Miehet äärifeministien jalanjäljissä

Vanessa Valkama

Miehillä on vaikeaa. Heitä kampataan jatkuvasti, kun naisia vaan hyysätään. On lyhyempi elämä ja huonommat arvosanat koulussa. Miehet syrjäytyvät, köyhtyvät, sairastuvat ja joutuvat vankilaan. Kaiken takana on feministien salaliitto. Naiset ovat pilanneet maailman, jonka miehet ovat omin käsin rakentaneet.

Tätä mieltä on miesasialiikkeen ääripää. Se on täynnä katkeria ja turhautuneita miehiä, jotka kamppailevat uudenlaisen mieheyden kanssa ja kärjistävät vastakkainasettelua. Yhdysvalloissa päätään on nostanut MRA-liike, jonka aseena tasa-arvotaistelussa on naisten lyttääminen, uhkailu ja syyttely. Näitä ”miestenoikeusaktivisteja” on myös Suomessa.

Esimerkiksi Miesasia-verkkosivusto rummuttaa miesten yhteiskunnallisen aseman epäkohtia korostamalla naisten vikoja ja vaatimuksia. Uutisissa revitellään sillä, kuinka naiset pahoinpitelevät ja hyväksikäyttävät miehiä. Sivuston mukaan miehet saavat huonompaa eläkettä kun naiset. Miesten keskimääräinen eläke on noin 400 euroa suurempi kuin naisten, mutta miehet eivät ehdi nauttia siitä, koska kuolevat naisia aiemmin.

Miesasiamiesten keuhkoamiselle on helppo pyöritellä silmiään. Samalla oikeat epäkohdat jäävät piiloon. Iso ongelma on se, että miehiin kohdistunut väkivalta parisuhteessa ei yleensä päädy tilastoihin. Silti miespainotteisessa väkivaltatutkimuksessa Tuhansien iskujen maa - Miesten kokema väkivalta Suomessa (2010) miehet ja naiset olivat kokeneet suunnilleen yhtä usein nykyisen kumppanin tekemää väkivaltaa. Miesasiamiehet painottavat myös huoltajuuskiistojen epätasa-arvoa isän kannalta.

Miesten ongelmista on tärkeää puhua, muttei äärimmäisten miesasiamiesten äänenpainoilla. Miesliikkeen taakse järjestäytynyt Miesten tasa-arvo ry on hyvällä asialla, mutta tahtoo usein Miesasian tavoin nähdä jokaisen feminismi-avauksen miesten ongelmien ohittamisena. Miesasiamiehet huutelevat vahingoniloisesti feministeille muutaman miesten kohtaamaa epätasa-arvoa käsittelevän tutkimuksen takaa, mutta valitettavasti pilkka ei synnytä tasa-arvoa. Riidan haastamisella pilataan myös niiden miesten maine, jotka tekevät oikeaa tasa-arvotyötä. Esimerkiksi Miessakit ry on ajanut miesten asiaa molempia sukupuolia kunnioittaen jo 20 vuotta.

Miesasialiikkeen ääripää syyllistyy samaan, mistä se syyttää feministejä. Molemmissa liikkeissä on pieni vähemmistö, joka sälyttää kaiken vastuun ongelmistaan vastakkaiselle sukupuolelle. Kun he yrittävät kiihkossaan saada muita ymmärtämään ahdinkonsa, vastapuolesta tulee syntipukki.

Riitapukareilta unohtuu, ettei kyse ole kilpailusta siitä, kummalla sukupuolella on vaikeampaa tai kumpi saa useammin mustan silmän. Vastakkaisen sukupuolen kokema syrjintä tai väkivalta ei vähennä oman ryhmän kohtaamien vääryyksien arvoa. Kun kumpikin osapuoli on puolustuskannalla, vastapuolen kuunteleminen unohtuu. Kukaan ei muista etsiä syitä tasa-arvo-ongelmien takana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 3. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 6. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 7. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 8. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 9. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 10. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 11. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 12. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 13. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 14. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 15. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 30.5.2020
 3. Fingerpori 28.5.2020
 4. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 5. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 6. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 7. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 8. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 9. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 10. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 11. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 12. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 13. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 14. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 15. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.