Beagle teki temput

Vili Uuskallio

Kouvolaan kuuluvassa teollisuustaajamassa asuu koira nimeltä Justus (nimi muutettu). Justus on beagle eli jäniskoira ja rosvo.

Justuksen takia perheessämme on jälleen koira. Samassa kodissa Justuksen kanssa asuu narttukoira Välkky (senkin nimi muutettu). Välkky on pitkäkarvainen noutaja ja hyvää sukua.

Välkyn oli tarkoitus saada pennut, joiden isä olisi toinen pitkäkarvainen noutaja. Näin ei kuitenkaan vielä käynyt, koska Justus ehti ensin. Vaikka Justus asuu ulkotarhassa ja Välkky sisällä, Justus oli päässyt vetämään välistä.

Tästä syystä saimme eräänä synkkänä syysiltana puhelinsoiton. Tarjolla olisi pitkäkarvaisen noutajan pentuja. Niitä on yhdeksän ja ne etsivät koteja.

Kuulimme, että pennut eivät ole aivan puhdasrotuisia. Jos olisivat, ei sellaisia tietysti muutamalla kympillä myytäisikään.

Vasta kun olimme koukussa, meille uskallettiin paljastaa, että pentujen isä on beagle. Tiedämme nimittäin, mitä beagleltä voi odottaa.

Perheessämme asui kolmen vuoden ajan Ekku-beagle, jonka päähän mahtui kolme asiaa: ruoka, jänikset ja naiset. Himo narttujen perään tosin haihtui leikkauksen jälkeen. Jäljelle jäivät vain jänikset ja ruoka, jänikset ja ruoka sekä jänikset ja ruoka.

Jänisjahtiin Ekun vei vaari, jonka nähdessään koira ei ollut pysyä nahoissaan. Jänishommat beaglellemme osasi kiitettävästi. Hyvin se osasi myös beaglejen toisen erityistaidon eli varastamisen.

Jos käänsit selkäsi, oli pöydällä oleva ruoka vaarassa kadota parempiin suihin. Ei ole ihme, että Aku Ankka -sarjakuvissa esiintyvä konnajoukko Karhukopla on englanniksi The Beagle Boys.

Beaglemme oli kuin muumilaakson Haisuli, itseään ajatteleva, pihistelevä ja ahne, muttei kuitenkaan sisimmältään paha. Kohtalon ivaa on, että herkku koitui lopulta beaglemme kohtaloksi. Se oli saanut Lammin markkinoilta tuliaisiksi savustettua poron selkärankaa.

Koirille tarkoitettu tuote käy ehkä niille koirille, jotka malttavat pureskella luunsa. Rankapalasen nielaissut beagle oli seuraavana aamuna kuolon kangistama. (Varokaa koiranomistajat savustettuja poronluita!) En varsinaisesti jäänyt koiravainaata kaipaamaan.

Beaglellä ei juuri ole miellyttämisen halua, mutta rodun häikäilemätöntä oveluutta on pakko ihailla. Beaglen luonteesta kertovat hupaisat Youtube-videot.

Yhdessä videossa beagle keksii siirtää tuolia päästäkseen varastamaan tiskipöydällä olevasta grillistä herkkupaloja. Toisessa pätkässä beagle murtautuu uskomattomalla tavalla verkkoaitauksesta.

Justus ei turvautunut akrobatiaan vaan raakaan voimaan paetessaan hiljattain aitauksestaan. Se puri tukevaa tekoa olevaan metalliverkkoon koiran mentävän reiän.

Beagle lähti kylille ja asteli sisään paikalliseen Lidl-myymälään. Karkulainen hakeutui makkarahyllylle, mistä se poimi haluamiaan lihajalosteita. Ostosreissu kuitenkin keskeytyi Justuksen kannalta tylysti, sillä passitettiin makkaratiskiltä Korian löytöeläintaloon.

Onneksi meidän musta ”beaglemme” on tullut enemmän emäänsä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 2. Lahden kaupunginhallitus käveli lautakunnan yli, Löylykadun asuinalue uuteen harkintaan
 3. Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita – Uutissuomalaisen kyselyn mukaan valtaosa isoimmista pankeista on jo lopettanut koronakampanjat
 4. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 5. FC Lahti ja FC Honka väänsivät maalittoman tasapelin – ”Tulta, kiimaa ja tunnetta täytyy kaivaa lisää”
 6. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 7. Poliisi: Lahden keskustassa ammuttu luoti osui auton ikkunaan
 8. Poliisi julkaisi Hämeen alkuvuoden rikostilastot – huumausainerikoksissa kasvua jopa neljännes, Päijät-Hämeessä törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi vuoden takaisesta
 9. Tähtihetket jäivät vähiin, Lahti ja Honka tasasivat pisteet
 10. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 11. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 12. Hämeen poliisi jatkaa Lahden Liipolan väkivaltaisen ryöstön selvittämistä – alueen valvontakameroiden omistajia pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin
 13. Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle
 14. LAB ja LUT avaavat kampuksensa kahden viikon päästä, syksyllä käytössä sekä lähi- että etäopetusta
 15. Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, Etelä-Savossa uusi tartunta noin kahteen kuukauteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.