Feministipuolue toi naisasian Ruotsin puolueisiin

Kristiina Koivunen

Ruotsin puoluekartan uusimman tulokkaan, Feministiskt Initiativin, eli Feministialoitteen, menestys toukokuisissa eurovaaleissa oli shokki maan vanhoille puolueille. Sen ehdokas Soraya Post, joka ei ole aiemmin ollut mukana politiikassa, nousi europarlamenttiin. Feministipuolue yrittää päästä myös Ruotsin eduskuntaan ensi syksyn vaaleissa.

Kuluvaa vuotta kutsutaan Ruotsissa supervaalivuodeksi, syksyllä valitaan eduskunta, kunnanvaltuustot ja terveydenhuollosta päättävät läänien maakäräjät. Eurovaaleja pidetään eduskuntavaalien esikisana.

Feministien menestys on tehnyt syksyn vaaleista naisten asemaa käsittelevät vaalit. Varsinkin naisten asema työelämässä saa paljon huomiota. Vanhat puolueet vakuuttavat melkein kuorossa, kuinka ne aikovat parantaa naistyöntekijöiden oloja.

Vaikka feministipuolue on puolueena uusi, monilla sen jäsenillä on kokemusta politiikasta. Sen puheenjohtaja Gudrun Schyman oli kymmenen vuotta Ruotsin Vasemmistoliiton puheenjohtaja. Feministipuolue syntyi pettymyksestä perinteisiin puolueisiin.

Naisten miehiä alhaisempi tulotaso liittyy kahden naisvaltaisen alan, terveydenhuollon ja opetuksen, ongelmiin. Hoitoalalla osa-aikatyö on yleistä. Pienten lasten äideille se on hyvä ratkaisu, mutta monille muille ongelma pienen palkkapussin takia.

Koulujen ongelmat saivat paljon huomiota viime keväänä, kun uusimmat pisa-testin tulokset julkistettiin. Testissä verrataan eri maiden koululaisten taitoja.

Suomi on aina ollut kärkisijoilla, mutta Ruotsin sijoitus laski aiemmastakin. Ruotsi sai Pohjoismaista vähiten pisteitä, mihin on etsitty kiivaasti syitä koko alkukesä. Varsinkin kun Ruotsilla on kyseenalainen kunnia pitää kärkisijaa toisessa tilastossa, eli koulujen tulipaloissa. Ja usein tulipalot ovat oppilaiden sytyttämiä.

Myös joidenkin opettajien työ on osa-aikatyötä, täyden palkan saadakseen he joutuvat suhaamaan kahden koulun väliä.

Feministit saavuttavat tavoitteitaan kiertoteitä pitkin:

”Ruotsi tarvitsee feminismiä!” lopetti liberaalipuolueen puheenjohtaja, Ruotsin opetusministeri Jan Björkdahl tärkeän linjapuheen.

Puolueet ovat liikuttavan yksimielisiä opettajien palkan nostamisesta ja työolojen parantamisesta opetuksen tason nostamiseksi. Demarit lupaavat antaa terveydenhoitoalan osa-aikatyötä tekeville kokopäivätyön.

Rasisminvastaisuuttaan korostava Feministipuolue haluaa olla vastavoima ruotsidemokraateille, joiden kannatus on myös kovassa nousussa.

Feministit vaativat tasa-arvoa, eivät naisten diktatuuria. Miehiltä ei ole pääsy kielletty heidän tilaisuuksiinsa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yhdeksän kausityöntekijää on saanut koronavirustartunnan Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymän mukaan marjojen ostaminen on yhä turvallista
 2. Henkilöauto ja moottoripyörä törmäsivät Iitissä
 3. Orimattilalainen Jani Paukku on Suomen vaarallisimmassa työssä: "Moni ajattelee, että täällä voi suhata, miten sattuu"
 4. Kiireinen kuski kaahasi kahtasataa Nelostiellä Lahdessa
 5. "Ajaa voi vaikka työhanskoilla" – maastopyöräilyn aloittamiseen tarvitsee vain kaksi varustetta
 6. Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi
 7. Kinnarin tilalla Hollolassa pannaan nyt lautaselle suolaista ja makeaa kuin juhlan kunniaksi – tilamyymälöissä ja sisustuskahviloissa käy kova vilske, ja myyntiluvuissa ohitetaan paikoin viime kesän numerot
 8. Sopimuspalokuntien toiminta uudistuu: koko maassa puhuttaneet korvauskiistat aiheuttavat luultavasti koko varallaolojärjestelmän uusiutumisen
 9. Arto Vainionpää, 52, teki vuosi sitten sellaisen tempun, joka noteerattiin yhdessä maailman legendaarisimmista urheilulehdistä
 10. Näppis: Suostuskohan miehet työtehtäviin mennessään haeskelemaan joka päivä parkkipaikkaa? En usko!
 11. Varo: Tässä kulkee elävä hevonen – "Usein hevosen jalka on mennyt vaneripohjaisen trailerin lattian läpi"
 12. Minna Laaksonen kinusi pyllyjumppapuvun – Aerobic vyöryi saleihin 1980-luvulla ja mullisti ryhmäliikunnan
 13. Lahtelaiset radonurakat menevät markkinaoikeuden ratkaistavaksi - Tarjouskilvan hävinnyt yrittäjä väittää Lahden Talojen maksavan roimaa ylihintaa
 14. Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia
 15. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.