MM-menestys vaatii myös hyviä mäkimiehiä

Huippu-urheilussa tuloksia arvioidaan nykyään erittäin lyhyellä syklillä, jolloin taustatekijät jäävät usein sivuosaan. Nyt on muotia roimia suomalaisia mäkihyppääjiä, joita ei tuloslistojen kärjessä näe, paitsi Julia Kykkänen, joka on naisten maailmancupissa kymmenen kärkihyppääjän joukossa.

Huoli mäkimiesten pärjäämisestä on aiheellista, varsinkin jos tilanne jatkuu samanlaisena Lahden MM-kisoihin saakka. Mäkihyppy on kuitenkin MM-kisojen kuningaslaji, jonka varaan lasketaan paljon. Suomalaiset ovat myös hiihtokansaa ja omat huippuhiihtäjät vetävät perinteisen lajin ystäviä. Naisten hiihdossa näyttää jo hyvältä, mutta ilman menestyviä mäkimiehiä kisojen markkinointi on vähintäänkin haastavaa.

Kun mäkimiehet ovat alkutalven maailmancupissa jääneet usein jo karsintaan, niin totta kai tilanne huolestuttaa. Syitä on haettu ylämäen laskuasennosta ja vanhanaikaisesta valmennuksesta, mutta yksi asia on julkisuudessa sivuutettu kokonaan.

Suomen poikkeuksellisen lämmin syksy ja alkutalvi on johtanut siihen, että harjoitusolosuhteet Suomessa ovat alkeelliset verrattuna Keski-Eurooppaan. Lahden hiihtostadionilla kököttää kaksi MM-mäkeä rinnakkain, mutta yhdestäkään niistä ei ole viimeiseen kuukauteen hypätty yhtään hyppyä. Suurmäen remontti valmistui, vauhtimäessä on jäälatu ja profiili MM-kisakunnossa, mutta hyppykunnossa mäki ei vielä ole. Normaalimäkikin odottaa lunta, mutta tykit eivät laula, kun lämmintä on ollut melkein kymmenen astetta.

Pohjoisessa, Rovaniemellä ja Kuusamossa voisi harjoitella. Rukalla tosin sillä edellytyksellä, että jäälatu saadaan toimimaan, eikä tuuli kiusaa, kuten maailmancupin mäkikisoissa tapahtui. Jatkuva leiritys pohjoisessa vaatisi kuitenkin rahaa, jossa mäkihyppy ei juuri kieri.

Mäkihypyn noususta ei ehkä kannata puhua tänä talvena, mutta kaikkea toivoa ei ole menetetty. Lunta tulee ennemmin tai myöhemmin, ja silloin päästään harjoittelemaan. Vuoden kuluttua tilanne on jo aivan toinen, kun Lahden suurmäki saadaan jäälatuineen hyppykuntoon jo loppukesästä. Silloin Lahdessa maajoukkuehyppääjät ovat samalla viivalla muiden huippujen kanssa. Mäkeen pääsee melkein kotiovelta ja muutenkin harjoittelu kotioloissa on mielekkäämpää kuin leireillä. Nyt suomalaiset ovat useita satoja harjoitushyppyjä jäljessä maailman kärkeä.

Hiihtoliitto hakee Lahden MM-kisoista noin miljoonan voittoa, se edellyttäisi 250 000 pääsylipun myyntiä.

Tavoitteeseen pääseminen vaatii myös hyviä suomalaishyppääjiä. Aikaa on, mutta kaiken pitää mennä valmistutumisessa nappiin.

Kaikeksi onneksi Lahden Hiihtoseuralla on liiton kanssa sopimus, joka takaa 1,1 miljoonan potin, menivät kisat miten tahansa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.