Internetin pauloissa vai boikottiin?

Suomen kansalliskirjaston johtaja Kai Ekholm kertoo kirjoittamassaan "Pysähtymiskirjassa" siivonneensa sähköistä postilaatikkoaan. 15 000 sähköpostiviestiä lähti roskakoriin.

Herättyään aamulla hän vilkaisee ensimmäiseksi onko kännykkään tullut yön aikana tekstiviestejä. Aamiaisen jälkeen hän lukee kotona viisitoista minuuttia sähköposteja, ja jatkaa niiden lukemista kännykästä työmatkalla junassa. Työpäivä kuluu kokouksissa, joiden välissä hän lähettää kymmeniä sähköpostiviestejä.

Kotona on illalla yksi tunti on sähköpostista vapaata laatuaikaa, laitteet ovat kiinni viidestä kuuteen. Sen jälkeen työmyyrä suunnittelee seuraavan päivän töitä ja lähettää ohjeita sihteerille. Ennen nukkumaan menoa hän vilkaisee sähköposteja viimeisen kerran kello 23.

Jotkut nuoret puolestaan katsovat aamulla ennen vessassa käyntiä Facebookin ja Instagramin päivitykset ja yön aikana tulleet twiitit.

Göteborgin kirjamessuilla tutustuin ruotsalaiseen Gloriaan. Yövyimme samassa hotellissa, ja aamiaspöydässä tuli puheeksi se, kuinka täynnä kaupungin hotellit ovat kirjamessujen aikaan. Varaus oli täytynyt tehdä kuukausia etukäteen.

Gloria ei tilaa mitään internetin kautta. Hän oli varannut hotellihuoneen lähettämällä kirjeen. Hotelli oli lähettänyt paluupostissa varausvahvistuksen ja laskun, jonka Gloria maksoi pankin konttorissa.

Gloria ei ole menossa senioreiden nettikurssille. Hän ei pyytele anteeksi perinteistä tapaansa hoitaa asioita. Hän ei aio koskaan käyttää internettiä.

"Ihmisiä ei voi pakottaa siihen. Varsinkin viranomaisten on tarjottava palvelunsa niin, että niitä voi käyttää myös ilman internettiä, eikä se ole kalliimpaa tai hankalampaa", hän selitti.

Yhden myönnytyksen teknologialle Gloria on tehnyt: hänellä on kännykkä. Hän vei bussista löytämänsä kännykän löytötavaratoimistoon. Kolmen kuukauden kuluttua sieltä soitettiin, että hän saa sen, koska omistajaa ei oltu löydetty.

Ruotsissa on useita tunnettuja kirjailijoita, jotka eivät käytä tietokonetta. Jan Guillou on kirjoittanut menestysromaaninsa kirjoituskoneella ja pitää yhteyttä kustantajaan lähettämällä faxeja.

Guillou kirjoitti mieluiten suosikkikoneellaan, jonka hän hankki vuonna 1959. Hän ei suostu kirjoittamaan tietokoneella, vaikka rakas Adler-kone meni rikki vuonna 2008. Guilloun kolme muuta kirjoituskonetta ovat kunnossa, ja Ruotsissa on edelleen yksi kirjoituskonekorjaamo.

Kirjoituskoneen ystävät pitävät sitä tietokonetta parempana, koska sormien ote tuntuu näppäimillä tukevammalta. Heistä on mukava nähdä teksti heti paperilla eikä tietokoneen ruudulla. Kirjoituskoneiden vannoutuneimpien ystävien jääkaapeisssa on ruuan lisäksi värinauhoja.

Myös Kai Ekholm yrittää vähentää näyttöpäätteen tuijottelua. "Pysähtymiskirjassa" on viisasta pohdintaa siitä, kuinka internetissä surfailu koukuttaa, ja miten sitä voisi vähentää. Kirjaa lukiessa tulee tunne, että itsekin ajattelee samoin. Sen käytännön ohjeet ovat hyviä, mutta tekijät eivät kerro ovatko he itse onnistuneet niiden toteuttamisessa.

(Tämä kolumni on kirjoitettu tietokoneella.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen keskussairaalassa 32 työntekijää asetettu karanteeniin - potilaissakin altistuneita
 2. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 3. Turkka Rantanen nousemassa Hollolan hallinto- ja talousjohtajaksi
 4. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 5. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 6. Finnairin lomautetut työntekijät auttavat Päijät-Hämeen koululaisia läksyjen teossa, chat auki kahdesti viikossa
 7. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 8. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 9. Bussifirma Linkkerin saneerausmenettely alkoi, yhtiö osasi odottaa myönteistä päätöstä
 10. Yhdeksää ihmistä epäillään toimintakiellossa olevan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan jatkamisesta
 11. Jenna Lindén on liikuttanut ja opastanut ihmisiä maailmalla – koronavirustilanne pysäytti Sveitsissä asuvan lahtelaisen arjen
 12. Sinfonia Lahti julkaisi levyllisen Prokofjevin musiikkia
 13. Urheilukanavat koronan kourissa: Tarjontaa riittää, mutta nostalgia ei kannattele loputtomiin – ”Vähän kuin katsoisi romanttista komediaa”
 14. Huutaja voi jäädä rannalle nettihuutokaupassa – oikeusasiamies vaatii ulosottomiestä huolehtimaan ostajaehdokkaiden yhdenvertaisesta kohtelusta
 15. Ylen gallup: Koronakriisi paisutti SDP:n suosiota – pääministeripuolue nousi lähes perussuomalaisten rinnalle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.