Uudet asekiellot uhka maanpuolustukselle

Kulunut syksy on ollut kotimaan politiikassa repivää aikaa. On kuitenkin yksi asia, josta kaikki puolueet näyttävät olevan samaa mieltä. Kyse on EU:n valmistelemasta uudesta ampuma-asedirektiivistä, joka kiristäisi toteutuessaan merkittävästi tiettyjen aseiden hankintaa ja hallussapitoa koskevia määräyksiä.

Euroopan komissio esitteli ehdotuksensa uudeksi asedirektiiviksi sopivasti Pariisin taannoisten järkyttävien terrori-iskujen jälkimainingeissa, joten maaperä unionissa on erittäin otollinen sen hyväksymiseksi.

Ei Suomellakaan tietysti ole periaatteessa mitään sitä vastaan, että Pariisin kaltaiset terroriteot pyritään tekemään tulevaisuudessa aiempaa vaikeammiksi jollei täysin mahdottomiksi toteuttaa.

Meillä on kuitenkin aiheuttanut suurta huolta muutosesityksen kohta, joka kieltäisi sotilasasetta muistuttavien täysi- ja puoliautomaattiaseiden hankkimisen ja hallussapidon kaikilta muilta paitsi viranomaisilta.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on sisäministeri Petteri Orvon (kok.) säestämänä sanonut suoraan, että Suomi ei voi kyseistä pykälää hyväksyä, koska se iskisi suoraan maapuolustuksemme perusratkaisun ytimeen.

Puoliautomaattisten kiväärien kieltäminen siviileiltä olisi silkkaa myrkkyä puolustusvalmiudellemme. Ampumataito on sotilaan tärkein taito. Juuri kyseisillä aseilla tehtävät ammunnat ovat keskeinen osa vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta ja reserviläisten harjoituksia, joilla ylläpidetään parisataatuhatpäisen reservimme osaamista.

Pahimmillaan kiellon pelätään lopettavan reserviläisammunnat kokonaan, mistä hallituksen ohella ovat ilmaisseet huolensa muiden muassa monet maanpuolustusjärjestömme. Muutoksella olisi myös isot taloudelliset vaikutukset, sillä kiellettävien aseiden lunastaminen maksaisi valtiolle kymmeniä miljoonia euroja.

Hallitus yrittää nyt tehdä Brysselissä kaikkensa, jotta asedirektiiviä ei hyväksyttäisi muodossa, joka tuskin kykenisi merkittävästi rajoittamaan laittomien aseiden markkinoita, mutta heikentäisi kohtalokkaasti kansallista puolustustamme. Tiettävästi avainministerimme ovat varautuneet lähestymään asiassa henkilökohtaisesti EU:n avainvaikuttajia korkeinta ulkopoliittista edustajaa myöten sikäli kuin tapaamisia suinkin järjestyy.

Hyvän selkänojan hallitus sai asiassa eduskunnan suurelta valiokunnalta, joka yksimielisessä lausunnossaan oli samaa mieltä siitä, että nykyinen asedirektiiviehdotus ei ole Suomen hyväksyttävissä.

Jos Suomi ei onnistu poistattamaan puoliautomaattiasekieltoa direktiivistä, se varautuu hakemaan lupaa poiketa siitä kansallisen turvallisuutemme nimissä.

Viimeinen vaihtoehto olisi jättää tuleva direktiivi toimeenpanematta, mutta toivottavasti edustajamme saavat järjen voittamaan EU:ssa, jotta niin poikkeukselliseen menettelyyn ei tarvitse turvautua. Tiukassa paikassa siihenkin on oltava valmius.

Lue lisää aiheesta