Uudet asekiellot uhka maanpuolustukselle

Kulunut syksy on ollut kotimaan politiikassa repivää aikaa. On kuitenkin yksi asia, josta kaikki puolueet näyttävät olevan samaa mieltä. Kyse on EU:n valmistelemasta uudesta ampuma-asedirektiivistä, joka kiristäisi toteutuessaan merkittävästi tiettyjen aseiden hankintaa ja hallussapitoa koskevia määräyksiä.

Euroopan komissio esitteli ehdotuksensa uudeksi asedirektiiviksi sopivasti Pariisin taannoisten järkyttävien terrori-iskujen jälkimainingeissa, joten maaperä unionissa on erittäin otollinen sen hyväksymiseksi.

Ei Suomellakaan tietysti ole periaatteessa mitään sitä vastaan, että Pariisin kaltaiset terroriteot pyritään tekemään tulevaisuudessa aiempaa vaikeammiksi jollei täysin mahdottomiksi toteuttaa.

Meillä on kuitenkin aiheuttanut suurta huolta muutosesityksen kohta, joka kieltäisi sotilasasetta muistuttavien täysi- ja puoliautomaattiaseiden hankkimisen ja hallussapidon kaikilta muilta paitsi viranomaisilta.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on sisäministeri Petteri Orvon (kok.) säestämänä sanonut suoraan, että Suomi ei voi kyseistä pykälää hyväksyä, koska se iskisi suoraan maapuolustuksemme perusratkaisun ytimeen.

Puoliautomaattisten kiväärien kieltäminen siviileiltä olisi silkkaa myrkkyä puolustusvalmiudellemme. Ampumataito on sotilaan tärkein taito. Juuri kyseisillä aseilla tehtävät ammunnat ovat keskeinen osa vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta ja reserviläisten harjoituksia, joilla ylläpidetään parisataatuhatpäisen reservimme osaamista.

Pahimmillaan kiellon pelätään lopettavan reserviläisammunnat kokonaan, mistä hallituksen ohella ovat ilmaisseet huolensa muiden muassa monet maanpuolustusjärjestömme. Muutoksella olisi myös isot taloudelliset vaikutukset, sillä kiellettävien aseiden lunastaminen maksaisi valtiolle kymmeniä miljoonia euroja.

Hallitus yrittää nyt tehdä Brysselissä kaikkensa, jotta asedirektiiviä ei hyväksyttäisi muodossa, joka tuskin kykenisi merkittävästi rajoittamaan laittomien aseiden markkinoita, mutta heikentäisi kohtalokkaasti kansallista puolustustamme. Tiettävästi avainministerimme ovat varautuneet lähestymään asiassa henkilökohtaisesti EU:n avainvaikuttajia korkeinta ulkopoliittista edustajaa myöten sikäli kuin tapaamisia suinkin järjestyy.

Hyvän selkänojan hallitus sai asiassa eduskunnan suurelta valiokunnalta, joka yksimielisessä lausunnossaan oli samaa mieltä siitä, että nykyinen asedirektiiviehdotus ei ole Suomen hyväksyttävissä.

Jos Suomi ei onnistu poistattamaan puoliautomaattiasekieltoa direktiivistä, se varautuu hakemaan lupaa poiketa siitä kansallisen turvallisuutemme nimissä.

Viimeinen vaihtoehto olisi jättää tuleva direktiivi toimeenpanematta, mutta toivottavasti edustajamme saavat järjen voittamaan EU:ssa, jotta niin poikkeukselliseen menettelyyn ei tarvitse turvautua. Tiukassa paikassa siihenkin on oltava valmius.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustartunnan saanut nainen on ollut kontaktissa kahteen ihmiseen Suomessa, molemmat tavoitettu
 2. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 3. Kisatapahtumien välissä voi nauttia teatterista tai osallistua tiedetyöpajaan – näin Salpausselän kisat uudisti oheisohjelmaansa
 4. LASB pääsee aloittamaan uuden kauden puhtaalta pöydältä
 5. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 6. Dartsin vakava ammattivaiva säikäytti, mutta ei pysäyttänyt vääksyläistä Marko Kanteletta
 7. Riitapukariaan Orimattilassa puukottaneen tuomio aleni, hovioikeus ei pitänyt tekoa tapon yrityksenä
 8. Vaihtopenkki: Palloliiton KuPS-vyyhti on likainen, mutta tuskin tahraa Lahden mainetta
 9. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista
 10. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 11. Pääseekö lahtelainen Teatteri Vanha Juko vihdoin nauttimaan valtionosuuksista?
 12. Helsinki-Vantaalla ulosmarssi – merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteeseen
 13. Uudenkylän asevarikon räjähdyksen syy jäi mysteeriksi – heinolalaisnaisen digitoima kaitafilmi paljastaa karut tuhot, jotka monet muistavat
 14. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta
 15. Lahden kaupunginorkesterin soittaja voitti KKO:ssa riidan vakuutusyhtiötä vastaan

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.