Satavuotinen lasikatto rikki Lahdessa

Toistaiseksi vahvin lasikatto Lahden kuntapolitiikassa murskautuu pian, kun kaupunginvaltuusto nimeää henkilöt kesäkuun alussa alkavan uuden valtuustokauden tärkeimmille luottamuspaikoille.

Valtuuston puheenjohtajaksi nousee silloin Milla Bruneau, jota kokoomuksen valtuustoryhmä päätti perjantaina esittää kyseiseen tehtävään.

Kyse on muodollisesti vasta esityksestä, mutta käytännössä Bruneaun valinta tälle kokoomuksen täytettäväksi sovitulle postille on niin varma kuin se politiikassa ylipäätään voi olla. Siten Bruneausta tulee kesäkuun 5:ntenä ensimmäinen nainen Lahden valtuuston ykköspuheenjohtajana kautta aikojen.

Lahtelaisetkin saivat yleisellä ja yhtäläisellä äänioikeudellaan valita edustajansa valtuustoon ensi kertaa jo 1920. Onkin hyvä kysymys, miksi vasta nyt tämän ylimmän luottamuselimen puheenjohtajaksi kelpuutetaan nainen.

Helpoin vastaus olisi, että tehtävään ei ennen Bruneauta ole ollut tarjolla riittävän päteviä naisehdokkaita. Se ei kuitenkaan pidä paikkansa. Vajaan sadan vuoden aikana naiset ovat useaan otteeseen johtaneet menestyksekkäästi puhetta niin kaupunginhallituksessa kuin lautakunnissa.

2000-luvulta mieleen nousevat esimerkiksi kaupunginhallituksen puheenjohtajat Paula Kurki-Suonio (kok.) ja Ulla Juurola (sd.) tai vaikkapa sivistyslautakuntaa viime ajat johtanut Sirkku Hildén (sd.), joka kahden vuoden päästä nousee kaupunginhallituksen johtoon tehtävässä kohta aloittavan Pekka Komun (sd.) jälkeen.

Monet lahtelaiset naispoliitikot ovat myös ponnistaneet valtuustosta eduskuntaan ja siellä merkittäviin rooleihin, yksi jopa ministeriksi asti (Ulla Puolanne, kok.). Siten kyse on täytynyt olla myös asenteista, kun kuntapolitiikan muodollisesti joskaan ei tosiasiallisesti tärkeimmälle paikalle ei tähän saakka ole kelpuutettu yhtä ainutta naista.

Bruneaun valinnan puolesta muokkasi asenteita päättymäisillään oleva valtuustokausi, joka pitkään kulki täydellisessä mieskomennossa.

Kun kaupunki taannoin alkoi maksaa palkkaa kaupunginhallituksen päätoimisen puheenjohtajan lisäksi myös puolipäiväisille hallituksen varapuheenjohtajille sekä kolmen suurimman lautakunnan puheenjohtajille, joukossa ei ensin ollut yhtään naista.

Huomiota herättänyttä tilannetta päästiin korjailemaan vasta, kun Sirkku Hildén nostettiin sivistyslautakunnan johtoon Petäjävedelle lähteneen Eero Vainion (sd.) tilalle.

Näiden kokemusten jälkeen on kokoomukselta moraalisesti oikea – ja kieltämättä imagollisestikin viisas – ratkaisu nostaa valtuuston johtoon Bruneau vastapainoksi hallituksen puheenjohtajistolle, joka seuraavat kaksi vuotta pysyy edelleen täysin miesvaltaisena.

Mikä tärkeintä, Bruneaulla on täydet edellytykset onnistua tulevassa tehtävässään, vaikka hänellä on takanaan vasta yksi valtuustokausi. Kokoomuksen ryhmänjohtajana Bruneau on osoittanut neuvottelutaitonsa ja kasvattanut tulevassa tehtävässään tarvitsemaansa luottamuspääomaa. Molemmille on varmasti ollut kysyntää myös hänen siviilityössään maamme suurimman elokuva- ja tv-tuotantoyhtiön operatiivisena johtajana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 2. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 3. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 4. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 5. Työttömien työntekijöiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 6. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 7. Hyvinvointiyhtymän perusterveydenhuollon lääkärit ja hammaslääkärit ovat huolissaan valmistellusta yhteisyrityksestä – enemmistö ei usko mallin hyödyttävän palvelutuotantoa
 8. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Asikkalan Vääksyyn
 9. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 10. Kuluttajille myytävissä autonostimissa on hengenvaara, tuotteet palautettava ostopaikkaan
 11. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät"
 12. Hartolassa syttyi maastopalojen sarja
 13. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 14. Lahden Kortteliliigan Ropponen muistuttaa perinteisten tukijoiden ahdingosta – ei laskua ensimmäiseksi heille
 15. Vääksyn seurakuntakodin rakennustyömaalla on tehty töitä jo reilu viikko – katso ilmakuvat työmaalta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.