Hitaalla kassalla voisi vaihtaa myös kuulumiset

Kristiina Koivunen

Vanhusten ongelmat ja vanhainkotien puutteet saavat paljon huomiota varsinkin vaalien alla. Ikäihmiset kuvataan julkisuudessa usein kaltoin kohdeltuna, apua tarvitsevana ryhmänä.

En kiistä näitä ongelmia ja toivon, ettei kukaan loukkaannu, vaikka kirjoitan aiheesta nyt toisesta näkökulmasta.

Monet lukijat varmaan muistavat kaupasta, pankista tai apteekista tilanteen, jossa asiakkaiden jonotusaika pitenee senioriherran tai -rouvan kertoessa tiskillä pitkään ja perusteellisesti kuulumisiaan.

Vanhusten yksinäisyys on tietysti surullista. Kun puoliso ja ystävät ovat kuolleet ja omaiset kaukana, päivän ainoa keskusteluhetki saattaa olla ruokaostosten maksaminen.

Monet seniorikansalaiset hoitavat asioitaan aamupäivisin, jolloin liikkeissä ei ole ruuhkaa.

Minulla on ehdotus, josta on saatu hyviä kokemuksia Englannista. Siellä joihinkin supermarketeihin on perustettu pikakassojen lisäksi hitaita kassoja. Hitaus ei tarkoita pelkästään sitä, että näillä kassoilla ostoksia ei tarvitse tunkea kasseihin parissa sekunnissa.

Asiakas voi jäädä turisemaan kassaneidin kanssa siitä, kuinka hän valmistaa ostamistaan vihanneksista miesvainajansa lempiruokaa ja vaihtaa mielipiteitä sään yllättävistä muutoksista. Hänen takanaan ei seiso laumaa vihaisesti mulkoilevia asiakkaita, sillä kiireiset ihmiset menevät muille kassoille.

Kuka kauppias kokeilee tätä ensimmäisenä Suomessa?

Se voisi olla hyvä liikeidea.

Kaikki eläkeläiset eivät ole köyhyysrajalla sinnitteleviä penninvenyttäjiä, vaikka valtion budjettileikkauksista kertovista uutisista voi syntyä tällainen vaikutelma.

Toivottavasti kukaan ei pahoittanut mieltään kritiikistäni. Me kaikki olemme matkalla kohti vanhuutta, myös minä.

Olen saanut esimakua tulevasta heikkenevän näön muodossa. Läpäisin kyllä ajokortin uusimista varten tehdyn ikänäkötestin, mutta ilman lukulaseja kolikot ovat kovin saman näköisiä. Joskus olen kahvilassa kukkaroa kaivellessani pyydellyt anteeksi hitauttani huonoon näköön vedoten. Työntekijöiden vastaukset ovat olleet niin kohteliaita, että taidan siirtyä maksamaan aina pikkuostokset kolikoilla pankkikortin sijaan. Joskus kahvilan myyjä on jopa tarjoutunut viemään kupin pöytään puolestani.

Vaikka olen valittanut tästä asiasta, ongelma ei ole kovin suuri.

Maksaapa iäkäs asiakas hitaasti tai nopeasti, asiat ovat kuitenkin kunnossa hänen tietäessään miten kaupassa asioidaan.

Sen sijaan huolestuttavaa on, jos jonossa seisova vanhus tuijottaa kädessään olevaa seteliä ja miettii mikä se mahtaa olla. Silloin tarvitaan hoivapalveluja, ja niiden parantamisvaatimuksissa yhdyn yleiseen mielipiteeseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille
 2. Suomessa on todettu 17 uutta koronavirustartuntaa
 3. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 4. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 5. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 6. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 7. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 8. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 9. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 10. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 11. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta
 12. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 13. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 14. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 15. Valko-Venäjällä rajuja vaaliprotesteja – opposition ehdokas pitää itseään voittajana ja vaatii vallanvaihtoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.