Kolumni: Lapiouskovaisilla ei ole pyhiä kirjoja

Kari Enqvist

Uskonnollisen fundamentalismin tyypillinen piirre on usko pyhien kirjoitusten kirjaimelliseen totuuteen. Kun Raamattua tai Koraania pidetään erehtymättömänä ja ylimpänä auktoriteettina kaikilla elämän alueilla, kyseessä on samanlajinen ääriajattelu.

Suomessa uskonnollinen fundamentalismi on suhteellisen marginaalinen ilmiö. Kovaäänisiä fundamentalisteja tosin löytyy jopa poliittisesta elämästä. Heillä on paljon sanottavaa seksuaalisuudesta ja ihmisen evoluutiosta. Ihminen ei ole voinut kehittyä apinasta, he toistelevat kiihkeästi ymmärtämättä, ettei evoluutioteoria suinkaan väitä ihmisen polveutuvan apinasta.

Yksi fundamentalistien strategioista on leimata tiede uskonnoksi. Tieteen tulokset ovat vain uskomuksia, he ilmoittavat. Niihin luottavat vain ”tiedeuskovaiset”.

Fundamentalisti ei kykene aitoon keskusteluun, sillä hänen kantansa on valmiiksi pultattu paikoilleen. Evoluutiosta hän toteaa, että ihminen on luotu Jumalan kuvaksi ja sillä selvä.

Toisin ajattelevien pilkkaaminen ei hänelle kuitenkaan ole vierasta. Sinun suvustasi en tiedä, hän saattaa tokaista, mutta minun sukuni ei ainakaan ole polveutunut apinoista.

Myös sana ”tiedeuskovainen” on tarkoitettu halventavaksi. Sillä halutaan herättää mielikuva omanlajisesta fundamentalistista. Termi on kuitenkin harhainen, sillä oikein käsitettynä tiede ei ole oppi. Se on menetelmä.

Tiede on tapa löytää luotettavaa tietoa: tietoa aineen rakenteesta, sen atomeista ja molekyyleistä. Tietoa planeetoista ja niiden kiertoradoista ja kaukaisista galakseista. Tietoa geologisista aikakausista, vuorijonojen muodostumisesta ja tietenkin elämän kehittymisestä maapallolla.

Tieteen kriittisen, itseään korjaavan menetelmän avulla, joka on hidas ja itsepäinen, on löydetty valtaisa määrä tietoa kaikista näistä ja tuhansista muista ilmiöistä. Tuota tietoa ei pidetä useinkaan viimeisenä totuutena. Se on kuitenkin luotettavinta, mitä tähän mennessä on onnistuttu saamaan selville.

Tiedettä voi ajatella eräänlaisena lapiona. Jos pitää kaivaa oja, jokainen ymmärtää, että lapio on paljon tehokkaampi menetelmä kuin raamatunlauseiden toistelu. Sikäli kuin tiedän, yhtään ojaa ei ole jälkimmäisellä keinolla saatu aikaan.

Jos muita kokemuksia on, kuulen toki niistä mielelläni. Mutta niitä odotellessa pysyn lapiouskovaisena. Armoton käytäntö on yksinkertaisesti osoittanut, että ojan kaivamisessa lapio (tai mekanisoitu lapio eli kaivinkone) on ylivoimaisesti paras menetelmä.

Aivan kuten tiede on paras menetelmä luotettavan tiedon saamiseksi.

Meillä lapiouskovaisilla ei ole pyhiä kirjoja. Meillä ei ole ylintä auktoriteettia. Emme tietenkään ole erehtymättömiä. Ja tämä elämänasenne erottaa meidät fundamentalisteista.

Tieteen lapiolla maata tonkiessamme esiin putkahtaa yllätyksiä. Sieltä löytyy joskus uusia asioita, jotka tyrmäävät vanhat uskomuksemme. Asioita, joista emme pidä.

Mutta sen sijaan että fundamentalistin tavoin käpertyisimme siilipuolustukseen, hyväksymme lopulta uudet ja ikävätkin asiat. Vaikka sitten pitkin hampain.

Kirjoittaja on kosmologian professori Helsingin yliopistossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustartunnan saanut nainen on ollut kontaktissa kahteen ihmiseen Suomessa, molemmat tavoitettu
 2. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 3. Kisatapahtumien välissä voi nauttia teatterista tai osallistua tiedetyöpajaan – näin Salpausselän kisat uudisti oheisohjelmaansa
 4. LASB pääsee aloittamaan uuden kauden puhtaalta pöydältä
 5. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 6. Dartsin vakava ammattivaiva säikäytti, mutta ei pysäyttänyt vääksyläistä Marko Kanteletta
 7. Riitapukariaan Orimattilassa puukottaneen tuomio aleni, hovioikeus ei pitänyt tekoa tapon yrityksenä
 8. Vaihtopenkki: Palloliiton KuPS-vyyhti on likainen, mutta tuskin tahraa Lahden mainetta
 9. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista
 10. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 11. Pääseekö lahtelainen Teatteri Vanha Juko vihdoin nauttimaan valtionosuuksista?
 12. Helsinki-Vantaalla ulosmarssi – merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteeseen
 13. Uudenkylän asevarikon räjähdyksen syy jäi mysteeriksi – heinolalaisnaisen digitoima kaitafilmi paljastaa karut tuhot, jotka monet muistavat
 14. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta
 15. Lahden kaupunginorkesterin soittaja voitti KKO:ssa riidan vakuutusyhtiötä vastaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.