Suomi sai imagovoiton Ruotsista

Suomi sai tällä viikolla näyttävän erävoiton ikuisessa, kaikki elämänalueet kattavassa maaottelussaan rakasta läntistä naapuriamme Ruotsia vastaan, kun Nordea ilmoitti siirtävänsä pääkonttorinsa Tukholmasta Helsinkiin.

Suuren pankkikonsernin muutto Itämeren tälle rannalle oli Suomelle tärkeä saavutus eritoten henkisesti ja imagollisesti. Maallista hyvää ei liiemmin ole luvassa, sillä esimerkiksi veronsa Nordea tulee jatkossakin maksamaan molempiin maihin niissä harjoittamansa liiketoiminnan mukaisesti. Työntekijöitäkään ei pääkonttori tuo pääkaupunkiseudulle satakuntaa enempää.

Itse asiassa Nordean ratkaisu saattaa sisältää Suomelle suuremman riskin kuin mahdollisuuden, sillä konsernin mukana maamme pankkisektorin tase moninkertaistuu.

Vaikka maamme kuuluu EU:n pankkiunioniin, jossa kriisinhallinnan riskit on jaettu useiden maiden kesken, pankkien talletussuojasta huolehtivat kansalliset rahastot. Nordean myötä kasvavat siis huomattavasti myös Suomen vastuut. Meillä on siis täysi syy toivoa Nordean jatkavan nykyisellä vakavaraisella linjallaan, jotta riskit eivät tulevaisuudessa laukeaisi käsiimme.

Ruotsille Nordean ja sen suomalaistaustaisen ylimmän johdon tekemä päätös oli paha takaisku nostattaen kuningaskunnassa välittömästi voimakasta arvostelua.

Täysilaidallisen sai punavihreä vähemmistöhallitus, jonka viimekeväiset kaavailut kiristää ennestäänkin korkeita vakausmaksuja olivat yksi joskaan eivät ratkaiseva syy Nordean muuttoon. Haukkuja riitti myös Nordealle. Boikottia hautova ruotsalainen ay-liike haukkui pankkikonsernin päätöksen paitsi ahneeksi, myös lyhytnäköiseksi.

Arvostelu ja syyllisten hakeminen on tässä tilanteessa luonnollinen seuraus. Sinivalkoisin silmin tarkasteltuna Nordeaa on kuitenkin vaikea moittia nyt tehdystä ratkaisusta. Sille on helposti nähtävissä hyvin perusteltuja syitä, joita omistajilleen vastuussa oleva suuri pörssiyhtiö ei voinut olla ottamatta huomioon.

Suomen ei edes ollut tarpeen tarjota Nordealle porkkanoita, koska maallamme oli jo ennestään yksi ylivoimainen kilpailuvaltti. Se oli jäsenyys pankkiunionissa, jonka ansiosta Nordea uskoo pystyvänsä jatkossa kilpailemaan aiempaa tasapuolisemmissa oloissa suurten eurooppalaisten pankkien kanssa.

Tätä valttia eivät Ruotsi sen paremmin kuin Tanskakaan kyenneet nokittamaan omilla lupauksillaan.

Hyviä yritysten siirtouutisia on viime aikoina kuultu myös Päijät-Hämeessä. Viimeksi puuyritys Lunawood vaihtoi kotipaikkansa Iisalmesta Lahteen. Verkkokauppa Preeco Trading muuttaa loppuvuonna keskusvarastonsa Oulusta Okeroisiin, entisen Lahden Lasitehtaan tiloihin.

Nämä ovat tuoreimmat osoitukset kehitysyhtiö Ladecin vauhdittamasta myönteisestä suuntauksesta, joka viime vuosina on poikinut Lahden seudulle puolensataa uutta yritystä, yli 200 työpaikkaa sekä pari miljoonaa euroa suoria ja välillisiä verotuloja.

Kehitys toivon mukaan vain kiihtyy jatkossa nyt, kun talous on alkanut jälleen kasvaa tuntuvalla vauhdilla. Ainakaan sitä ei pidä ehdoin tahdoin jarruttaa ylisuurilla verojen ja muiden kustannusten korotuksilla.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut