Väkivaltaisista ääriliikkeistä on tehtävä loppu

Poliittisiksi luonnehdittavissa olevat väkivallanteot ovat Suomessa edelleen varsin harvinaisia, mutta viime vuosina ne ovat olleet huolestuttavasti lisääntymään päin, kun värikartan molempia laitoja edustavat ääriliikkeet ovat aktivoituneet.

Näihin päiviin asti äärijärjestöt ovat syyllistyneet lähinnä pahoinpitelyihin ja omaisuuden tärvelemiseen. Nyt syntilistalle voidaan kuitenkin mitä ilmeisimmin lisätä myös kuolonuhri, kun nuori helsinkiläismies menehtyi jouduttuaan vajaata viikkoa aiemmin pahoinpidellyksi kansallissosialistisen Suomen vastarintaliikkeen SVL:n mielenilmaisun yhteydessä Helsingissä.

Tapauksen yksityiskohtia ja kulkua tutkitaan yhä, mutta poliisi on pidättänyt mielenilmaisuun osallistuneen miehen, jota se epäilee pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Miehellä on synkkä tausta SVL:n jäsenenä ja monesti tuomittuna väkivaltarikollisena.

Järkyttävä tapaus on ymmärrettävästi nostattanut voimakasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Useimmat johtavista poliitikoistamme ovat olleet pidättyväisempiä, kenties tutkinnan keskeneräisyyden johdosta. Sisäministeri Paula Risikko (kok.) sentään lupasi tuoreeltaan ottaa poliisin ja valtakunnansyyttäjäviraston kanssa uudelleen tarkasteltavaksi väkivaltaisten järjestöjen laillisuuden.

Viimeksi kysymystä pohdittiin kolme vuotta sitten, kun SVL:n jäsen puukotti vasemmistoaktiivia Jyväskylässä. Tuolloin viranomaiset päätyivät siihen, että väkivaltaiseksi todetun äärijärjestön kieltämisestä ei olisi hyötyä, koska se ei todennäköisesti estäisi järjestön jäseniä kokoontumasta yhteisen aatteensa nimissä. Helsingin murhenäytelmä saa viranomaiset toivottavasti pohtimaan asiaa uudesta näkökulmasta.

Suomessa on ennenkin kielletty väkivaltaa harjoittaneita poliittisia ääriliikkeitä, joskin totta on, että esimerkiksi Lapuan Liikkeen kieltäminen vuonna 1932 ei siinä samassa silmänräpäyksessä poistanut fasismia maastamme.

Vastaavanlaisten järjestöjen kriminalisointia olisi silti harkittava myös tänä päivänä. Se olisi valtiovallalta selvä viesti sen puolesta, että yhteiskunnassamme ei ole sijaa järjestöille, jotka avoimesti julistavat hyväksyvänsä väkivallan käytön tarkoitusperiensä edistämiseksi ja soveltavat oppejaan jatkuvasti myös käytännössä.

Toki paikallaan olisi, että kaikki poliittiset johtajamme antaisivat saman viestin jo nyt myös suullisesti riittävän kattavalla äänenvoimakkuudella. Demokratiaamme ja sisäistä turvallisuuttamme uhkaavista ääriliikkeistä on tehtävä loppu heti alkuunsa. Tämän toivoisi olevan selvää myös niille perussuomalaisille, joilla edelleen on myötäsyntyinen tarve puolustella uusnatseja, vaikka SVL:n johtamassa Suomessa tuskin olisi sijaa perussuomalaisellekaan puolueelle.

Joidenkin oikeusoppineiden mielestä Suomea velvoittavat ihmisoikeussopimukset jopa edellyttävät SVL:n kaltaisen rasistista propagandaa avoimesti julistavan ja vihapuhetta viljelevän järjestön kieltämistä. Laittomaksi julistamisen kuten myös verkon vihapuhetta koskevan lainsäädännön kiristämisen uskoisi tarjoavan viranomaisille lisää tarpeellisia työkaluja ennaltaehkäistä poliittisia väkivallantekoja. Kenenkään ei pitäisi kuolla mielipiteensä vuoksi tämän päivän Suomessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kauppakeskus Trion K-Supermarket suljetaan - "Asiakkaat eivät löytäneet kellarikerrokseen"
 2. 25.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeen viimeisin varmistettu tartunta viiden päivän takaa
 3. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa
 4. Maastopalo levisi noin hehtaarin alueelle Orimattilassa
 5. Poliisi auttaa jengiläisiä irtautumaan kahleista, toiminnan keskiössä keskinäinen luottamus
 6. Hollolassa toivotaan lisäselvityksiä kierrätyspuistosta, vaikutukset luontoon ja alueen asukkaisiin huolettavat
 7. Miten olisi roskapihdit ulkoilukaveriksi? Lahden Ankkuri halutaan pitää yhdessä siistinä
 8. Keskusta torjuu kokoomuksen ehdotuksen lentojen ostopalveluista: "Vaikuttaa poliittiselta operaatiolta"
 9. Antti Tuisku tekee paluun lavalle tänä kesänä koronasta huolimatta – Valittu kansa kuullaan ensimmäistä kertaa livenä nettikeikalla
 10. Näyttelijä Kari Hietalahti meditoi vapa kädessä - "Kun tälle lajille antaa sydämensä, se on ikuista"
 11. Veijo Baltzarin ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinnassa uusi epäilty – kaikkiaan epäiltyjä on nyt neljä
 12. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 13. Tavallisesta pankkituotteesta tuli lomautetuille kriisiapu – kahdessa kuukaudessa haettu yli 210 000 lainanlyhennysvapaata
 14. Pääkirjoitus: Poikkeustila jakoi perheet
 15. Miljoonia euroja jää lahjoittamatta koronan vuoksi – avustusjärjestöt suunnittelevat yhdessä, miten feissarit voivat palata katukuvaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.