Meidän ei tarvitse koko maailmaa pelastaa

Maailmassa on paljon pahoinvointia. Tiedotusvälineet suoltavat päivittäin toinen toistaan surullisempia uutisia. Voimattomaksi tässä itsensä tuntee. Taivastelemme sivusta, pystymättä tekemään asioille mitään. Vai voimmeko sittenkin tehdä jotain?

Olen osallistunut lukuisiin hyväntekeväisyystapahtumiin sekä keräyksiin. En ole niistä tuntenut, että olisin konkreettisesti ollut jonkun avuksi. Lahjoittamalla rahaa tai tavaraa tulee kyllä hyvä mieli, mutta tunne on ohikiitävä.

Viime syksynä huomasin Lahden Ensi- ja Turvakodin ilmoituksen, missä etsittiin vapaaehtoehtoisia mieskaveritoimintaan isättömille lapsille. Ilmoittauduin mukaan kymmenen muun upean lahtelaismiehen kanssa ja tulin valituksi valmennuskurssille. Sinä aikana valkeni surullinen tosiasia, että Päijät-Häme on valtakunnallisen tilaston pahnanpohjimmainen. Maakunnassamme on eniten isättömiä lapsia.

Isättömät lapset eivät ole onnettomia. Pääsääntöisesti heillä on hyvä äiti ja turvallinen koti. Heillä on siis kaikki terveen elämän rakennuspalikat. Heidän elämästään kuitenkin puuttuu isä, isoisä, sukulaismies tai joku muu miehenmalli. Olen ylpeä näistä rohkeista äideistä, jotka ovat lastensa kanssa lähteneet mieskaveritoimintaan. Heillä on aito huoli, kun heidän lastensa elämässä ei ole ns. miesten juttuja. Ongelma ei ole vain poikien, sillä myös tytöt voivat kaivata miehen mallia elämäänsä.

Itselläni kävi onnekkaasti. Olen saanut uuden ystävän. Hän on 6-vuotias aurinkoinen pikkukaveri, jota tapaan pari kertaa kuussa. Hänelle en ole isä vaan mieskaveri. Äidin kanssa olemme sopineet selkeät pelisäännöt kuinka toimitaan.

Omat lapseni ovat jo aikuisia eikä lapsenlapsia ole näköpiirissä. Olin jo unohtanut, kuinka pienet arkiset asiat voivat pikkupojalle olla suuria. Olemme käyneet kanssa pulkkamäessä, kontanneet leikkipuiston tunneleissa, rikkoneet jäätä lammen rannalla ja touhunneet muita perinteisiä pikkupoikien leikkejä. On myös hauska huomata kuinka rajoittunut on aikuisen mieli.

En ole miettinyt miksi kadulla on niin monta erilaista kaivonkantta. Nyt olen myös sen asian selvittänyt, kun pikkukaverini on sitä kysynyt. Tuskin maltan odottaa yhteistä renkaanvaihtoa ja autonpesua.

Hienoin palkinto on vilpitön palaute. On huikea tunne, kun yhteisen tapaamisemme päätteeksi pikkukaveri ottaa kaulasta kiinni ja katsoo hymyillen suoraan syvälle silmiin. Siinä on jotain sanoinkuvaamatonta luottamusta.

Me kaikki voimme muuttaa maailmaa, jos vain haluamme. Parempi huominen syntyy omista pienistä teoista. Ei sinun ja minun tarvitse koko maailmaa parantaa. Riittää, kun teemme sen mihin omat voimavarat ja kiinnostus riittää.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut