Ole se muutos - Roux on jo

Mervi Pasanen

Roux on valittu Vuoden ravintolaksi, kertoi Kati Häkkinen puhelimessa aikaisin aamulla. Olin vielä kotona aamutakissa, ravintolayrittäjä taisi äänestä päätellen olla jo autossa matkalla töihin.

Uutinen oli niin hyvä, että suorastaan vaadin päästä tälle juttukeikalle. Olen hehkuttanut uutista verkkolehdessä, printissä, omalla Facebook-sivulla ja kavereidenkin seinille.

Lahti on kaivannut mahtavan hyviä uutisia ja tämä oli juuri sellainen.

Maaliskuussa 2007 olin ensimmäisellä keikallani Rouxissa. Ravintola oli juuri auennut ja olin haastattelemassa innokkaita yrittäjiä. Ikkunapöydässä istui tuttuja herroja. Rötissöörejä, heillä oli oikein oma viirikin pöydässä merkiksi siitä.

Muistan, miten suorastaan ällöttävän kriittisiä he olivat.

- Valkoviinini on aivan liian lämmin, yksi mittasi. Kyllä, hän oli tullut ravintolaan tähän nillitykseen tarkoitettu mittari povitaskussaan.

- Mitä tämä hummeriliemi on... ei taida kyllä olla keitetty täällä...

Hyvän ruoan ystävänä minua ällistytti. Tulevatko he oikeasti vasta-avattuun ravintolaan toivottamaan väen tervetulleeksi näin?

Aitoon lahtelaiseen tapaan yrittäjille oli sanottu, että ”teidän konseptillanne pysytte pystyssä vuoden”. Näinkö täällä otetaan vastaan uusi yrittäjä? Kommentista leijuu kateuden vihreä härmä. Ei tänne noin vaan tulla pärjäämään, saati menestymään! Hyi hitto, sehän on meiltä muilta pois.

Aitolahtelaiseen tapaan edelleen on ihmisiä, jotka sanovat nenä nyrpyllään että ”kallis paikka” ja ”ai, en ole koskaan koko paikasta kuullutkaan, vaikka liikun joka päivä keskustassa” ja ”on kyllä meikäläiselle liian hieno”. Ei ole mikään ihme jos tuntuu, että täällä mastokaupungissa on vaikea yrittää tai olla positiivinen.

Rouxin menestyksessä ei ole kyse vain pariskunnasta, joka opetti lahtelaiset syömään hyvin. Tai periksiantamattomuudesta vaikeuksien edessä. Siinä on kyse koko kaupungin imagon nostosta ja siitä, että täällä kurjuuden keskelläkin on lupa haluta hyvää ja korkeaa laatua.

Siinä on kyse siitä, että joku päättää tarjota parasta ja tekee sen. Siinä on asennetta, jota tämä marisijoiden kaupunki tarvitsee lisää.

Toimituksen liitutaululle on joku kirjoittanut poninkorkuisin kirjaimin ”Ole se muutos, jonka haluat nähdä Lahessa.” Ole, ja anna muiden olla myös. Vähemmän kateellista panettelua, enemmän aitoa iloa ja ylpeyttä siitä, että joku vielä yrittää.

Yhdeksän vuotta sitten kysyin otsikossa, nostaako Roux Lahden listoille, eli maan tunnetuimpien ravintoloiden joukkoon. Kuulin joskus, että se juttu on teipattu salin ja keittiön väliseen seinään. Se toimii siellä kannustuksena: tässä on tavoitteemme.

Tiistaina kävin katsomassa: kellastunut, hapertunut lehtijuttu oli todellakin edelleen siellä. Luulen, että nyt rouxilaisten on aika teipata seinään uusi juttu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 2. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 3. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 4. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 5. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 6. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti
 7. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 8. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta
 9. "Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen
 10. Lukijalta: Vääksyssä oppilasennusteet on pitänyt ylimitoittaa elinkaarimallin vuoksi
 11. Koronakevät on lisännyt palautumisen tarvetta – näillä vinkeillä vaihdat vapaalle onnistuneesti
 12. Kesäkuu oli harvinaisen lämmin – Lahdessa oli viime kuussa 13 hellepäivää, vettä saatiin odotella
 13. Hämyisten metsien pikkulintuja – Kuusamossa lauloivat sinipyrstöt, Viiankiaavalla mäkättivät taivaanvuohet
 14. Heikki Hiilamon Vierailija-kolumni: Miksi Ruotsi epäonnistui koronaviruskriisin hoitamisessa?
 15. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.