Kolumni: Pienistä tarinoista suuri mosaiikki - lahtelaisuutta rakentamassa

Lealiisa Kivikari

Sanotaan, että suurten yhteisten kertomusten aika on ohitse. Tarinalliset ketjut ovat ehkä katkenneet ja suuri kuva on sirpaleinen. Maailma ympärillämme on jatkuvassa liikkeessä, alati muuttuva. Myös itsenäisyyden juhlavuoden yhteydessä on puhuttu yhteisöllisyyttä kannattelevan suuren kaanonin puutteesta.

Lahteen on saapunut paljon MM-kisavieraita. Joukossa on entisiä lahtelaisia, täältä myös ulkomaille muuttaneita. He tahtovat tarjota puolisolleen, lapsilleen ja ystävilleen palasen omista juuristaan. He tahtovat liittää läheisensä yhteiseen, lahtelaisille tärkeään tarinaan, jota jälleen Salpausselällä eletään ja koetaan.

Silmiini osui artikkeli, jonka mukaan nuorempien sukupolvien käsitys perinteisen tarinan kerronnasta, jossa on alku, keskikohta ja loppu, on muuttumassa. Nuorten tapa kokea ja elää tarinallisuus on pirstaleinen ja limittäinen. Siinä kulkevat useat, usein visuaaliset, sisäkkäiset ja päällekkäiset kertomukset.

Kerroksellinen ja sirpaleinen tapa hahmottaa elämää ja ympäröivää maailmaa on enemmänkin runollinen kuin tarinallinen. Ehkäpä me voisimme oppia lukemaan sirpaleisuutta ja hyväksymään samasta tarinasta useita eri näkökulmia ja versioita.

Sanataiteen ja luovan kirjoittamisen opettajana Wellamo-opistossa olen huomannut tämän lukuvuoden aikana, että ihmiset todella tahtovat kokoontua yhteen. Ihmiset tahtovat luoda yhteisöllisiä ja rauhallisia keitaita. Omia tarinoita kirjoitetaan, niitä luetaan ja kuunnellaan, jaetaan toisten ihmisten kanssa.

Suomalaisten naisten liitto ry on aloittanut Naisten ääni -hankkeen, jossa etsitään suomalaisten naisten tarinoita. Naisten ääni -nettisivustolla jokainen voi osallistua tarinankerrontaan ja liittää kertomuksensa osaksi suomalaisuuden historiaa. Hiihtokuningatar Siiri ”Äitee” Rantasen tarina sivustolta jo löytyy. Kenen tarinan sinä tahtoisit kirjoittaa? Rohkeasti vaan! Jokaisen tarina on kertomisen arvoinen.

Tänään monien tie vie kisamonttuun, moni tähyilee iltataivaalle ilotulitusta odotellen. Edesmennyt Ilkka Talasranta puki oman ikäpolveni lahtelaisten tarinan laulun säkeisiin: ”Kisamontussa pienestä pitäen Suomen lippua kannettiin, silloin vielä mä tiennyt sitä en, joka vuosi se jatkuis niin. / Salpausselän lapsille elämä on suuri hiihtokilpailu, Salpausselän lapsilla kieli palaa kuumaan kaakaoon.”

Ihmiset kaipaavat kosketusta omaan tarinaansa; aistimaailmaansa, tunteisiinsa ja ajatuksiinsa. Joku väittää sen johtuvan turvattomuudesta muutosten ajassa. Itse ajattelen, että ihmisellä on luontainen tarve tulla kuulluksi ja nähdyksi omana itsenään yhteisönsä jäsenenä. Ehkäpä tämän päivän suuri kertomus on mosaiikki, johon jokainen voi liittää pienen palansa: Rosoisen, karhean, värikkään, sädehtivän - oman ja ainutkertaisen tarinansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Poliisi auttaa jengiläisiä irtautumaan kahleista, toiminnan keskiössä keskinäinen luottamus
 2. Hollolassa toivotaan lisäselvityksiä kierrätyspuistosta, vaikutukset luontoon ja alueen asukkaisiin huolettavat
 3. Maastopalo levisi noin hehtaarin alueelle Orimattilassa
 4. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa
 5. Antti Tuisku tekee paluun lavalle tänä kesänä koronasta huolimatta – Valittu kansa kuullaan ensimmäistä kertaa livenä nettikeikalla
 6. Näyttelijä Kari Hietalahti meditoi vapa kädessä - "Kun tälle lajille antaa sydämensä, se on ikuista"
 7. Veijo Baltzarin ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinnassa uusi epäilty – kaikkiaan epäiltyjä on nyt neljä
 8. Tavallisesta pankkituotteesta tuli lomautetuille kriisiapu – kahdessa kuukaudessa haettu yli 210 000 lainanlyhennysvapaata
 9. Lukijalta: 500 euron palveluseteli fysioterapiaan auttaisi vanhuksia ja yrityksiä
 10. Pääkirjoitus: Poikkeustila jakoi perheet
 11. Miljoonia euroja jää lahjoittamatta koronan vuoksi – avustusjärjestöt suunnittelevat yhdessä, miten feissarit voivat palata katukuvaan
 12. Mehiläispesien vuokraus kiinnostaa Lahden seudulla – pörriäisten puuhia voi tarkkailla omalla pihalla
 13. Mukkulan poika lähtee haastamaan salibandyväkeä tyhmillä kysymyksillä ja pöllyttämällä ajatusmaailmaa
 14. Hanna Myyrän Esalainen: Ihan kuin olisi ulkomailla kotimaassa
 15. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.