Lahti tarvitsee näkemystä ja rohkeutta

Lahden uusi kaupunginvaltuusto aloitti kautensa maanantaina. Valtuutetuista hieman yli kolmannes on uusia. Myös komento niin valtuustossa kuin kaupunginhallituksessa on uusi, kun Milla Bruneau (kok.) ja Pekka Komu (sd.) ottivat vastaan puheenjohtajuudet.

Uusi alku ja uudet päättäjät mahdollistavat uusien ideoiden läpiviemisen. Edellisellä valtuustokaudella Lahdessa toteutettiin monia suurhankkeita, muun muassa toriparkki ja matkakeskus. Myös alueen kehittämiselle ja elinkeinoelämälle merkittävään vt 12:n eteläiseen kehätiehen saatiin varmistettua rahoitus. Uudella valtuustolla ei ole kuitenkaan varaa löysätä ja levätä laakereillaan. Pikemminkin päinvastoin. Tahtia pitäisi kiristää entisestään.

Kun sote- ja maakuntauudistukset kompuroivat eteenpäin, on kunnissakin varauduttava tulevaan. Mikä on kuntien idea ja miten Lahden menestys taataan? Uudenlainen tilanne edellyttää uusia ajatuksia. Jatkamalla vanhaan tapaan ei välttämättä enää menestytä. Tästä valtuuston ja hallituksen uudet puheenjohtajat tuntuvat olevan varsin yksimielisiä.

On selvää, että kunnan peruspalveluiden pitäisi olla kunnossa. Jatkossa kunnan järjestämistä peruspalveluista tärkeimmät ovat varhaiskasvatus ja opetus. Lahdessa aloitettu sivistyspuolen tilaohjelma johtaa toivottavasti siihen, että 2020-luvulla kaupungissa on terveet ja toimivat päiväkodit ja koulut.

On hyvin tunnettua, että tilaohjelmasta on tulossa kallis ja raskas. Tilanteesta voisi syyttää menneiden vuosien laiminlyöntejä ja silmienummistamisia, mutta tärkeintä on, että virheistä otetaan opiksi.

Pelkkä peruspalvelujen järjestäminen ei kuitenkaan riitä elinvoimaisen kunnan eväiksi. Lahdessakin pitäisi keksiä keinoja houkutella paitsi uusia yrityksiä ja työpaikkoja, myös asukkaita. Kaavoituksen, tonttien ja verojen kaltaisten perusedellytysten lisäksi tarvitaan muutakin.

Elämyksiä ja viihtyvyyttä voidaan esimerkiksi rakentaa. Lahdessa keskusteluun ovat tällaisista elinvoimahankkeista nousseet ainakin taidemuseo, Kisapuiston stadion ja uimahalli. Lahti ja lahtelaiset kyllä pärjäisivät tarvittaessa ilman näitä hankkeita, mutta samalla jokainen niistä voisi tuoda tullessaan investointikuluja laajempia hyötyjä.

On oletettavaa, että uudessa valtuustossa löytyy periaatteessa tahtoa toteuttaa myös vähemmän välttämättömiä elinvoimahankkeita.

Suurin este on kaupungin taloustilanne. Lahden velkamäärä on jo nyt lukemissa, joiden perusteella suurten investointien rahoittaminen perinteiseen tapaan kaupungin ottamalla velalla näyttää epätodennäköiseltä.

Edes sote- ja maakuntauudistus ei Lahden taloustilannetta ole tuoreiden laskelmien perusteella pelastamassa, vaan korjausliikkeet on kyettävä tekemään itse.

Sekä Milla Bruneau että Pekka Komu ovat toivoneet uusien rahoitusmahdollisuuksien ennakkoluulotonta selvittämistä. Ainakin selvittämiselle toivoisi valtuuston ja viranhaltijoiden laajaa tukea. Tähän edellisen riitaisan valtuustokauden päättyminen voi tarjota mahdollisuuden.

Lahden uusille päättäjille on syytä toivottaa onnea. Heiltä odotetaan ja vaaditaan näkemystä, rohkeutta ja vähäistä suurempaa taloustaitoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 2. Yön uutiskooste: Hallitus jatkaa kaksipäiväisiä koronaneuvotteluja Säätytalolla
 3. Teerenpeli ja Ruskovilla vastasivat koronatuotteiden nopeaan kysyntäpiikkiin keväällä – käsidesiä yhä varastossa, maskeja edelleen 300 päivässä
 4. Anna-Tuulia Hautalan Esalainen: Vastakohta ei ole väärässä, vaan erilainen
 5. Pääkirjoitus: Korona varjostaa Vanhasen budjettiesitystä
 6. SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola yhdistäisi SAK:n ja STTK:n – pomo-duunari-asetelma ei ole este
 7. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 8. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika
 9. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 10. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 11. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 12. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 13. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 14. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 15. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.