Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua viime viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa

Ylen päätoimittaja pitää erottaa tänään

Yleisradiossa kuohuu. Päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitetään taipuneen pääministeri Juha Sipilän painostuksen alla ja sen myötä ohjanneen journalistista työtä. Ajankohtaistoimituksen vetäjä Jussi Eronen ja toimittaja Salla Vuorikoski irtisanoivat itsensä.

Sosiaalisessa mediassa käydyssä keskustelussa toistuu merkillinen käsitys. Kyse on kuulemma siitä, päättävätkö työntekijät vai päättääkö pomo.

Olen itse hierarkian kannattaja. En siedä sitä, että asioista vain jankataan ja jaanataan loputtomasti, vaan pidän siitä, että lopulta joku päättää, mitä tehdään. Mutta 2000-luvun johtaminen ei ole yksiviivaista käskyttämistä, vaan siihen kuuluu avoin keskustelu.

Journalismissa etsitään totuutta, jos sallitaan vakavassa asiayhteydessä mahtipontinen sanavalinta. Siihen totuuteen päästään keskustelemalla, väittelemällä ja argumentoimalla. Toimittaja on asian päällä, hän tietää parhaiten, mistä on kyse. Se ei tarkoita sitä, että hänellä on hallussaan lopullinen totuus, vaan aiheesta voidaan keskustella päätoimittajan, toimituspäällikön, uutispäällikön ja kollegoiden kanssa. Lopulta, jos prosessi toimii niin kuin pitäisi, paras argumentti voittaa.

Tähän prosessiin ei kuulu se, että päätoimittaja tulee yllättäen sorkkimaan juttua tekijöiden tietämättä. Näin on Ylellä tapahtunut.

”Hän muutti otsikon, poisti faktaa jutusta, poisti paikkaansa pitävän grafiikan ja muutteli asiajärjestystä, eikä keskustellut tästä lainkaan jutun tehneiden toimittajien kanssa, tai minun, joka olin näiden toimittajien esimies.” Näin kertoo Jussi Eronen Ilta-Sanomissa, ja vahvistaa tiedon Etelä-Suomen Sanomille sähköpostitse.

Tähän asti kuullun argumentaation perusteella asia on harvinaisen selvä. Ylen päätoimittaja pitää erottaa. Hän on sopimaton tehtäväänsä.

Keskisuomalainen-lehden päätoimittaja Pekka Mervola vertaa kirjoituksessaan omasta tahdostaan irtisanoutuneiden toimittajien käyttäytymistä 1970-luvun äärivasemmistolaiseen mielipide-ilmastoon, jossa työntekijöiden haluttiin päättävän firman asiat. Mervola käyttää termiä ”Neuvostoliiton ohjailema mielipidevallan kaappaus”.

Asia on täsmälleen päinvastoin. Neuvostoliittolaista 1970-luvun ilmapiiriä ilmentää se, että päätoimittaja kanavoi maan johtajalta tulleen palautteen toimittajille tavalla, joka estää heitä tekemästä journalistista työtään.

Jääskeläistä kritisoineen, Ylen lähettämää Uutisvuoto-tv-ohjelmaa vetävän Baba Lybeckin Mervola kuittaa ”kiiltokuvajuontajana”. Ilmeisesti Lybeckin mielipiteellä ei ole väliä, vaan relevanttia on se, että hän on kaunis nainen.

Onpahan mielenkiintoista olla suomalainen journalisti vuonna 2016.