Naisetkin tarttuivat aseeseen Isisiä vastaan

Kristiina Koivunen

Isisin terroristit pelkäävät eniten kuolevansa naisen ampumaan luotiin, silloin he eivät pääse paratiisiin, kerrotaan Syyriasta tulevissa uutisissa.

Koraanin mukaan uskonsa puolesta kuollut muslimi menee suoraan paratiisiin. Mutta en tiedä sanooko kirja, että vastapuolen taistelijan on oltava mies, vai mihin käsitys perustuu. Googlettaminen ei selvennä asiaa.

”Tämä uskomus on suurinta mahdollista naisten väheksymistä”, kommentoi eräs Facebook-kaverini.

Mutta eihän se ole naisten väheksymistä, että heillä uskotaan olevan niin mahtavia voimia, että he pystyvät sulkemaan jopa paratiisin portit!

Syyrian sodalla on toisetkin naisenkasvot kuin uupuneen pakolaisnaisen kasvot, sillä väite Isis-terroristien pelosta naistaistelijoita kohtaan antoi sen vastustajille propaganda-aseen: he levittävät sosiaaliseen mediaan kuvia kauniista ja itsevarmoista naissotilaista.

Tavoitteena on saada Isisin jäsenet epävarmoiksi.

Jihadistit, jotka ovat taitavia lataamaan nettiin propagandaansa, aloittivat virtuaalisen vastahyökkäyksen ilmoittamalla, että väite on perätön myytti.

Eikä siinä kaikki: Isis, joka kieltää tytöiltä koulunkäynnin, on perustanut Syyrian Raqqaan naistaistelijoiden yksiköt al-Khansaan ja Umm al-Rayanin. Niihin kuuluvat naiset käyttävät kasvot täysin peittävää burqaa ja kantavat kivääriä. He pakottavat Isisin valvomalla alueella asuvat naiset noudattamaan tiukkaa sharia-lakia.

Eurooppalaiset järkyttyivät kuultuaan satojen nuorten muslimimiesten lähteneen Euroopasta Syyriaan ja Irakiin terrorisoimaan paikallisia asukkaita.

Nyt sinne lähtee täältä naisiakin. Englantilaisessa King’s Collegessa tehdyssä raportissa arvioidaan kuudenkymmenen brittinaisen olevan terroristeina Syyriassa, ja lähtijöiden määrä on nousussa.

Sodan jokaisella osapuolella on omat naisjulkkiksensa: Isis-terroristien kuuluisin naisjihadisti on viime vuonna Skotlannista Syyriaan lähtenyt kaksikymmentävuotias Aqsa Mahmood. Meryem Kobanê johtaa kurdinaisten joukkoja Kobanessa parhaillaan käytävissä taisteluissa. Isisiä pommittavan liittouman tähti on Arabiemiraattien armeijan ensimmäinen naislentäjä Mariam al-Mansouri. Hän pommitti Isisiä F-16-hävittäjällä. Viime kuussa Kerkûkissa kaatui Isisiä vastaan käydyssä taistelussa kurdinainen Nigar Mohammed Hosseini.

Naiset siis taistelevat kuten miehet ase kädessä. Jokaisen ryhmän miehet ovat ylpeitä naistaistelijoistaan.

Haluavatko syyrialaiset ja irakilaiset naiset sotilaallista tasa-arvoa? Luulen, että he haluavat ennen kaikkea rauhaa. Nämä uutiset ovat surullinen asia, eivät tasa-arvon riemuvoitto.

Kommentoi