Suunta ja keskussairaala saatava maaliin

Hallituksen uudet sote-linjaukset avasivat keskustelun Päijät-Hämeen suuntautumisesta. Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämis- ja rahoitusvastuu annetaan 18 maakunnalle.

Lisäksi muodostetaan viisi yhteistyöaluetta yliopistosairaaloiden ympärille. Alueiden pohjana ovat nykyiset erityisvastuualueet eli ervat. Tässä jaossa Päijät-Häme kuuluu nyt Tampereen yliopistonsairaalan alueeseen.

Suuntautuminen ei koske yksin sosiaali- ja terveyspalveluja, jonka keskiössä yhteistyöalueella on vaativa erikoissairaanhoito. Suuntautumisratkaisu tulee viitoittamaan koko julkisen hallinnon rakennetta ja suuntaa vuosikymmeniksi eteenpäin. Ratkaisu on Päijät-Hämeelle hyvin tärkeä strateginen päätös, jota ei tule arvioida pelkästään yksittäisten toimialojen näkökulmasta. Vaativan erikoissairaanhoidon ohella yhteistyöalueilla hoidetaan yhdessä muun muassa kasvuun, elinkeinopolitiikkaan, maankäyttöön, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä kysymyksiä.

Jos Päijät-Häme jäisi nykyiseen ervaan, maakunta olisi samassa yhteistyöalueessa Etelä-Pohjanmaan kanssa, mikä olisi Päijät-Hämeelle vieras ja etäinen alue.

Edellisessä sote-harjoituksessa viime hallituskaudella Päijät-Häme saatiin siirretyksi eteläiseen sote-alueeseen. Silloista lakiesitystä sorvannut parlamentaarinen ohjausryhmä siirsi kaikki Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän jäsenkunnat eteläiseen sosiaali- ja terveys-alueeseen eli samaan alueeseen, mihin pääkaupunkiseudun kunnat kuuluvat.

Ohjausryhmä noudatti Päijät-Hämeen liiton tahtoa, joka on ajanut voimallisesti yhdessä alueen kansanedustajien kanssa Päijät-Hämeen suuntautumista pääkaupunkiseudulle eli siirtymistä Tampereen erityisvastuualueesta Helsingin yliopistosairaalan eli Hyksin ervaan. Helsingin metropolialue on niin alueen asukkaiden kuin yritysten luontainen asioimissuunta, joten on järkevää, että myös vaativan erikoissairaanhoidon palvelut haetaan sieltä.

Sosiaali- ja terveysministeriössä Päijät-Hämeen tahtotila on tiedossa, mutta se ei vielä riitä. Nyt on ponnisteltava nopeasti ja määrätietoisesti, jotta hallituksen sote-linjaukseen jättämä takaportti eli yhteistyöalueen vaihto toteutuu. Asiaa voi edesauttaa myös sillä, että keskustelu hyvinvointikuntayhtymästä muuttuu teoiksi.

Yhteistyöalueen ohella yhtä tärkeä, jopa tärkeämpi asia on se, että Päijät-Hämeen keskussairaala pääsee kahdentoista laaja-alaisen päivystävän sairaalan joukkoon. Tämä asia vaikuttaa ratkaisevasti sairaalan tulevaisuuteen.

Hallituksen linjauksen mukaan suurta väestöpohjaa ja volyymiä sekä erikoistumista vaativat sekä muut harvinaisemmat ja kalliimmat toimenpiteet kootaan viiteen yliopistolliseen sairaalaan ja seitsemään muuhun sairaalaan. Nämä sairaalat tulevat muodostamaan vaativan hoidon ytimen, joita tullaan kehittämään. Päijät-Hämeen keskussairaala täyttää kirkkaasti laaja-alaisen päivystävän sairaalan kriteerit, on kustannustehokas ja monilla laatumittareilla mitattuna maan kärkeä.

Keskussairaalan ja yhteistyöalueen kohdalla katseet kohdistuvat sote-uudistusta vetävään perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulaan (kesk.). Häntä ei saa jättää yksin tuleen makaamaan. Nyt on tehtävä laajaa edunvalvontatyötä kuten kehätien kohdalla tapahtui onnistuneesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 2. Lahden kaupunginhallitus käveli lautakunnan yli, Löylykadun asuinalue uuteen harkintaan
 3. Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita – Uutissuomalaisen kyselyn mukaan valtaosa isoimmista pankeista on jo lopettanut koronakampanjat
 4. Päivi Piiraisen Esalainen: Haittaako, jos lahnaa tai haapaa ei tunnista?
 5. Pääkirjoitus: Maskisuositus on hyvä päivittää vaativammaksi
 6. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 7. FC Lahti ja FC Honka väänsivät maalittoman tasapelin – ”Tulta, kiimaa ja tunnetta täytyy kaivaa lisää”
 8. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 9. Poliisi: Lahden keskustassa ammuttu luoti osui auton ikkunaan
 10. Poliisi julkaisi Hämeen alkuvuoden rikostilastot – huumausainerikoksissa kasvua jopa neljännes, Päijät-Hämeessä törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi vuoden takaisesta
 11. Tähtihetket jäivät vähiin, Lahti ja Honka tasasivat pisteet
 12. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 13. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 14. Hämeen poliisi jatkaa Lahden Liipolan väkivaltaisen ryöstön selvittämistä – alueen valvontakameroiden omistajia pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin
 15. Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.