoja koko yhteiskunnalle. Tyypillistä laittomien lakkojen kohdalla on se, että niistä kärsivät työantajat ja asiakkaat, jotka eivät ole asiassa mitenkään osallisia.

Muutamat SAK:n liitot ovat selvästi herkempiä lakkoilemaan kuin toiset. Jos SAK saisi omat jäsenliittonsa ruotuun, asia hoituisi sillä. Tämä lienee turha toive, sillä liitot ovat itsenäisiä toimijoita ja vallankäyttäjiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksinyrittäjille tukea jaossa Lahdessa ensi vaiheessa noin 1,9 miljoonaa euroa
 2. Lahden moottoritiellä jonoa rajatarkastuspisteelle – autoilijoita jouduttu käännyttämään aiempaa enemmän
 3. Päijät-Hämeen keskussairaalassa 32 työntekijää asetettu karanteeniin - potilaissakin altistuneita
 4. Miten selviät, kun tulot romahtavat? Kerro kokemuksistasi ja jaa vinkkisi
 5. Heinolalaisfirma voitti sitkeän patenttiriidan – asian käsittely kesti yli kymmenen vuotta
 6. Pehmonallejen varastamisesta Lahdessa ja kovien huumeitten hallussapidosta yli vuosi linnaa
 7. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 8. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 9. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 10. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 11. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 12. Entisen kaatopaikan ympäristövaikutuksia tutkitaan Lahdessa
 13. Poikkeustila poikinut lähes sata kantelua oikeusasiamiehelle – "Voi olla, että niitä tulee lisää"
 14. Finnairin lomautetut työntekijät auttavat Päijät-Hämeen koululaisia läksyjen teossa, chat auki kahdesti viikossa
 15. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.