Vaikeneminen ei ole ratkaisu vaikeisiin aiheisiin

Perttu Kauppinen

Myöhään maanantai-iltana Helsinki-Vantaan lentoasemalta lähti lentokone, joka kuljetti kymmenen Suomesta turvapaikkaa hakenutta afganistanilaista takaisin Kabuliin. Tässä ei ole mitään poikkeuksellista.

Pakolaiskriisin alkamisen jälkeen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita on lennätetty taajaan takaisin kotimaihinsa. Afganistaniinkin on ilmeisesti lähtenyt ainakin kolme lentoa sen jälkeen, kun Suomi sopi maan kanssa turvapaikanhakijoiden palautuksista lokakuussa.

Poikkeukselliseksi maanantain lennon teki tietysti se, että parisataa ihmistä osoitti kentällä mieltään palautuksia vastaan ja valtakunnantason poliitikot vaativat sosiaalisessa mediassa selvyyttä mielenosoittajien tietoihin, joiden mukaan koneessa oli muun muassa alaikäisiä lapsia ja raskaana oleva nainen.

Tiistaiaamuna esimerkiksi vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö pyysi anteeksi sitä, että oli levittänyt virheellistä tietoa. Poliisi kun vakuutti heti, että lennolla oli vain täysi-ikäisiä.

Vielä maanantai-iltana puoluejohtaja moitti perinteistä mediaa ja ylisti sosiaalisesta mediasta aktivisteilta saatua tietoa.

Epäselvä tilanne lähti ratkeamaan vasta sen jälkeen, kun Etelä-Suomen Sanomat kertoi Tallukan vastaanottokeskuksesta viedystä lapsiperheestä, jonka oli määrä päätyä Kabulin-koneeseen. Perheen poistaminen maasta oli kuitenkin keskeytetty jo sunnuntaina.

Viranomaiset myönsivät tehneensä virheen lähtiessään poistamaan perhettä, jonka turvapaikkahakemus oli edelleen tutkittavana. Perheen lapsen hakeminen kesken koulupäivän luokkatovereiden edestä taas oli kohtuutonta.

Tallukan perheen ympärillä noussut kohu paljasti ainakin sen, miten valmistautumattomia Suomen viranomaiset ovat tiedottamaan hankalista asioista. Poliisi ja sisäministeriö keskittyivät ensin vaikenemaan ja sen jälkeen kiistämään mielenosoittajien väitteet sen sijaan, että olisivat myöntäneet virheensä alusta pitäen.

Laajaan julkisuuteen ja kuntavaalien kiihdyttämien poliitikkojen puheisiin nouseminen ei tietenkään pelasta afganistanilaisperhettä palautukselta kotimaahansa. Heidän turvapaikkahakemuksensa voidaan edelleen hylätä, sillä Suomi on luokitellut isoja osia Afganistanista turvalliseksi.

Kokonaan toinen asia on, miten turvallinen maa Afganistan oikeasti on.

Maanantaina alkaneet ja tiistaina jatkuneet poikkeuksellisen rajut mielenosoitukset ja sosiaalisen median kuohunta osoittivat, ettei viranomaisten näkemys mahdu monen oikeustajuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.