Presidentti Duda pelasti EU:n kasvot

Hiljainen vallankumous”, ”paluu Itä-Eurooppaan” tai jopa ”siirtyminen totalitarismiin ja diktatuuriin”. Puolaa johtavan Laki ja oikeus -puolueen suunnitelmat uudistaa maan oikeuslaitosta ovat nostaneet jyrkkää arvostelua ja kymmeniä tuhansia ihmisiä keränneitä mielenosoituksia.

Ehkä hieman yllättäen Puolan presidentti Andrzej Duda esti maanantaina veto-oikeudellaan lakiesityksen korkeimman oikeuden uudistamisesta. Parlamentti oli viime viikolla hyväksynyt esityksen, joka olisi antanut poliitikoille vallan valita tuomarit korkeimpaan oikeuteen ja halutessaan vaikka erottaa sen kaikki jäsenet. Tällä haavaa korkeimman oikeuden tuomarit valitsee riippumaton hallintoelin.

Jo aiemmin presidentti oli ilmoittanut näkevänsä puutteita uudistuksessa. Maanantaina hän sanoi, ettei se vahvistaisi puolalaisten oikeustajua eikä oikeusministeri saisi puuttua korkeimman oikeuden työhön.

Kansallismielinen Laki ja oikeus -puolue nousi valtaan 2015. Sen jälkeen se on järjestelmällisesti halunnut ottaa maan oikeusjärjestelmän ja myös median tiukempaan poliittiseen kontrolliin. Tähän saakka Duda on tukenut valtaapitävän puolueen uudistushankkeita. Hän myös nousi presidentiksi Laki ja oikeus -puolueen ehdokkaana.

Päiväkausia jatkuneiden mielenosoituksien lisäksi Dudaa on painostettu ulkomailta. Perinteisen vallan kolmijako-opin mukaan lainsäädäntövalta, tuomiovalta ja toimeenpanovalta on erotettava toisistaan väärinkäytösten välttämiseksi. Länsimaisen oikeusvaltion arvoja polkeva uudistus on kiristänyt Puolan ja Euroopan unionin välejä. EU:n komissio on uhannut Puolaa kurinpitotoimilla eli varoituksella tai maan sulkemiselta päätöksenteosta. Toisena vaihtoehtona on väläytetty erilaisten tukimiljardien leikkaamista.

Käytännössä uhkauksien toteuttaminen olisi vaikeaa, sillä esimerkiksi äänioikeuden vieminen edellyttäisi EU-maiden yksimielisyyttä. Unkarin niinikään kansallismielinen hallitus on jo ilmoittanut vastustavansa moista.

Laki ja oikeus -puolueen lukuisat uudistushankkeet ovat nostattaneet aikaisemminkin suuria mielenosoituksia. Vastustusta on herättänyt niin valtioyhtiöiden, yleisradioyhtiön kuin armeijakin johdon uusiminen. Tähän mennessä mielenosoittajat ovat onnistuneet pysäyttämään vain aborttilainsäädännön tiukentamisen viime syksynä.

Näyttävistä mielenosoituksista huolimatta Laki ja oikeus on gallupien mukaan edelleen Puolan suosituin puolue liki 40 prosentin kannatuksella. Puolan voi hyvällä syyllä sanoa jakautuneen kahtia, sillä noin puolet kansasta ilmoittaa vastustavansa kansallismielistä hallitusta.

Puolan hallituksen näkökulma on, että se uudistaa maata parlamentaarisella enemmistöllä ja EU:n painostus on sekaantumista maan sisäpolitiikkaan.

Euroopan unionille presidentti Dudan veto-päätös tuli kuin tilauksesta. Unionin arvovalta ja uskottavuus olisi rapissut entisestään, jos se olisi jälleen kerran joutunut seuraamaan voimattomana sivusta, kun jäsenmaa loukkaa unionin yhteisiä arvoja ja oikeusvaltion periaatteita.

Puolan ja Unkarin nykyhallitusten kaltaiset voimat haastavat nämä arvot vastedeskin. EU:n tulisi keksiä keinot näiden tilanteiden ratkaisemiseksi tulevaisuudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 2. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterissa oli kolme henkilöä
 3. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 4. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 5. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 6. Suomessa on todettu 22 uutta koronatartuntaa
 7. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 8. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 9. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 10. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 11. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 12. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan
 13. Pahin punkkiaika on nyt: Jaana, 57, joutui viikoksi sairaalaan puutiaisen purtua kesäpaikalla Savossa – "Tuntui kuin päähän olisi isketty isoa rautanaulaa"
 14. Hyvinvointiyhtymä suosittelee hengitystieinfektion oireista kärsiviä hakeutumaan koronatesteihin
 15. Koulujen alku ja syksyn kausiflunssat häämöttävät jo koronan näytteenottomäärissä Päijät-Hämeessä – koko Suomen testauskapasiteetti on jo käytössä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.