Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lahden keskusta on Suomen huonoin

Mikä meitä lahtelaisia oikein vaivaa? Puheet kaupunkimme keskustan tuhoamisesta ovat kiihtyneet aivan käsittämättömiin sfääreihin. Toriparkki, matkakeskus ja nyt työn alla olevat Aleksi ja Rautatienkatu ovat joutuneet kaiken kansan sylkykupeiksi

Saamme päivittäin lukea ja kuulla muistoja siitä, kuinka Lahden keskustassa oli vielä parikymmentä vuotta sitten elämää ja hulinaa. Ei tarvittu parkkihalleja, kun peruspertti ajeli ooppelinsa suoraan keskustan kivijalkaliikkeen tuulikaapin eteen.

Jättimarketit kaavoitettiin pelloille ja siitä alkoi keskustan autioituminen. Keskustan kaavoittamisessa tehtiin perustavaa laatua oleva virhe. Uudisalueet, kuten Malski ja Paavola kaavoitettiin aivan liian mataliksi. Rakennusten olisi pitänyt olla vähintään tuplasti korkeampia kuin nyt. Keskustaan ei saatu riittävästi asukkaita. Keskustan autioitumisen voi ainakin osittain laittaa kaavoittajien piikkiin.

Arvostelijoiden mielestä Lahden kauppatori on Suomen huonoin. Jos otan vertailukohteiksi esimerkiksi usein esille nostetut Mikkelin sekä Kuopion, niin Lahden kauppatori on varsin onnistunut veto. Savolaiset mukulakivikentät ovat vain kauppatoreja, kuten meilläkin. Savolaisten toreilla on elämää vain aamuisin ja päivisin, kuten meilläkin.

Ei Savossakaan iltapäivän jälkeen ole kuin yksittäisiä kadunkulkijoita, jotka käyttävät torikantta vain oikoreittinä.

Torit ovat maailmalla se alue minne kokoonnutaan, kun on isompien juhlien aika. En minä ole ainakaan huomannut, että Tukholman, Lontoon tai muidenkaan metropolien kauppatorit kuhisisivat virtaa muutoin, kuin silloin, kun paikalliset maatilojen isännät aamuisin tuotteensa esille roudaavat.

Elävä keskusta ei ole ainoastaan kivijalkakaupoista kiinni, vaikka niiden läsnäolo on merkittävä lisä keskustan tarjontaan. Mikäli siellä ei asu riittävästi väkeä on keskustan elinvoima riippuvainen siellä järjestettävistä tapahtumista. Lahden keskusta on paikka missä voisi olla kaikenlaisia kansalaistapahtumia, niin kaupallisia, kuin ei kaupallisia.

Keskustaisäntä Janne Viitamies ja keskustan yrittäjät ovat tehneet hienoa työtä. Kauniit katuvalot Rautsikalla ovat vain yksi oiva osoitus viihtyisyyden lisäämisestä. Ei Viitamies ja yrittäjätkään rajallisilla resursseillaan mahdottomuuksia pysty taikomaan. Siinä saa keskustaisäntä heitellä kärrynpyöriä ja voltteja Lanun aukiolla aivan yksinään jos me kaupunkilaiset emme ole mukana luomassa elävää keskustaa.

Lahden kauppatori ja keskusta kuuluvat meille kaikille kaupunkilaisille. Meistä jokaisesta se on kiinni onko meillä Suomen huonoin vai paras kaupunkikeskusta.