Hallituskriisille yllättävän nopea loppu

Perussuomalainen puolue sellaisena, kun se tähän saakka oli opittu tuntemaan lakkasi tosiasiassa olemasta tiistaina alkuiltapäivästä. Samalla loppui lyhyeen hallituskriisi, joka oli puhjennut keskustan ja kokoomuksen kieltäydyttyä jatkamasta yhteistyötä Jussi Halla-ahon johtoon siirtyneiden perussuomalaisten kanssa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän oli määrä kokoontua tiistaina keskustelemaan syntyneestä tilanteesta. Kokous tuskin pääsi alkuun, kun ulos marssi peräti parinkymmenen edustajan joukko. Heillä oli kerrottavanaan järisyttävä uutinen, jota valistuneimmat tarkkailijat olivat tosin osanneet ounastella jo ennen perussuomalaisten viime viikonlopun puoluekokousta siltä varalta, että Halla-aho nousee uudeksi puheenjohtajaksi.

Ulosmarssineiden puhemies Simon Elo kertoi joukkonsa eronneen perussuomalaisten ryhmästä ja perustaneen uuden, Uusi vaihtoehto -nimisen ryhmän. Tähän Elon johtamaan ryhmään lukeutuvat kaikki nykyiset ministerit, mukaan lukien perussuomalaisia 20 vuotta johtanut ja puolueen hallitukseen nostanut, mutta viime lauantaina tehtävänsä apeana jättänyt ulkoministeri Timo Soini.

Juuri Soinille täytyi olla kova paikka erota omasta luomuksestaan, vaikka kyse saattoi olla vanhan kehäketun itsensäkin junailemasta operaatiosta. Vaikeaa se varmasti oli monelle muullekin pitkän linjan perussuomalaiselle.

Soinin ja kumppaneiden ratkaisu kertookin kaiken siitä, kuinka järisyttäviä vaikutuksia Halla-ahon ja tämän hengenheimolaisten toteuttamalla täydellisellä palatsivallankumouksella oli paitsi hallitustyöhön, kuten maanantaina nähtiin, myös perussuomalaisten omaan sisäiseen tilanteeseen.

Viimeistään nyt halla-aholaisten on pakko myöntää, että he tekivät kohtalokkaan virheen miehittäessään kaikki varapuheenjohtajienkin paikat omilla edustajillaan. Täysin osattomaksi jätetyllä eduskuntaryhmän enemmistöllä on politiikassa muitakin arvoja kuin maahanmuutto- ja EU-vastaisuus. Se olisi ehkä sietänyt keulakuvanaan yhden nuivan puheenjohtajan, mutta neljä oli liikaa.

Taas todistettiin, että politiikassa kannattaa tyytyä pistevoittoihin. Tyrmäysvoitto tuntuu hetken makealta, mutta voi aikaa myöten tulla kalliiksi. Nyt lasku lankesi hyvin nopeasti.

Uuden ryhmän perustaminen pysyi hämmästyttävän hyvin pienen piirin tiedossa aivan loppumetreille. Näin voi päätellä siitä, että se tuli täydellisenä yllätyksenä vanhan ryhmän halla-aholaiselle vähemmistölle. Uusi varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari kiisti vielä vähän ennen kokouksen alkua perussuomalaisten olevan kriisissä. Hänen tiedossaan ei silloin ollut kuin yksi loikkari. Vain hetki tämän jälkeen loikkarijoukko oli kasvanut kaksikymmenkertaiseksi.

Uusi vaihtoehto ilmoitti oitis olevansa valmis jatkamaan hallituksessa keskustan ja kokoomuksen kanssa, mikä helpotti ratkaisevasti pääministeri Juha Sipilän (kesk.) paineita. Valtiosääntöä tutkinut Sipilä tuli nopeasti siihen tulokseen, ettei hallituksen tarvitse erota. Se voi jatkaa nykyisillä ministereillä vanhaan malliin, koska sillä on yhä enemmistö takanaan.

Eikä uusista vaaleista ole enää puhettakaan, joten jos näin mennään, kansa pääsee antamaan tyylipisteensä tapahtuneesta vasta keväällä 2019 sikäli kuin vielä jotain muistaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Käsikranaatti odotti vuosikymmenet Vesijärven pohjassa, kunnes 11-vuotiaat pojat löysivät ja nostivat sen torstaina ylös
 2. Enemmistö Asikkalan päättäjistä aikoo puoltaa Vääksyn Yhteiskoulu -hankintaa, mutta viime hetken soraäänet ovat äänekkäitä – kuntaa syytetään tietojen salailusta, ESS selvitti mistä on kyse
 3. Lahtelaisen jengiläisen asunnossa dopingaineita, aseita ja vahvaa kokaiinia
 4. Vesijärven pohjasta nousi käsikranaatti - poliisi on purkanut eristyksen Lahden matkustajasatamassa
 5. Heinolan Pursiseuran Jyri Lehtinen on voittanut useamman Päijännepurjehduksen, eikä palo rakkaaseen lajiin sammu, vaikkei voittaminen olekaan enää se kaikkein tärkein asia
 6. Lojerin sairaalasänkyjen valmistus siirtyi Lahdesta Hollolaan
 7. Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"
 8. Lahden Matkakeskukselle rakennettu Jaksonkatu on avattu liikenteelle
 9. Etäopiskelu vaikeutti monen nuoren elämää, eikä nuorisotyöllä ollut Lahdessa resursseja auttaa – Etsivän nuorisotyön profiilia pyritään nyt elvyttämään runsaiden lisäavustusten turvin
 10. Näppis: Jos Tapanilassa ei ole kyse rasismista, niin sitten on kyse psyykkisesti sairaiden syrjimisestä
 11. Gallup: Tarvitaanko Asikkalan Vääksyyn isoa yhteiskoulua?
 12. Lahtea markkinoidaan nyt kotimaan matkailijoille
 13. Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Ministeri Lintilä näkee Lahdessa potentiaalia kansainväliselle huipulle, mutta yrityksiä pitää rohkaista – "Ravimiehenä sanoisin, että teillä on nyt paalupaikka"
 15. USU-gallup: Hieman yli puolet pitää rasismia merkittävänä ongelmana Suomessa – "Huolestuttava tulos", sanoo tasa-arvoministeri

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.