Ahkerat suomalaiset juntit Ruotsissa

Kristiina Koivunen

Vanhat ennakkoluulot suomalaisista elävät Ruotsissa, vaikka moni asia on muuttunut siitä, kun suuri joukko suomalaisia lähti ahertamaan ruotsalaistehtaisiin puoli vuosisataa sitten. Silloin syntyi käsitys, että suomalaiset ovat ahkeria, kovia ryyppäämään ja huonosti koulutettuja.

Pari vuotta sitten soittaessani Ruotsissa erään firman neuvontaan, valitsin englanninkielisen palvelun. Se tuntui varmimmalta, koska puhelu saattoi yhdistyä skånelaismurretta puhuvalle neuvojalle. Ruotsin eteläisimmän maakunnan murretta on yhtä vaikea ymmärtää kuin tanskaa. Suomalaisuuteni tuli esille keskustelun aikana.

”Puhutpa hyvää englantia, vaikka olet suomalainen”, hämmästeli virkailija.

Hän ei ollut ennen tavannut tällaista ihmettä. Ilmeisesti ruotsinsuomalaiset valitsevat yleensä ruotsinkielisen palvelun eivätkä eroa muista asiakkaista. En tuhlannut aikaani kertomalla, että osaan aika hyvin englantia, koska kirjoitin väitöskirjanikin sillä kielellä.

Siirtolaisuus Suomesta Ruotsiin ei päättynyt viime vuosituhannella, vaan sinne lähdetään edelleen. Muutto voi jopa lisääntyä tulevaisuudessa Suomen korkean työttömyyden takia. Omaa valuuttaa eli kruunua käyttävä Ruotsi ei kärsi eurokriisistä vaan työvoimapulasta.

Siellä on huutava pula lääkäreistä ja sairaanhoitajista. Median kestohuoli on, pystyvätkö Tukholman sairaalat hoitamaan lomakaudella kaikki synnytykset.

Ruotsin koulujen ongelmat ovat tehneet opettamisesta epäsuositun ammatin, joten opettajia haalitaan sinne Etelä-Afrikasta asti. Suomalaiset työnhakijat ovat vahvoilla, sillä opettajakoulutustamme arvostetaan maamme hyvän kouluimagon takia.

Sosiaalityöntekijän paikkoja oli haettavana Ruotsin työvoimatoimiston nettisivulla heinäkuun alussa 490 kappaletta, Suomessa vastaava luku oli 65. Työvoimapulasta voisi kertoa monelta muultakin alalta.

Muuttohalukkuutta Ruotsiin vähentää kuitenkin se, että varsinkin suurissa kaupungeissa on paljon vaikeampaa löytää asunto kuin työpaikka.

Suomesta muuttaa nykyään Ruotsiin hyvin koulutettuja ihmisiä. Heidän koulutustasonsa ylittää saman ikäluokan ruotsalaisten keskiarvon. Lisäksi monet ruotsalaisissa yliopistoissa opiskelleet suomalaiset nuoret jäävät opintojen päätyttyä Ruotsiin töihin.

Mutta ruotsalaisten käsitys suomalaisista on ennallaan, vaikka nykysukupolvi on opiskellut ja raitistunut - ja ehkä myös laiskistunut, vaikka ahkeruuden osalta entinen mielikuva saa toki säilyä...

Muuttoa harkitsevan vaakakupissa painaakin Suomen työttömyyden ja Ruotsin asunto-ongelmien lisäksi myös ruotsalaisten jämähtäminen vanhentuneisiin ennakkoluuloihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lappu luukulla ja ovet säpissä – katso kuvat koronaviruksen hiljentämästä Lahden keskustasta
 2. Naapurit paljastivat huumeviljelmän – lahtelaismies kasvatti kannabista asunnossaan
 3. Pelicans-pomo myöntää palkkojen myöhästymisen, mutta kiistää osan Ylen tiedoista: "Tällaista emme ole viestittäneet"
 4. 3.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Neljä uutta tartuntaa todettu, tartuntoja nyt yhteensä 41
 5. Padasjokelaissyntyinen journalisti Paula Vilén seuraa Atlantin takana kaikkien aikojen katastrofia – koronavirustartunta tappaa amerikkalaisia enemmän kuin Vietnamin sota
 6. Saksalaisyritys Layher sijoittaa toimintojaan Hollolaan – työllistää syksyllä noin 10 henkilöä
 7. Mediatalo Keskisuomalainen lomauttaa koronaviruksen takia – johto leikkaa palkkojaan
 8. Nastolassakin myyntinäyttelyä pitäneet taidekauppiaat tuomittiin petoksista ja väärennyksistä – oikeus tuomitsi "aidot picassot" menetettäviksi valtiolle
 9. Espanjassa arki koronaviruskriisissä on yhä tiukempaa, kertoo Torreviejassa talvea viettävä lahtelainen Annika Ardin
 10. Asikkalan kunta aloittaa yt-neuvottelut – ei irtisanomisia, lomautukset mahdollisia
 11. Lahden seudun työllisyysjohtajaksi valittiin Heli Okkonen
 12. Lahdessa ajelleelta huumekuskilta löytyi kynäpistooli ja räjähdenalleja
 13. Heinolan kaupunki aloittaa yt-neuvottelut – etsitään korvaavia töitä, edessä mahdollisesti myös lomautuksia
 14. Kaupungin tarjoama asiointiapu kiinnostaa Lahdessa – ensimmäisellä viikolla lähes 250 yhteydenottoa
 15. Kirjasto on kiinni, mutta luettava ei lopu – näin käytät kirjaston sähköisiä palveluita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.