Uudet asekiellot uhka maanpuolustukselle

Kulunut syksy on ollut kotimaan politiikassa repivää aikaa. On kuitenkin yksi asia, josta kaikki puolueet näyttävät olevan samaa mieltä. Kyse on EU:n valmistelemasta uudesta ampuma-asedirektiivistä, joka kiristäisi toteutuessaan merkittävästi tiettyjen aseiden hankintaa ja hallussapitoa koskevia määräyksiä.

Euroopan komissio esitteli ehdotuksensa uudeksi asedirektiiviksi sopivasti Pariisin taannoisten järkyttävien terrori-iskujen jälkimainingeissa, joten maaperä unionissa on erittäin otollinen sen hyväksymiseksi.

Ei Suomellakaan tietysti ole periaatteessa mitään sitä vastaan, että Pariisin kaltaiset terroriteot pyritään tekemään tulevaisuudessa aiempaa vaikeammiksi jollei täysin mahdottomiksi toteuttaa.

Meillä on kuitenkin aiheuttanut suurta huolta muutosesityksen kohta, joka kieltäisi sotilasasetta muistuttavien täysi- ja puoliautomaattiaseiden hankkimisen ja hallussapidon kaikilta muilta paitsi viranomaisilta.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on sisäministeri Petteri Orvon (kok.) säestämänä sanonut suoraan, että Suomi ei voi kyseistä pykälää hyväksyä, koska se iskisi suoraan maapuolustuksemme perusratkaisun ytimeen.

Puoliautomaattisten kiväärien kieltäminen siviileiltä olisi silkkaa myrkkyä puolustusvalmiudellemme. Ampumataito on sotilaan tärkein taito. Juuri kyseisillä aseilla tehtävät ammunnat ovat keskeinen osa vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta ja reserviläisten harjoituksia, joilla ylläpidetään parisataatuhatpäisen reservimme osaamista.

Pahimmillaan kiellon pelätään lopettavan reserviläisammunnat kokonaan, mistä hallituksen ohella ovat ilmaisseet huolensa muiden muassa monet maanpuolustusjärjestömme. Muutoksella olisi myös isot taloudelliset vaikutukset, sillä kiellettävien aseiden lunastaminen maksaisi valtiolle kymmeniä miljoonia euroja.

Hallitus yrittää nyt tehdä Brysselissä kaikkensa, jotta asedirektiiviä ei hyväksyttäisi muodossa, joka tuskin kykenisi merkittävästi rajoittamaan laittomien aseiden markkinoita, mutta heikentäisi kohtalokkaasti kansallista puolustustamme. Tiettävästi avainministerimme ovat varautuneet lähestymään asiassa henkilökohtaisesti EU:n avainvaikuttajia korkeinta ulkopoliittista edustajaa myöten sikäli kuin tapaamisia suinkin järjestyy.

Hyvän selkänojan hallitus sai asiassa eduskunnan suurelta valiokunnalta, joka yksimielisessä lausunnossaan oli samaa mieltä siitä, että nykyinen asedirektiiviehdotus ei ole Suomen hyväksyttävissä.

Jos Suomi ei onnistu poistattamaan puoliautomaattiasekieltoa direktiivistä, se varautuu hakemaan lupaa poiketa siitä kansallisen turvallisuutemme nimissä.

Viimeinen vaihtoehto olisi jättää tuleva direktiivi toimeenpanematta, mutta toivottavasti edustajamme saavat järjen voittamaan EU:ssa, jotta niin poikkeukselliseen menettelyyn ei tarvitse turvautua. Tiukassa paikassa siihenkin on oltava valmius.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaiskoulujen etäruokailu kerää vahvasti suosiota – satoja ateriapakkauksia on silti jäänyt jakamatta
 2. 1.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 32 - "Sairaalahoitojaksot vaihdelleet muutamasta päivästä useampaan viikkoon"
 3. Hollolan tulos ennakoitua vähemmän pakkasella
 4. Hartolan Cafe Rantapuisto yrityssaneeraukseen
 5. Saunarakennus tulessa – pelastajat ajoivat matkalla ojaan
 6. Lahden keskustaan ilmaisparkkeja ravintoloiden noutoruoan hakijoille – "Toivotaan, että vähän edes auttaisi"
 7. Vierumäen Metalli konkurssiin – työntekijät lopettaneet jo vuodenvaihteessa
 8. Näppis: Rajat sitten kiinni myös toisinpäin. Asikkalalaiset saavat jäädä omalle puolelleen.
 9. Suomalaiset valmistavat jo korona-suojaimia – "Hengityskoneelle voi tulla tarvetta"
 10. Lahden kaupunki harkitsee lomautuksia koronatilanteen takia – "Tärkeää, että valtio kompensoi täysimääräisesti kaikki menolisäykset"
 11. ESS:n lukijat osallistuvat nallehaasteeseen – katso kuvat hauskoista pehmoleluista ikkunoissa
 12. Verenpainetutkija Teemu Niiranen, 40, on löytänyt uusia selittäviä tekijöitä kansantaudin kehittymiseen, ja se voi johtaa entistä tehokkaamman lääkkeen syntyyn – "Verenpainepuolelle ei ole tullut yhtään uutta merkittävää lääkettä sitten 1990-luvun"
 13. Hämeen poliisi etsii anastetuksi epäillyn aggregaatin omistajaa
 14. LSL siirtyy reiteillään lauantain aikatauluihin ensi viikosta lähtien – muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta
 15. Tutkimus valottaa karua totuutta alle kouluikäisten lasten liikunnan tilasta – "Tulokset saattavat kertoa siitä, että liikunta ei ole riittävän monipuolista kehittämään motorisia taitoja"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.