Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Jäitä hattuun ennen kuin joku kuolee

Suomeen lyhyessä ajassa saapuneet yli 30 000 turvapaikanhakijaa ovat herättäneet kansalaisissa huolta, joka on ollut osin perusteltua, mutta aivan liian usein pelkkää perättömiin huhuihin sekä vahvoihin ennakkoluuloihin nojautuvaa kauhukuvien maalailua.

Tunteiden käydessä kovilla kierroksilla aivan liian monelta näyttää menneen ohi presidentti Sauli Niinistön viimeksi itsenäisyyspäivänä ilmaisema vetoomus, jonka mukaan kenenkään ei pidä antaa tunnekuohulleen niin isoa valtaa, että tekisi itsestään sen johdosta rikollisen.

Ikävä kyllä turvapaikanhakijoihin kohdistuneille väkivaltaisuuksille ei tunnu tulevan loppua. Päin vastoin, tuhotöistä on tulossa uusi maan tapa, johon kaikki eivät enää suhtaudu vakavina rikoksina vaan poikkeuksellisen tilanteen muka väistämättömänä seurauksena. Höyrypäisimmät jopa kannustavat niihin sosiaalisessa mediassa.

Vaikka iskuissa on ehkä hyvän onnenkin ansiosta vältytty vakavilta henkilövahingoilta, niihin pitää suhtautua mitä suurimalla vakavuudella, aivan kuten rikoslaki ja myös yleinen oikeudentunto edellyttävät. Pelkkä iskujen rutiininomainen tuomitseminen ei riitä, sillä jos niitä ei saada loppumaan, on vain ajan kysymys, milloin joku kuolee niiden seurauksena.

On surkuhupaisaa, että monet niistä, jotka mielellään leimaavat kaikki turvapaikanhakijat potentiaalisiksi rikollisiksi, ovat itse ensimmäisenä valmiita tekemään rikoksia heitä kohtaan. Eikä kyse ole vain ääriliikkeiden jäsenistä vaan ilmeisen tavallisista suomalaisista.

Asikkalassa oman vastuunsa taannoisesta tuhotyöstä saa kantaa myös kunnanjohtaja Juri Nieminen. Hän on kyseenalaisella toiminnallaan osoittanut, miksi on ymmärrettävää, että maahanmuuttoviraston ei tarvitse kysyä kunnalta lupaa vastaanottokeskukselle, jos kyse ei ole kunnan omista tiloista.

Nieminen on käyttänyt kaiken tarmonsa Tallukan vastaanottokeskuksen vastustamiseen sen sijaan, että hän olisi tehnyt, mitä kunnanjohtajan poikkeuksellisessa tilanteessa pitää tehdä ja keskittynyt pohtimaan, miten kunta voisi toimia sen puolesta, että isosta haasteesta selvitään Asikkalassakin kunnialla.

Taistelemalla vastaanottokeskusta vastaan arveluttavilla ja vähintään hyvän maun ellei rasismin rajoja koettelevilla keinoilla Nieminen on vahvistanut kunnassaan nyt vallitsevaa pakolaiskielteistä ilmapiiriä, vaikka kyse on asiasta, jossa johtavien päättäjien pitäisi osoittaa hyvää esimerkkiä inhimillisyydestä ja vastuunkannosta.

Näin mallikelpoisesti toimi Lahden kaupungin koko poliittinen johto perussuomalaisia lukuun ottamatta silloin, kun Hennalan portilla rähinöitiin.

Valtakunnan tasolla myös perussuomalaisten Timo Soini yhtyi kaikkien puoluejohtajien vetoomukseen, jonka mukaan haastavassa pakolaistilanteessa tarvitaan kaikkien yhteistä panosta. Valitettavasti sekin vetoomus näyttää kaikuneen aivan liian monille kuuroille korville.