Mistä puhumme, kun puhumme kirjoista?

Teräs Mila

Lukeminen pelastaa maailman: Kirjojen avulla uusi sukupolvi oppii ymmärtämään paremmin itseään ja muita ihmisiä. Mikä olisikaan tärkeämpi taito?

Kun ajattelu, kielen taju, itseilmaisu ja keskittymiskyky kehittyvät, koulussa ja elämässä on helpompaa. Verbaalisesti kyvykäs osaa selvittää konfliktit sanoin eikä niele ihan kaikkea, mitä lukee.

Suorituskeskeisessä maailmassa lukemisen hyödyt ovat tarkasti tiedossa ja niistä myös muistutetaan jatkuvasti. Lasten lukutaitoa mitataan kansainvälisin Pisa-vertailuin. Asiantuntijat ehättävät esittämään huolestuneita kommentteja, jos maan listasijoitus putoaa.

Minulle ei lapsena kukaan paasannut lukemisen merkityksestä. Minusta tuli lukija siksi, että lukeminen on hauskaa.

Lukemisessahan on pohjimmiltaan kyse ilosta. Kirjat ovat ennen kaikkea nautintoaine. Ne ovat portteja toisiin todellisuuksiin. Kyllä arkimurheet unohtuvat, kun saa avata kirjan ja upota sen maailmaan!

Juhlapuheita lukemisesta riittää, samoin kuin artikkeleita lasten lukemisen vähentymisestä. Miksemme pidä enemmän ääntä siitä, kuinka ihania kirjat ovat? Miten lukeminen on loputon matka ihmiseen itseensä ja siihen, mikä tekee elämän merkitykselliseksi. Oma kieli tarjoaa elämyksiä ja kauneutta. Kirjat ovat jotakin muuta kuin terveellistä, mutta vähän tylsää kaurapuuroa.

Lasten lukemisesta huolestuneiden kannattaisi ennen kaikkea ottaa selvää lasten ja nuorten kirjallisuudesta. Ja puhua ääneen siitä runsaudesta, jota se tarjoaa.

Lapset myös toivovat, että aikuiset viettäisivät heidän kanssaan aikaa kirjaa ääneen lukien.

Lukeminen kannattaakin aloittaa jo vauvalle - ainoastaan siksi, koska se on niin hauskaa. Ja koska vauvakirjat ne vasta iloisia ovatkin. Puhumattakaan muista lasten kirjoista.

Ääneen lukemista voi jatkaa vielä teini-ikäisellekin, niin pitkään kuin kotoa löytyy kuulijakuntaa. Vuoroja kannattaa myös vaihtaa; lapsikin voi lukea vanhemmalle.

Useimmiten ehtii edes yhden runon lukea. Suomessa on loistavat ja riemukkaat lastenrunokokoelmat. Koulussakin kerkiää varmasti vähintään yhden kuvakirjan lukea. Nuo monitaiteelliset elämyksethän eivät ole pelkästään taaperoiden etuoikeus, vaan tarkoitettuja kaikenikäisille.

Onko kotona näkyvillä kirjoja? Onko koulullakin oma kirjastonsa? Kuka puolustaa lähikirjastoja?

Vinkkejä omalle jälkikasvulle tai koululuokalle sopivasta luettavasta voi kysyä vaikka kirjaston henkilökunnalta. On tärkeää viedä lapsia kirjastoon ja myös jättää arkeen aikaa lukemiselle.

Kun lukee itsekin, on silläkin tavalla lukemisen ilon lähettiläs. Ja jos jokin kirja ei sytytä juuri sinua, sitä ei tarvitse väkisin tahkota. Luettavaa on jokaiseen makuun, kaikille löytyy jotakin innostavaa.

Kansien alla hohtelee lukemattomia värikkäitä maailmoja ja kutkuttavia ajatuksia. Nappaa niistä kiinni ja nauti. Maailman parantamiseen ei tarvita kurttuista otsaa.

Kirjoittaja on orimattilalainen kirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 2. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 3. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät", toteaa Lahti Regionin toimitusjohtaja
 4. Mika Lehto heräsi toukokuun alussa avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 5. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 6. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Vääksyyn
 7. Kortteliliigan Ropponen muistuttaa perinteisten tukijoiden ahdingosta – ei laskua ensimmäiseksi heille
 8. Vääksyn seurakuntakodin rakennustyömaalla on tehty töitä jo reilu viikko – katso ilmakuvat työmaalta
 9. Lahden Mustankallion tunnelin valaisinviat korjataan – tunneli pois käytöstä
 10. Tietojen panttaamista, EU-asioiden viivyttelyä ja ajanpeluuta – perustuslakivaliokunnan selvitettäväksi tulee kirjava lista eduskunnan tiedonsaantivaikeuksia
 11. Tutkijatohtori on myös performanssitaiteilija – Rebekah Rousi on pitänyt 27 tunnin luentomaratoneja elinikäisestä oppimisesta
 12. Eduskunta kannattaa EU:n Green Dealia – Katso eduskuntaryhmien vastaukset
 13. 26.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä kasvoi yhdellä eilisestä
 14. Pienet kaupat kasvattavat suosiotaan, ja kulutuskäyttäytymisen muutosta on havaittu Lahdessakin – "Suuren ostoskärryn täyttäminen ei välttämättä enää ole ykkösjuttu"
 15. KymiRingin tapahtumatoiminta alkaa kesällä pienimuotoisesti – "Ensisijaisena tavoitteena on vuokrata rataa ryhmille"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.