Joku puhaltaa sinunkin pussillasi

Tuomas Haakana

Pitäisi jäädä ensi viikolla eläkkeelle. Saisin 163 euroa kuussa.

Jokaisesta palkastani menee 5,7 prosenttia eläkemaksua. Se ei kuulosta paljolta, mutta 4G-liittymääni verrattuna hinta on yhdeksänkertainen - eikä se sisällä huoletonta puheaikaa.

3 300 euron keskipalkalla joka tilistä roihahtaa 190 euroa eläkkeisiin. Yli 53-vuotiaana pohjattomaan kassaan palaa vielä enemmän, 240 euroa kuussa.

Ja mikään ei tunnetusti riitä.

Työnantajani maksaa työeläkemaksuja minun ja koko kotimaisen kollegioni saamista leivistä noin 600 kuussa. Kokonaisuudessaan eläkkeisiin menee näin ollen 800 kuussa per hopeahapsi.

Jos ajattelen paiskivani hommia yhteensä 32 vuotta, kerään yhteensä kepeät 384 kuukausitilipussia. Niillä rahoilla söisi frutti di maren vaikka joka elämän päivä.

Sitten ynnäämme palkkakuittien määrän ja keskimääräiset työeläkemaksut yhteen ja huomaamme eläkkeisiin kuluvan pöyristyttävät 310 000 euroa. Se niistä pitsoista.

Suomalainen elää nykyään jo melkoisen ryppyiseksi, osimoilleen 80-vuotiaaksi. Eläkkeelle tavan suomalainen jää noin 62-vuotiaana.

Eläkkeen kestosta ei ole erikseen eriteltyä tilastoa minunlaisistani pitsan ystävistä. Yleisesti ottaen niska limassa hankitusta eläkkeestä voisi keskimäärin päästä nauttimaan noin 18 vuotta.

Tätä nykyä keskimääräinen eläke on 1 600 euroa, mistä pääsemme vihdoin jutun pointtiin: suomalainen ehtii siirtää eläkettä kädestä suuhun tavallisesti yhteensä 290 000 euroa, millä rahoittaa jo ainakin Yle-verot ja kantoavun.

Mutta hetkinen.

Maksoin siis 310 ja sain vain 290.

Ja joku veti välistä.

Sinä ja minä kannamme kultaiset kortemme työeläkeyhtiöille. Näiden kassat ovat vähintään muutaman Roope Ankan rahasäiliön kokoisia.

Yhteensä rahaa on keoissa sijoituksina ja meille tavallisille lippahatuille käsittämättöminä johdannaisina yli 170 miljardia.

Homman juju on siinä, että eläkeyhtiöiden kasoissa sinun ja minun eläkemaksun pitäisi paisua meidän ja teidän lihavaksi eläkkeeksi. Kun katson esimerkiksi eläkemaksujen raskaasti raastamia äitiäni tai isoäitiäni, näin ei todellakaan ole käynyt, ja puhutaan kuitenkin ihmisistä, jotka kohottivat tämän maan muutoinkin kuin pullaa paistamalla.

Todellinen eläke on selvästi pienempi kuin siitä työaikana maksettu raskas raha.

Kuten kaikki vakuutukset, myös työeläkevakuutus perustuu sille, että maksat enemmän kuin saat. Välittäjän osuus siirretään sinua suuremmille pampuille ja muille enemmän tarvitseville.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 2. Hankejohtaja rauhoittelee huolia hyvinvointiyhtymän yhteisyrityksestä: "Toivoisin, että henkilöstö antaisi tähän mahdollisuuden"
 3. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 4. Kisapuiston stadionin tekonurmi rauhoitetaan muutamaksi päiväksi kesäkuussa, laatutestaajat tulevat taas mittauksineen
 5. Lapsiseksirikosten tutkinta-aikoja pyritään lyhentämään, ensin kartoitetaan pullonkauloja
 6. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 7. FC Lahti odottaa yleisömäärälinjauksia heinäkuulle, suunnitelmat yli 500 katsojan ottamiselle ovat olemassa
 8. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 9. Lahtelaismiehellä huume-epäily Lahdessa ja Kotkassa
 10. Tulipalon sammutustyöt ovat jatkuneet Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 11. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 12. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista
 13. Kysely kymmenelle suurelle kaupungille: Lastensuojeluilmoitusten määrä vajosi jopa puoleen, kiireellisiä sijoituksia paikoin enemmän
 14. Katso tästä lista LAB-ammattikorkeakoulusta valmistuneista
 15. Museoidut Gösta Sundqvist ja Matti Nykänen pääsevät taas esille Lahdessa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 28.5.2020
 2. Tulipalon sammutustyöt ovat jatkuneet Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 3. Fingerpori 29.5.2020
 4. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 5. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 6. Padasjoen maastopalopaikan sammutustyöt saatiin päätökseen vihdoin torstai-iltana
 7. Jokimaan palopaikalta leviää yhä savua - "Jos oireita tulee, niin asukkaiden pitää ottaa yhteyttä Akuutti24:een"
 8. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 9. Moottoripyöräilijä kaahasi 50 kilometrin rajoitusalueella Hollolassa
 10. Purkupiha oy:n palo huomattiin yrityksen valvomosta: "Ehdimme viritellä alkusammutusletkuja, mutta ei tulipalo ollut hallittavissa". Lähiyrityksestäkin riennettiin apuun, koska "naapuria ei jätetä"
 11. Poliisi löysi kadoksissa olleen Orimattilassa
 12. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 13. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu todennäköisesti perjantaiaamuun saakka, savusta ei enää ole vaaraa
 14. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 15. Viivi ja Wagner 28.5.2020

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.