Vihreät miehet - katse peiliin päin!

Juha Honkonen

Vihreiden uskottavuus on ollut koetuksella samaan aikaan, kun puolueen kannatus on liukkaassa alamäessä. Helsingin Sanomien kyselyissä tiputusta on tullut viime aikoina kaksi ja puoli prosenttiyksikköä, eikä mukana ole tuoreimman mähinän vaikutuksia.

Ennen puheenjohtajuuskisaan liittyvää loanheittoa vihreät ovat itse vaatineet avoimuutta ja vaalineet sananvapautta. Juha Sipilääkin arvostellut kollega Ville Niinistö taas tunnetaan inhottavana piikkinä toimittajien lihassa. Olen seurannut piikittelyä läheltä ja saanut siitä osani.

Jo ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan Kuopiossa 2011 tuore puheenjohtaja Niinistö vastaili journalistien kysymyksiin hyökkäävästi. Sama meno on jatkunut vuodesta toiseen.

Toimin tämän vuoden helmikuuhun asti Vihreän Langan päätoimittajana (en ole koskaan kuulunut puolueeseen). Monta kertaa Niinistö soitti vihaisena ja moitti ties mitä juttuamme. Tekstiviesteilläkin hän pommitti. Niinistö tuli mieleeni, kun Suomen Kuvalehti uutisoi Sipilän viesteistä Ylen toimitukseen.

Niiden jälkeen on oli hieman huvittavaa lukea, kuinka Sipilän pitäisi Niinistön mukaan puolustaa median riippumattomuutta. ”Pääministerin toiminta kaventaa suomalaisen avoimen keskustelun merkitystä ja median roolia”, Niinistö sanoi Lännen Medialle.

Ehkä hänen pitäisi katsoa ensin peiliin.

Siellä voi toisaalta näkyä Talvivaara-kypärä (Niinistön syytökset Sipilän Terrafame-piposta).

Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto kertoi tällä viikolla, ettei hän asetu ehdolle vihreiden puheenjohtajaksi. Syynä on se, että Niinistö on julkisesti asettunut tukemaan Emma Karia.

Niinistö oli muun muassa sanonut Ylelle toukokuussa, että ”eduskuntaryhmästä löytyy erityisesti uusia kansanedustajia, jotka ovat osoittaneet nopeasti kykyjään. Uskon, että sieltä löytyy tulevia puheenjohtajia.” Näin hän tuli asettuneeksi Alanko-Kahiluodon valintaa vastaan.

Avoimuuden puolesta puhuvat vihreät repivät Alanko-Kahiluodon rehellisestä ulostulosta kalsarinsa. Rimanalituksen teki Niinistön entinen työpari ja puoluesihteeri Panu Laturi, joka moitti Alanko-Kahiluotoa kokoomuksen puoluelehden blogissa epäpäteväksi muroihin pissijäksi.

Vihreät ei ole kovin johdonmukainen politiikassaankaan. Ensin puolue hyväksyy ennätykselliset koulutusleikkaukset, ja sitten se kritisoi seuraavaa hallitusta samasta asiasta. Ydinvoimapäätösten jälkeen on sekä lähdetty että pysytty hallituksessa.

Puheet perinteiseksi puolueeksi muuttuneiden vihreiden kaksinaamaisuudesta alkavat saada katetta.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut