Kolumni: Lahti, suurten kaupunkien alisuoriutuja?

Lahti lintuperspektiivistä vuonna 2012. Vesa Tapiola.

Heikki Helin

Lahtea pidettiin 1950-luvulla Suomen amerikkalaisimpana kaupunkina sodanjälkeisen väestön ja rakennustoiminnan näyttävyyden takia. Amerikkalaisesta maineesta oltiin ylpeitä, vaikka Chicago-leiman muuntuminen esikuvansa tavoin rikollisuuden laajuutta tarkoittavaksi häiritsi.

Vuonna 1957 kirjoitti lahtelaisten valittavan, etteivät he voi sille mitään, että Lahdessa melkein kaikki on Suomen suurinta, Pohjoismaiden suurinta tai jotakin vielä enemmän.

Edellä olevat määritteet ovat Maria Järvisen vuona 2012 valmistuneesta gradusta . Kajalan ajoista moni asia on muuttunut.

Tämän päivän uutiset Lahdesta ovat toisenlaisia. Aina tuntuu olevan vaikeaa, on säästettävä, leikattava ja tasapainotettava. Jos siinä ei onnistuta, joudutaan korottamaan veroprosenttia ja ottamaan velkaa. Näin se on ollut joka syksy.

Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta kertoi pääkirjoituksen (2.9.2017) mukaan valtuuston infotilaisuudessa, että Lahden taloudesta on paikallisessa mediassa maalailtu liian negatiivista kuvaa. Myllyvirta perusteli näkemystään vertaamalla Lahtea muihin kaupunkeihin.

Hän muistutti, että muualla kaupunkien tilinpäätöksiin on saattanut kertyä alijäämää päinvastoin kuin Lahdessa. En tiedä, mitä kaupunginjohtaja tarkoittaa. Kaikkien suurten kaupunkien taseissa on kertynyttä ylijäämää.

Ihmetellen lukee siitä, mitä tapahtuu Tampereella tai Jyväskylässä. Tampereella on tekeillä 500 miljoonan euron kokonaisuus, josta kaupungin osuus on 50 miljoonaa euroa. Jyväskylässä ollaan niin sanotussa Hippoksen hankkeessa tekemässä uutta liikunnan ja hyvinvoinnin keskittymää. Kokonaisbudjetti on 300 miljoonaa euroa, josta yksityisen rahan osuus on 90 prosenttia. (UL pk 20.9).

Kajalan Lahdessa oli jotain samaa kuin tämän päivän Tampereessa. Nykyisen Lahden draivi on hiipunut. Kuntaliiton mukaan suurilla kunnilla menee hyvin. Ei kuitenkaan Lahdessa, koska veroja ollaan korottamassa. Lahtelaisiin hankkeisiin ei löydy ulkopuolista rahaa Tampereen ja Jyväskylän tapaan.

Kuka muistaa, mitä laskettiin Lahden ja Nastolan yhdistymisen vaikutuksiksi? Kuntajakoselvittäjän mukaan Lahti kykenisi toimimaan 20,25 prosentin kunnallisverolla ainakin vuoteen 2020. Yhdistymisestä syntyisi vähintään neljä miljoonan euron säästö ja investointikulut vähenisivät arviolta viisi miljoonaa euroa.

Liitoslaskelmat ovat osoittautuneet taas kerran kuplaksi. pääkirjoitustoimittaja Juha Akkasen mukaan ”insinöörintarkkoja arvioita paketin vaikutuksista on mahdotonta sanoa etukäteen, tuskin edes jälkikäteen.

Kansantaloustiede on poliittista taloustiedettä, paino sanalla poliittinen.” (HS 23.3.2016). Tässä ei ollut kyse Lahden-Nastolan kuntaliitospaketista, mutta kommentti sopii siihenkin.

Lahden talousongelmien taustalla on paljolti se, että kaupunki ei ole toipunut 90-luvun lamasta ja työttömyys on edelleen korkea. Vaikka valtio on ojentanut auttavan kätensä (moottoritie, oikorata, Sibeliustalo, ohikulkutie), ei se ole auttanut Lahtea urheilutermein pääsemään tasolle, jolle sillä olisi edellytykset. Lahti näyttää siis olevan sarjansa alisuoriutuja.

Kaupunginjohtajan mukaan Lahden tilannetta maalaillaan todellista heikommaksi. Lahti on kuitenkin ainoa kunta maakunnassa, jonka taloutta tiedotusvälineet uskaltavat ja osaavat arvioida. Sen takaavat , , blogi ja monet yleisönosastokirjoittajat.

Maakunnan muiden kuntien paikallislehdissä ei ole riittävää kuntatalouden ymmärrystä eikä pienellä paikkakunnalla rohkeuttakaan esittää kovin kriittisiä arviointeja kunnan tilasta, vaikka aihetta olisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 2. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 3. Pelicansin A-nuoret avasivat maalihanat – ottelu käynnissä, katso suora lähetys tästä
 4. Husissa todettiin toinen koronavirustartunta – suomalaisnainen oli saapunut Pohjois-Italiasta
 5. Pariisin keskustassa suurpalo, Gare de Lyon -rautatieasema evakuoitu
 6. Pelicansilla punainen lanka kateissa Jukureita vastaan
 7. Katkenneen voimajohtopylvään korjaus etenee Lahden Patomäessä
 8. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 9. Korkeakoulutettu tienaa Uudellamaalla lähes 20 000 euroa enemmän kuin maakunnissa – yksi syy selittää ilmiöstä paljon
 10. Herola aloitti Salpausselällä lupaavasti – yhdistetyn varakilpailussa kolmas
 11. Samae Koskinen esiintyy kesällä Villähteen uusilla festivaaleilla
 12. Isyys tuo tasapainoa lahtelaisen urheilijan Leevi Mutrun elämään
 13. Lahtelaistaustainen dramaturgi Marko Järvikallas pääsi esikoiskirjaa tehdessään seikkailemaan vapaana teatterin raameista – novelleihin heijastui myös nuoruuden ilmapiiriä 1980-luvun Lahdesta
 14. Eeva Soivio tuo veljensä traagisen tarinan Teatteri Vanhaan Jukoon sunnuntaina
 15. Asiantuntijat kyseenalaistivat Aika jonka sain -elokuvalle myönnettyjen palkintojen arvon – Olga Temonen vastaa: "Minulla ei ole tapahtumasta mitään pahaa sanottavaa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.