Valtuuston lasikatto saattoi mennä rikki vahingossa

Perttu Kauppinen

Lahdessa on juhlittu kuntavaalien jälkeen uutta tasa-arvon merkkitekoa eli lasikaton rikkoutumista kaupunginvaltuustossa. Lasikatto on kuvainnollinen termi, jolla tarkoitetaan sitä, että vaikka Suomi on näennäisesti tasa-arvoinen yhteiskunta, naisen urakehitys voi törmätä näkymättömään esteeseen.

Nyt yksi sellainen este sitten lyödään pirstaleiksi, kun kokoomuksen Milla Bruneau nousee ensimmäisenä naisena Lahden valtuuston puheenjohtajaksi. Oli jo korkea aikakin. On vaikea keksiä perusteluita sille, miksi naiset eivät aiemmin ole kelvanneet. Bruneaunkin kykyjä arvostetaan laajasti yli puoluerajojen.

Kunnanvaltuusto on kunnan ylin päättävä elin ja sen puheenjohtaja protokollassa korkea-arvoisin kunnan edustaja – kaupunginjohtajan tai kunnanhallituksen puheenjohtajan yläpuolella. Puheenjohtaja ei vain vedä valtuuston kokouksia, hän antaa kunnalle kasvot.

Edustuksellisia tehtäviä rooliin kuuluu kosolti, todellista valtaa huomattavan vähän – aivan kuten eduskunnan puhemiehellä.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat ovatkin valtuuston puheenjohtajaa suurempia vallankäyttäjiä. Ne erottaa arvokkaammasta luottamustehtävästä myös se, että kaupunginhallituksen nokkamiehille maksetaan Lahdessa kuukausipalkkaa. Valtuuston vetäjä saa kokouspalkkioiden lisäksi vain vaatimattoman vuosipalkkion.

Sen sijaan, että valtuuston puheenjohtaja joutuisi perustelemaan kaupungin päätöksentekoa, hän voi vaikka yksiselitteisesti haukkua sen vaalien alla, kuten Lahden valtuuston nykyinen puheenjohtaja Mika Kari (sd.) teki ennen kevään kuntavaaleja. Ehkä juuri siksi valtuuston puheenjohtajan pesti on perinteisesti ollut kunnallisista luottamuspaikoista ylivoimaisesti paras äänien keräämiseen eduskuntavaaleissa.

Lasikaton rikkoneella Bruneaulla ei ole ollut haluja kansanedustajaksi. Eikä varmaan tarvetta puolipäiväiselle kaupunginhallituksen puheenjohtajuudellekaan, sen verran menestynyttä uraa hän on tehnyt tuotantoyhtiössään.

Vaaleja seuraava luottamuspaikkojen jako on raastavinta ja raadollisinta aikaa poliitikon elämässä.

Moni aloitteleva demokratian soturi järkyttyy, kun näkee, miten ja millä perusteilla eri tehtäviä jaetaan. Kyvyillä, aatteilla ja ideoilla on merkitystä, mutta mukana on aina myös käytännönläheisempiä vaikuttimia. Vaikkapa ne seuraavat vaalit, joissa samoilla ääniapajilla kalasteleva puoluetoveri on pahempi vihollinen kuin kilpailevan urheiluseuran edustaja.

Näinköhän lasikatto olisi räsähtänyt rikki, jos valtuuston puheenjohtajuudesta maksettaisiin palkkaa tai sille mielinyt nainen olisi mielinyt eduskuntaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 2. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 3. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 4. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 5. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 6. Työttömien työntekijöiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 7. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 8. Hyvinvointiyhtymän perusterveydenhuollon lääkärit ja hammaslääkärit ovat huolissaan valmistellusta yhteisyrityksestä – enemmistö ei usko mallin hyödyttävän palvelutuotantoa
 9. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Asikkalan Vääksyyn
 10. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 11. Kuluttajille myytävissä autonostimissa on hengenvaara, tuotteet palautettava ostopaikkaan
 12. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät"
 13. Hartolassa syttyi maastopalojen sarja
 14. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 15. Lahden Kortteliliigan Ropponen muistuttaa perinteisten tukijoiden ahdingosta – ei laskua ensimmäiseksi heille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.