Kuntia kohdeltava oikeudenmukaisesti

Ari Helminen

Kuntakohtaiset sote-laskelmat nostivat myrskyn kuntapäättäjien keskuudessa. Kunnissa moitittiin niille tulevaa lisälaskua ja erityisesti sitä, että moni asiansa hyvin ja kustannustehokkaasti hoitanut kunta joutuu maksumieheksi.

Toteutuessaan uudistus pakottaisi kunnat rajuihin veronkorotuksiin. Kuntaliitto ehti jo pelotella uudistuksen ajavan osan kunnista talouskurimukseen ja pakkoliitoksiin.

Nyt esitetyt maksuosuudet näyttävät epäoikeudenmukaisilta, mutta niihin kannattaa vielä suhtautua rauhallisesti. Laskelmat ovat alustavia, eivätkä ne kerta kaikkiaan voi toteutua nyt esitetyssä muodossa.

Kaikista puolueista koostuva sote-uudistusta valmisteleva ohjausryhmä jatkaa työtään rahoituksen osalta. Sieltä on viestitetty muun muassa Juha Rehulan (kesk.) suulla, ettei yksikään kunta saa joutua kohtuuttomaan tilanteeseen. Kuntaministeri Paula Risikko (kok.) on sanonut, että kuntien rahojen tulee riittää sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin että kuntaan jääviin muihin palveluihin. Lähestyvät eduskuntavaalit tuovat poliitikoille paineita korjata laskelmia.

Sosiaali- ja terveysministeriö puolestaan kertoo tiedotteessaan, että tarkkojen kustannusten arviointi on tässä vaiheessa vaikeaa. Sote-uudistuksen lisäksi kuntien kustannuksiin vaikuttavat myös tuleva valtionosuusuudistus sekä sosiaali- ja terveydenhuollon nykyiseen monikanavarahoitusmalliin mahdollisesti tehtävät uudistukset. Monikanavatyöryhmän työ valmistuu maaliskuuksi. Näiden kaikkien kolmen rahoitusmuutoksen yhteisvaikutus on arvioitu ennen lopullisia päätöksiä.

Nykyisin kunnat päättävät pääosin itse, kuinka paljon ne käyttävät rahaa sosiaali- ja terveyspalveluihin. Kuntien menoissa on suuria eroja, eivätkä ne suoraan kerro toiminnan tehokkuudesta. Ne vaihtelevat 2 300 eurosta 5 500 euroon asukasta kohti. Pienemmät kustannukset voivat olla merkki tehokkaasti hoidetuista palveluista tai siitä, että palveluja tarjotaan niukasti.

Uudessa mallissa kunnat maksaisivat sote-alueille asukaslukuun sekä väestön ikärakenteeseen että sairastavuuteen perustuvan maksun. Suuri sote-alue leventää kuntien hartioita ja tuo vakautta sote-maksuihin. Menot ja maksuosuudet pystytään laskemaan tarkasti. Nykyisessä mallissa muutama kallis hoito voi keikuttaa kunnan taloutta perustuksia myöten.

Sote-uudistuksen yksi tärkeimmistä päämääristä on palveluiden turvaaminen ja kestävyysvajeen umpeen kurominen. Vielä on epäselvää, tuoko uudistus säästöjä. Todennäköisesti sen avulla pystytään hillitsemään tulevia kustannuksia, mikä sekin on tärkeää.

Sote-uudistuksen onnistuneen toteutumisen kannalta on tärkeää, että kunnat kokevat, että niitä kohdellaan maksujen kohdalla oikeudenmukaisesti. Nyt esitetyissä laskelmissa tämä tavoite ei toteudu.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut