Hitaalla kassalla voisi vaihtaa myös kuulumiset

Kristiina Koivunen

Vanhusten ongelmat ja vanhainkotien puutteet saavat paljon huomiota varsinkin vaalien alla. Ikäihmiset kuvataan julkisuudessa usein kaltoin kohdeltuna, apua tarvitsevana ryhmänä.

En kiistä näitä ongelmia ja toivon, ettei kukaan loukkaannu, vaikka kirjoitan aiheesta nyt toisesta näkökulmasta.

Monet lukijat varmaan muistavat kaupasta, pankista tai apteekista tilanteen, jossa asiakkaiden jonotusaika pitenee senioriherran tai -rouvan kertoessa tiskillä pitkään ja perusteellisesti kuulumisiaan.

Vanhusten yksinäisyys on tietysti surullista. Kun puoliso ja ystävät ovat kuolleet ja omaiset kaukana, päivän ainoa keskusteluhetki saattaa olla ruokaostosten maksaminen.

Monet seniorikansalaiset hoitavat asioitaan aamupäivisin, jolloin liikkeissä ei ole ruuhkaa.

Minulla on ehdotus, josta on saatu hyviä kokemuksia Englannista. Siellä joihinkin supermarketeihin on perustettu pikakassojen lisäksi hitaita kassoja. Hitaus ei tarkoita pelkästään sitä, että näillä kassoilla ostoksia ei tarvitse tunkea kasseihin parissa sekunnissa.

Asiakas voi jäädä turisemaan kassaneidin kanssa siitä, kuinka hän valmistaa ostamistaan vihanneksista miesvainajansa lempiruokaa ja vaihtaa mielipiteitä sään yllättävistä muutoksista. Hänen takanaan ei seiso laumaa vihaisesti mulkoilevia asiakkaita, sillä kiireiset ihmiset menevät muille kassoille.

Kuka kauppias kokeilee tätä ensimmäisenä Suomessa?

Se voisi olla hyvä liikeidea.

Kaikki eläkeläiset eivät ole köyhyysrajalla sinnitteleviä penninvenyttäjiä, vaikka valtion budjettileikkauksista kertovista uutisista voi syntyä tällainen vaikutelma.

Toivottavasti kukaan ei pahoittanut mieltään kritiikistäni. Me kaikki olemme matkalla kohti vanhuutta, myös minä.

Olen saanut esimakua tulevasta heikkenevän näön muodossa. Läpäisin kyllä ajokortin uusimista varten tehdyn ikänäkötestin, mutta ilman lukulaseja kolikot ovat kovin saman näköisiä. Joskus olen kahvilassa kukkaroa kaivellessani pyydellyt anteeksi hitauttani huonoon näköön vedoten. Työntekijöiden vastaukset ovat olleet niin kohteliaita, että taidan siirtyä maksamaan aina pikkuostokset kolikoilla pankkikortin sijaan. Joskus kahvilan myyjä on jopa tarjoutunut viemään kupin pöytään puolestani.

Vaikka olen valittanut tästä asiasta, ongelma ei ole kovin suuri.

Maksaapa iäkäs asiakas hitaasti tai nopeasti, asiat ovat kuitenkin kunnossa hänen tietäessään miten kaupassa asioidaan.

Sen sijaan huolestuttavaa on, jos jonossa seisova vanhus tuijottaa kädessään olevaa seteliä ja miettii mikä se mahtaa olla. Silloin tarvitaan hoivapalveluja, ja niiden parantamisvaatimuksissa yhdyn yleiseen mielipiteeseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yhdeksän kausityöntekijää on saanut koronavirustartunnan Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymän mukaan marjojen ostaminen on yhä turvallista
 2. Henkilöauto ja moottoripyörä törmäsivät Iitissä
 3. Orimattilalainen Jani Paukku on Suomen vaarallisimmassa työssä: "Moni ajattelee, että täällä voi suhata, miten sattuu"
 4. Kiireinen kuski kaahasi kahtasataa Nelostiellä Lahdessa
 5. "Ajaa voi vaikka työhanskoilla" – maastopyöräilyn aloittamiseen tarvitsee vain kaksi varustetta
 6. Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi
 7. Kinnarin tilalla Hollolassa pannaan nyt lautaselle suolaista ja makeaa kuin juhlan kunniaksi – tilamyymälöissä ja sisustuskahviloissa käy kova vilske, ja myyntiluvuissa ohitetaan paikoin viime kesän numerot
 8. Sopimuspalokuntien toiminta uudistuu: koko maassa puhuttaneet korvauskiistat aiheuttavat luultavasti koko varallaolojärjestelmän uusiutumisen
 9. Arto Vainionpää, 52, teki vuosi sitten sellaisen tempun, joka noteerattiin yhdessä maailman legendaarisimmista urheilulehdistä
 10. Näppis: Suostuskohan miehet työtehtäviin mennessään haeskelemaan joka päivä parkkipaikkaa? En usko!
 11. Varo: Tässä kulkee elävä hevonen – "Usein hevosen jalka on mennyt vaneripohjaisen trailerin lattian läpi"
 12. Minna Laaksonen kinusi pyllyjumppapuvun – Aerobic vyöryi saleihin 1980-luvulla ja mullisti ryhmäliikunnan
 13. Lahtelaiset radonurakat menevät markkinaoikeuden ratkaistavaksi - Tarjouskilvan hävinnyt yrittäjä väittää Lahden Talojen maksavan roimaa ylihintaa
 14. Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia
 15. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.