Briteissä tunne voitti järjen äänen

Brittien EU-kansanäänestyksestä ennakoitiin tasaista ja sellainen se myös oli. Kansa jakaantui kahteen leiriin. Britannian eroa Euroopan unionista kannatti 51,9 prosenttia äänestäjistä. EU-jäsenyyden puolesta äänesti noin 48,1 prosenttia.

Tulos oli sikäli odotettu, että brexitiä oli pidetty mahdollisena siitä lähtien, kun pääministeri David Cameron väläytti kansanäänestystä. Toisaalta tulos oli yllätys, sillä niin briteissä kuin muualla Euroopassa arvioitin järjen äänen voittavan eroa kannattavat populistit.

Kuvaavaa on, etteivät edes kaikki eron puolesta äänestäneet britit tahtoneet uskoa tulosta todeksi. Osa heistä on jo ehtinyt tulla katumapäälle, kun brexitin todelliset seuraukset ovat alkaneet valjeta heille katteettomien lupausten jälkeen.

Brexitin taloudelliset vaikutukset ovat lyhyellä aikavälillä dramaattiset. Punnan arvo heikentyi jo enemmän kuin koskaan yli kolmen vuosikymmenen aikana. Myös osakemarkkinat ovat jyrkässä laskussa ja Britannia menettää kolmen A:n luokituksensa eli sen luottoluokitus laskee. Britannia tulee menettämään myös investointeja.

Taloustieteilijä Sixten Korkman on kuvannut osuvasti, että tapahtuma merkitsee sitä, että merkittävä, itseään isompi maa kutistuu itseään pienemmäksi ja menettää arvokasta vaikutusvaltaa.

Jo nyt ollaan nähty, ettei brexit ollutkaan ovi parempaan, vaan alku pitkään jatkuvalle epävarmuuden ajalle. Briteillä on edessään vuosia jatkuva neuvotteluprosessi erosta.

Britannian EU-eroa vaatineet kampanjoijat ovat jo joutuneet pyörtämään kampanjassaan esittämiään lupauksia maahanmuutosta ja julkisen terveydenhuollon parannuksista. Osa EU-eron puolesta kampanjoineista on puolestaan epäillyt, olisiko Britannian ollenkaan syytä ryhtyä EU:sta eroamismenettelyyn.

Nämä näkemykset tulevat hillitsemään lumipalloilmiötä eli muiden maiden erovaatimuksia, vaikka Ranskassa, Hollannissa ja Italiassa on puhuttu kansanäänestyksen puolesta. Kukaan tuskin haluaa äkkipäätä lähteä toistamaan Brittien kokeilua.

Iso-Britannia on EU:n toiseksi suurin talous, suurin sotilasvoima ja toiseksi suurin nettomaksaja. Eron myötä Suomi menettää EU-jäsenen, joka on ollut unionin kehittämisessä monissa asioissa samalla puolella. Iso-Britannia on suhtautunut nihkeästi moniin integraation syventämishankkeisiin ja vaalii Suomen tavoin kansallista päätösvaltaa.

Iso-Britannia on edelleen tärkeä Suomen kauppakumppani. Aika näyttää, mitä vaikutuksia brexitillä on Suomen ja Iso-Britannian väliseen kauppaan.

Brittien ero on kova isku nykyisen kaltaiselle unionille ja pakottaa unionin muuttumaan. Brittien ohella monessa muussakin maassa poliittinen ja taloudellinen eliitti ovat olleet paljon vakuuttuneempia EU:n välttämättömyydestä kuin tavallinen kansa.

Nyt on tärkeää pysähtyä ja pohtia, miten unionista tehdään sellainen, että se kelpaa paremmin kansalaisille. Unionin on muututtava ja päättäjien on pystyttävä perustelemaan kansalaisilleen, mihin unionia tarvitaan.

Brittien äänestys antaa aihetta pohtia kansanäänestyksen merkitystä. Äänestykset ovat tulleet jäädäkseen, mutta ovatko ne järkeviä tapoja ratkaista monimutkaisia asioita?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 2. Malja keväälle virtuaalisesti – seuraa Vääksyn lukion kevätjuhlaa tästä
 3. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 4. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, nyt käynnissä tarkkailuvaihe – "Ei olisi ennenkuulumatonta, että palo voisi vielä jostain syttyä"
 5. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 6. Tutut koulut lakkautusuhan alla Orimattilassa
 7. Nastopoli paras Päijät-Hämeen lukioista STT:n lukiovertailussa – rehtori antaa kunnian abeille, mutta "peruskoulun arvosanoja ei voi vertailla keskenään"
 8. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 9. Heinolaan ei rakenneta uutta seurakuntataloa
 10. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 11. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 12. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 13. Koulujen avaaminen ei pahentanut epidemiaa – "Tekoa ei ainakaan tässä vaiheessa voi virheeksi julistaa"
 14. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 15. Kimmo Kankaan Esalainen: Kauppojen ja ravintoloiden pelikoneet saisi sulkea pysyvästi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 28.5.2020
 3. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, nyt käynnissä tarkkailuvaihe – "Ei olisi ennenkuulumatonta, että palo voisi vielä jostain syttyä"
 4. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 5. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 6. Jokimaan palopaikalta leviää yhä savua - "Jos oireita tulee, niin asukkaiden pitää ottaa yhteyttä Akuutti24:een"
 7. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 8. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 9. Fingerpori 30.5.2020
 10. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 11. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 12. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 13. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 14. Synnyttäjiä koskevia rajoituksia höllennetään Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymä pitää osan rajoituksista voimassa
 15. Näppis: Purkupihastakin lähtee aikamoinen savupilvi, millaisia mustia pilviä nouseekaan purku- eli Kierrätyspuistosta?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.