Mitä kaikkea miehen täytyy olla?

Mila Teräs

Miesten vaateosastolla oli penkki, joka tarjosi viihdykkeeksi naistenlehteä. Asettauduin tuoliin odottamaan pukukoppiin kadonnutta miestäni.

Siinä istuskellessani antauduin ajatusleikkiin. Jos olisin mies, voisin hukuttautua kaikkeen siihen asialliseen harmaaseen, jota miehille vaaterekeittäin tarjotaan.

Miesten puvussa minulle saattaisi tulla jokseenkin jämpti olo. Suoralinjainen solmio vielä kruunaisi vaikutelman.

Juhlaan lähtiessäni aikaa ei välttämättä tuhraantuisi asuvaihtoehtojen punnitsemiseen. Sama univormu kävisi lähestulkoon tilanteeseen kuin tilanteeseen.

En käärisi jalkojani sukkahousukuoreen enkä koskaan kompastelisi korkokengissä. Hamekin olisi jotakin ihan liian uskaliasta. Tyylikseni kelpaisi hyvin ”pikemminkin huomaamaton kuin huomiota herättävä”. Ja jos se puku olisikin vähän tylsä, niin sellaisessa voisi ottaa tilaa ihan eri tavalla kuin mekossa. Ehkä toisenlainen istuminenkin tulisi tutuksi - sellainen, jossa tuoliin voisi asettautua leveästi.

Miehenä olisin ikään kuin nupullani oleva monien alojen asiantuntija: palomies, talonmies, sähkömies, lakimies, puhemies ja valitsijamies.

Jumalaakin kutsutaan isäksi. Sukupuoleni edustajien aikaansaannosten lista näyttäisi vakuuttavalta.

Isoisät raivasivat kiviset pellot, rakensivat rintamiestalot ja jotkut palasivat sodastakin.

Herkkyyttäni saattaisin minäkin ainakin julkisesti joutua kätkemään.

Pelkkä pikainen katsaus deodorantteihini, sampoopulloihini ja hammastahnatuubeihini palauttaisi mieleeni osani elämässä. Hygieniatarvikkeenikin nimittäin noudattaisivat sitä samaa tumman jämerää linjaa, joka hallitsee miesten vaateosastoa.

Käyttäisin tuoksuja, joiden nimet ovat suomennettuina ”Paha”, ”Raivokas”, ”Rohkea & Villi” tai vähintäänkin ”Energinen”.

Deodorantin lisäämisen jälkeen oloni tulisi kai olla piirun verran niin kuin James Bondilla.

Etunimeni voisi olla Pyry, Sisu tai Tarmo. Olisin siis voimamies. Tyynet ja hellät nimet kuten Lempi, Rauha ja Hilja ovat usein varattuja naisille.

Lisää miespisteitä saisin ehkä olemalla innokas kalastaja tai metsästäjä. Minun olisi hyvä osata vastata sujuvasti, kun sukulaismies kysyisi, miten se sinun Toyotasi on pelannut. Hyvinhän se. Vain koska olisin mies, moni odottaisi minun osaavan käsitellä autoa kuin autoa tilanteessa kuin tilanteessa.

Jos olisin mies, minua ehkä pyydettäisiin poraamaan seinää. Nostelisin raskaita tavaroita. Osakseni uhkaisi langeta esimerkiksi autonrenkaiden vaihto. Kaikenlaiseen pitäisi varautua siitä huolimatta, etten tuntisi näihin tietyntyyppisiin tehtäviin sen kummempaa vetoa saati että olisin niissä erityisen lahjakas.

Mieheksi naamioituminen olisi aikamoista hommaa. Ihan kokopäivätyötä se olisi, niin kuin toki naisenkin roolin vetäminen päivästä toiseen.

Kun miesten vaateosaston myyjä palasi luokseni, hän kysyi kohteliaasti, tarvitaanko vielä jotakin muuta.

Varmasti tarvitaan, ajattelin ja laskin naistenlehden käsistäni. Jos naistenkin, niin myös miesten perinteinen roolipuku tuntuu edelleen aika jäykältä. Paljon tärkeää potentiaalia saattaa sellaisen asun alle jäädä piiloon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Olympiamelojan perheessä kajakki kulkee vauhdikkaasti jo kolmannessa polvessa – "Kun isä ja poika ovat samassa ryhmässä, välillä loimuaa"
 2. Neljä autoa mukana liikenneonnettomuudessa Hollolassa - kolme henkilöä kuljetettiin sairaalaan
 3. Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti ajettuaan ulos moottoritieltä Orimattilassa
 4. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 5. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 6. Kolme ruorijuoppoa jäi kiinni Ruotsalaisella
 7. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 8. Maanviljelijä putosi viljasiiloon Iitissä – "Valitti alaselkää, mutta oli tajuissaan koko ajan"
 9. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 10. Tuukka Raskilta jättiyllätys – lähtee takaisin perheensä luo kesken NHL-pudotuspelien
 11. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"
 12. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 13. "Yksi elämäni parhaista kesistä" – koronapandemia toi ohjaaja Renny Harlinin 35 vuoden tauon jälkeen koko kesäksi Suomeen
 14. Kolmen päihtyneen kuljettajan matka liikenteessä päättyi poliisin väliintuloon
 15. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.