Kun lomat ovat ohi, on aika nauttia arjesta

Mila Teräs

Ihana elämä - ”la dolce vita”.

Sanat lipuivat mieleeni, kun katselin italialaisia varhaisteinejä, jotka olivat saapuneet joukolla syömään toscanalaisen pikkukaupungin ravintolaan.

Nuoria ei kohdeltu potentiaalisina häiriköinä, vaan juuri niin kuin kuuluikin: arvokkaina asiakkaina.

Italialaisteinit näyttivät osaavan tarttua elämän iloihin. Ilta-aurinkoisella terassilla oli suomalaisen matkailijankin helppo nostaa malja elämälle.

Aloin pohtia, miten voisin useammin tehdä samoin myös kotimaassani.

Miten tuoda edes vähän lomalla kokemaani rentoutta synkkäsäiseen maahani, jossa radiokin soittaa usein melankolisia kappaleita?

Suomessa puurtamisen ja kovan onnen korostamisella saa helposti sympatiaa. Onni sen sijaan kätkettäköön, kuten sananlaskukin kehottaa.

Pitääkö tehdä niin kuin moni muukin ja muuttaa viimeistään eläkeiässä etelään?

Kotiin palattuani käsitin, että ”la dolce vita” on sittenkin enemmän asenne- kuin olosuhdekysymys.

Elämästä nauttimista voi - ja sitä myös kannattaa ¬- aktiivisesti opetella.

Lomalla vieraassa maassa on aikaa ja intoa nähdä ympäristönsä tuorein silmin.

Kotiarjessa kulkee helposti eteenpäin puolisokeana ilman, että viivähtää tutun ympäristönsä äärelle.

”La dolce vita” -hetkiin ei aina tarvita aina hyvää ruokaa, iloista seuraa, ei edes leppoisaa kesäiltaa. Tarvitaan vain rohkeutta pysähtyä ja kokea kaikki se, mitä usein pitää itsestään selvänä: Hyvin haudutetun teen maku. Rakkaan ihmisen hymy. Sateen kodikas ropina. Kirjan tuoksu ja sen avaamaa ovi hiljaisuuteen. Hengityksen helppous, sydämen sykkeen vakaus. Kaiken hyvän paino.

Aina ei tarvitse olla pyrkimässä eteenpäin, seuraavaan etappiin, johonkin uuteen ja parempaan. Päivissä on nytkin kirkkaita värejä. On paljon aihetta hämmästykseen ja kiitokseen.

Ja lisää sykähdyttäviä sävyjä elämään on nyt helppo löytää.

Monet tahot käynnistävät taas harrastustoimintaansa. Esimerkiksi kansalaisopistot lisäävät tutkitustikin henkistä hyvinvointia.

Ruksaamalla viikko-ohjelmaansa mieluisaa tekemistä takaa sen, että arjesta eivät unohdu ilo, leikkisyys eivätkä latautumisen hetket.

Itse aion esimerkiksi jatkaa kielten opiskelua ihan vaan huvikseni, ilokseni. Kansalaisopiston kieliopinnoissa ei tarvitse stressata arvosanoista. Voi vaan nauttia ja aistia, kuinka sanoissa, jo niiden äänteissä, maistuu vahvasti se maailma, missä niitä käytetään.

Elämästä nauttiminen on tärkeimpiä taitojamme. Ne, jotka keskittyvät ainaisen murehtimisen sijaan ilon etsintään, levittävät ympärilleen hyvää oloa.

He välittävät toivoa muillekin niin kuin ne italialaisteinit aurinkoisella terassilla: kenties elämään tultiin sittenkin olemaan onnellisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 2. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 3. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 4. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 5. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 6. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 7. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 8. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 9. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 10. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 11. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 12. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti
 13. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta
 14. "Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen
 15. Lukijalta: Vääksyssä oppilasennusteet on pitänyt ylimitoittaa elinkaarimallin vuoksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.