Saat olla lapseton – tai hirmu lapsellinen

Juha Honkonen

Perheeseemme voi koska tahansa tupsahtaa toinen lapsi, pikkusisko samoihin aikoihin neljä vuotta täyttävälle Juliukselle. Kyllä pitäisi Antti Rinteen (sd.) olla nyt tyytyväinen. Hänhän toivoi perheisiin vähintään kahta lasta. Keskustan Annikka Saarikko kiirehti komppaamaan demarijohtajaa.

Oikeasti punamultaiset synnytystalkoot ovat karsea ajatus. Ei ole olemassa oikeaa lapsimäärää. Nollakin lasta on ihan ok.

Rinne ja Saarikko ovat huomanneet, että syntyvyys on Suomessa laskenut. Mitä sitten? Jos valtio haluaa tänne lisää väkeä, sitä saa ulkomailta. Hyvää työvoimaa on kyllä rajan takana tarjolla. Suomalaiset eivät ole kuolemassa sukupuuttoon. Meitä on uunituoreen tilaston mukaan 5 400 enemmän kuin vuodenvaihteessa.

Sama koskee Lahtea. Siirtolaisuus lisäsi väestöä 188 henkilöllä. Viimeksi kuluneen vuoden aikana asukasluku on kasvanut kaikkiaan 349 henkilöllä.

Viime päivinä on keskusteltu paljon siitä, miksei ihmisiä kiinnosta tehdä lapsia nykyistä enempää. Onko syyllä hirveästi väliä? Eikö lapsien määrä ole jokaisen oma asia?

Vastaavat kampanjat ovat aina saaneet tyrmistyneen vastaanoton. Viimeksi näin kävi viime vuonna Italiassa, kun terveysministeri Beatrice Lorenz lanseerasi hedelmällisyyspäivän. Kohunsynnytystalkoita on viime vuosina vietetty myös Tanskassa, Etelä-Koreassa, Turkissa, Taiwanissa ja Venäjällä.

On keskustelussa hyvääkin. Ehkä päättäjät havahtuvat miettimään, miten lapsiperheiden arkea voisi parantaa.

Ensimmäinen asia ovat perhevapaat, ja niitä ollaankin muuttamassa tasa-arvoisempaan suuntaan. Naisten työuria parantaisi tietysti myös maksuton varhaiskasvatus, joka ottaa jo Helsingissä ensiaskeliaan. Puolikas ilmainen hoitopäivä viisivuotiaille on jo pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) uudessa strategiassa.

Samalla esimerkiksi Vantaa on luopumassa päivähoito-oikeuden rajauksesta. Lahti seurannee perässä.

Suurimpaan osaan syistä lapsien pieneen määrään eivät poliitikot voi puuttua.

Suurta katrasta ei enää vain nähdä mielekkäänä. Nollan tai yhden lapsen kanssa on helpompaa: kaikki aika ei mene vaipanvaihtoon, nukuttamiseen, syöttämiseen, pukemiseen ja kuskaamiseen päiväkotiin tai harrastuksiin.

On parempaakin tekemistä, uskokaa pois. Ei vain huvita, ja sen pitäisi olla täysin fine.

Ei ole velvollisuutta lisääntyä, varsinkaan, kun monen mielestä pitäisi olla velvollisuus olla lisääntymättä. Ihmisiä on jo liikaa.

Yhtä sallittua on täyttää maa jälkikasvuilla. Kaikki on ok. Kukin tehköön miten tahtoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. 1.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 32 - "Sairaalahoitojaksot vaihdelleet muutamasta päivästä useampaan viikkoon"
 2. Hollolan tulos ennakoitua vähemmän pakkasella
 3. Hartolan Cafe Rantapuisto yrityssaneeraukseen
 4. Saunarakennus tulessa – pelastajat ajoivat matkalla ojaan
 5. Lahden keskustaan ilmaisparkkeja ravintoloiden noutoruoan hakijoille – "Toivotaan, että vähän edes auttaisi"
 6. Vierumäen Metalli konkurssiin – työntekijät lopettaneet jo vuodenvaihteessa
 7. Näppis: Rajat sitten kiinni myös toisinpäin. Asikkalalaiset saavat jäädä omalle puolelleen.
 8. Suomalaiset valmistavat jo korona-suojaimia – "Hengityskoneelle voi tulla tarvetta"
 9. Lahden kaupunki harkitsee lomautuksia koronatilanteen takia – "Tärkeää, että valtio kompensoi täysimääräisesti kaikki menolisäykset"
 10. ESS:n lukijat osallistuvat nallehaasteeseen – katso kuvat hauskoista pehmoleluista ikkunoissa
 11. Verenpainetutkija Teemu Niiranen, 40, on löytänyt uusia selittäviä tekijöitä kansantaudin kehittymiseen, ja se voi johtaa entistä tehokkaamman lääkkeen syntyyn – "Verenpainepuolelle ei ole tullut yhtään uutta merkittävää lääkettä sitten 1990-luvun"
 12. Hämeen poliisi etsii anastetuksi epäillyn aggregaatin omistajaa
 13. LSL siirtyy reiteillään lauantain aikatauluihin ensi viikosta lähtien – muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta
 14. Tutkimus valottaa karua totuutta alle kouluikäisten lasten liikunnan tilasta – "Tulokset saattavat kertoa siitä, että liikunta ei ole riittävän monipuolista kehittämään motorisia taitoja"
 15. Haluatko pidentää elinikääsi liikunnalla? Näin monta askelta tulisi ottaa päivittäin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.