Kestetään kokeiluja

Eeva Ristkari

Lapsena piti aina maistaa kaikki uusia ruokia lautaselta, muuten ei saanut jättää syömättä. Samanlaista ajatusmallia pyritään nyt tuomaan yhteiskunnan kehittämiseen kokeilujen avulla.

Tuore hallitus haluaa ottaa käyttöön kokeilukulttuurin yhteiskunnan kehittämisessä. Hallitusohjelmaan kirjatun kokeilukulttuurin avulla pyritään parantamaan palveluita. Erityisesti kokeiluissa halutaan hyödyntää kansalaislähtöisiä toimintatapoja.

Ajatuksena on luoda säädöspohja helpottamaan kokeilujen järjestämistä. Kevään mittaan on väläytelty alueellisia kokeiluja pakollisesta ruotsin kielen opiskelusta luopumisesta sekä perustulon testaamisesta. Myös Lahdessa on nyt monenmoisia kokeiluja käynnissä.

Aleksanterinkadulla kokeillaan ihan urakalla. Esimerkiksi Lanunaukiota on levitetty Aleksille ja betoniporsaita nököttää koko kadun pituudelta keskustassa. Bussiliikenteessä taas on meneillään Lahden kaupungin avustajakokeilu, jossa kaupungin palkkaamat kesätyöntekijät auttavat liikuntarajoitteisia matkustajia. Rautatienkadulla aiotaan kokeilla terasseja pysäköintipaikkojen kustannuksella.

Yhtenä kokeiluna älykontti tönöttää Aleksilla kesäkuun loppuun. Kivijalka kotiin -kokeilu on osa Demos Helsingin Smart Retro -hanketta ja se on saanut rahoituksen Liikennevirastolta sekä Lahden kaupungilta. Älykontista voi esimerkiksi lainata höyrypesurin, hakea kivijalkaputiikkien tuotteita aukioloaikojen ulkopuolella ja noutaa myös Facebookin kirpputoriostoksia.

Kokeilujen jälkeen katsotaan mitä jäi käteen ja kannattaako jatkaa. Lisää näitä! Hyvin suunniteltuja, vertailukelpoisia ja yleistettävissä olevia kokeiluja, joiden avulla voidaan rohkeasti testata asioita.

Yhteiskunnan lisäksi voisi yrittää ottaa myös omaan elämäänsä rohkeamman kokeilukulttuurin. Uusien asioiden kokeileminen rikastuttaa elämää. Eikä niiden tarvitse edes olla isoja asioita. Riittää, että käykin eri paikassa lounaalla kuin tavanomaisesti, testaa uutta liikuntamuotoa tai kokeilee uutta tapaa järjestellä omat työt.

Kokeilut asettavat myös sen vaatimuksen, että kestetään epäonnistumisia. Läheskään aina kokeilusta ei synny mitään pysyvää tai menestystarinaa. Kun kokeilu epäonnistuu, ei pidä ottaa syyttävää sormea esiin, vaan miettiä mitä tästä opittiin. Pitää kestää se, että jokainen kokeilu ei tuo tullessaan uutta käytäntöä vaan saattaakin vain osoittaa, että ainakaan näin ei kannata asioita tehdä.

Suomalainen kunniakäsitys ja epäonnistumisen pelko eivät tue kokeilukulttuuria. Kokeileminen vaatii rohkeutta. Jos vain rohkeasti lähdetään kokeilemaan, muuttuvat vielä ajatukset siitä, että ei saisi epäonnistua. Lisäksi tarvitaan kansalaisilta ja poliitikoilta ideoita, joita voitaisiin sitten lähteä testaamaan. Kun hallituksen kokeiluohjelmaa lähdetään viemään käytäntöön, kannattaisi perustaa sähköinen alusta, jonka kautta kuka tahansa voisi heittää ideoita ilmaan, mitä voitaisiin lähteä kokeilemaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vedenalaiskuvaaja Pekka Tuuri hurmaantui kalojen kauneudesta ja käytti seitsemän vuotta Suomen kalojen kuvaamiseen – lopputuloksena ainutlaatuinen kuvateos, katso komeat otokset
 2. Kun käsityöviha vaihtui rakkauteen – lahtelainen Siiri Tikkanen kilpailee cosplayssa ja valmistaa kaikki asunsa itse
 3. Hartwallin panimon kuparikeikasta ehdollista mieskaksikolle – kävivät varkaissa myös Kivimaan koulun työmaalla
 4. Koronan aiheuttamat hoitojonot ovat pisimmät Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä – "Jonojen purkamisessa menee käsitykseni mukaan aikaa ensi kevääseen"
 5. Vuoden 2018 keskitulo ei anna aihetta juhlaan Päijät-Hämeessä – valtakunnallisessa vertailussa maakunta ja Lahti löytyvät häntäpäästä
 6. KymiRing on edelleen pahasti kesken, mutta ratayhtiön toimitusjohtaja Markku Pietilä uskoo tapahtuma-alueen kilpailukyvyn merkittävään kasvuun
 7. Koronatartunnan saaneista Päijät-Hämeen kausityöntekijöistä yksi on tehohoidossa – Ruokavirasto vakuuttaa: korona ei leviä mansikan kautta
 8. Rahoituslupien saaminen oli kiven takana, mutta evakkopatsaan pystytys Lahden Hennalaan jatkuu vuoden 2021 aikataulussa – "Viittä vaille valmista"
 9. Juice Leskisen sitaateista koottiin kirja, eikä materiaalia puuttunut – "Aloimme vähän kilpaakin muistella Juicen parhaimpia letkautuksia"
 10. Ensin lama vei työpaikan, sitten syntyi lapsi, jolle luvattiin vain kahdeksan kuukautta elinaikaa – "Ilman sisua en olisi selvinnyt", Kaisa, 65, sanoo
 11. Lukijalta: Yhteisyritys Mehiläisen kanssa on mahdollisuus muutokseen
 12. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 13. Hollolan kunta antoi rukkaset vielä yhden kerran – Miekkiöön ei rakenneta tuulivoimalaa
 14. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 15. Juha Honkosen uutisanalyysi: Haavistolla on Marinin luottamus – vielä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.