Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Liiman vahvuus punnitaan syksyllä

Tuleva pääministeri Juha Sipilä (kesk.) käynnisti eilen kolmen ässän hallitusneuvottelut, jotka on tarkoitus saada valmiiksi tämän kuun aikana. Neuvottelujen alussa päivitettiin yhteinen tilannekuva, josta kaikki ovat samaa mieltä toisin kuin neljä vuotta sitten. Tämän pitäisi helpottaa neuvotteluja, mutta talouden sakkaaminen lisää vaikeuskerrointa.

Keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus hyväksyvät valtiovarainministeriön arvion kuuden miljardin euron sopeutustarpeesta julkisessa taloudessa. Kuusi miljardia ei kuitenkaan riitä kattamaan koko arvioitua kestävyysvajetta, minkä vuoksi Sipiläkin on yhteiskuntasopimuksen kariuduttua puhunut jopa 10 miljardin euron sopeutustarpeesta.

Kaikkea ei ole kuitenkaan tarkoitus tehdä yhden hallituskauden aikana. Hallitusneuvotteluissa sovitaan sopeutuksen aikataulusta, josta lienee helppo päästä yhteisymmärrykseen.

Suurimmat kipukohdat tulevat vastaan päätettäessä leikkauslistojen yksityiskohdista. Jos hallitusohjelma on pelkistetty ja yksityiskohdat sinetöidään myöhemmin, tämä helpottaa hallitusohjelmasta vääntöä.

Kaikki hallituspuolueiden puheenjohtajat lähtevät siitä, ettei kokonaisveroastetta pidä nostaa. Verolinjauksissa riittää kuitenkin soviteltavaa. Miten perussuomalaisten vaatimus autoveron poistamisesta ja varallisuusveron palauttamisesta käy muille?

Puheenjohtajat Timo Soini (ps.) ja Alexander Stubb (kok.) vakuuttivat torstaina tekevänsä sellaista Eurooppa-politiikkaa, jossa Suomen etu asetetaan kaiken edelle. Mitä se konkreettisesti tarkoittaa, jää nähtäväksi.

Jotain perussuomalaisten ja kokoomuksen näkemyseroista kertoi se, että Stubb korosti torstain infotilaisuudessa ensimmäisenä pointtinaan, että Suomi pysyy avoimena ja suvaitsevaisena. Soini on puolestaan myöntänyt, että kokoomuksen kesken tulee varmaan kaikenlaista pientä sälää arvo- ja moraalipuolella.

Soini on toistaiseksi väistellyt kysymystä Kreikan tukipaketista. Ilmeisesti puolueen jyrkät kannat ovat sulamassa. Tähän viittaa se, että muutama perussuomalaisten kansanedustaja on sanonut, ettei puolueen kannata tehdä Kreikasta kynnyskysymystä, sillä suuret jäsenmaat voivat joka tapauksessa jyrätä Suomen eduskunnan, jos Kreikka tai joku muu euromaa ilmaantuu jatkossa hätäapuluukulle.

Hallitusneuvottelujen alussa on tarkoitus sopia EU-politiikan ohella ulko- ja turvallisuuspolitiikasta sekä maahanmuuttopolitiikasta, jossa perussuomalaisten näkemykset poikkeavat keskustan ja kokoomuksen linjauksista.

Todennäköisesti Sipilän prosessikaavio toimii myös hallitusneuvotteluissa ja kolmikko saa hallitusohjelman kasaan tavoiteajassa. Hallituksen todellinen liima punnitaan, kun kansanedustajat päättävät syksyllä hallituksen ensimmäisestä budjetista ja leikkauksista.

Oikaisu 5.6. klo 9.55:

Toisesta kappaleesta on poistettu kohta "Lukuun on laskettu mukaan arviot valtion ja kuntien talouden alijäämistä sekä kivenä repussa oleva raskas kestävyysvaje. Yhteiskuntasopimuksen kariuduttua Sipilän arvio sopeuttamistarpeesta kasvoi peräti kymmeneen miljardiin euroon." Kohta on korvattu seuraavalla virkkeellä "Kuusi miljardia ei kuitenkaan riitä kattamaan arvioitua kestävyysvajetta, minkä vuoksi Sipiläkin on yhteiskuntasopimuksen kariuduttua puhunut jopa 10 miljardin euron sopeutustarpeesta."