Hohdokkuuden rajamailla

Kun nuorilta kysytään toiveammattia, moni mainitsee toimittajan työn. Onhan se mielenkiintoista. Epäilen kyllä, että jotkut nuoret perustavat arvostuksensa niihin toimittajiin, jotka tv-studiossa rupattelevat koti- ja ulkomaisille rock-suuruuksille kuin kavereilleen.

Paljastan nyt tässä, että ihan aina toimittajan työ ei ole rikkumattoman hohdokasta.

Jokin aika sitten lehti lähetti minut Helsinkiin tutustumaan pakolaisten vastaanottokeskukseen. Olin soitellut sisäministerin erityisavustajalle, joka oli lupaillut puhelinhaastattelua ministeriltä. Olin toivonut, että haastattelu onnistuisi hiukan puolen päivän jälkeen. Näin ehtisin Helsingin toimitukseemme, ja voisin nauhoittaa haastattelun. Ministerit kun ovat tarkkoja sanomisistaan.

Aamulla selvisi, että ministerillä oli kiire. Hän soittaisi sitten, kun se hänelle sopisi. Teki mieleni päräyttää ärräpää.

Jututin keskuksen vastaavan. Valokuvaaja saapui, ja lähdimme kierrokselle. Biljardihuoneessa oli joukko alle 10-kesäisiä lapsia. Paikan vastaava kävi kysymässä vanhemmilta kuvausluvan, ja kuvaaja antoi kameran laulaa. Minä kyselin lapsilta nimiä, ja kirjoitin niitä lehtiööni. Kesken puuhan kännykkäni soi. Toivoin, ettei se olisi ministeri. Kun lapset näkevät kameran, syntyy intoilua, huutamista ja juoksemista.

"Sisäministeri Kari Rajamäki täällä hyvää päivää..."

Kun en siihen hätään keksinyt muutakaan paikkaa, sijoitin ahterini biljardihuoneen penkille, ja heitin ministerille ensimmäisen kysymykseni. Metelistä huolimatta kuulin aika selvästi hänen vastauksensa. Muistiinpanojen tekeminen ei ollut helppoa. Toinen käteni piteli kännykkää korvalla ja toisella kirjoitin. Toivoin kolmatta kättä, joka pitäisi sylissäni liukuvaa muistiinpanolehtiötä paikallaan. Toiveeni ei toteutunut. Aina kun lehtiö oli liukunut polviin, nykäisin sen syliin, josta se lähti uudelleen liukumaan kohti polvia. Homma hoitui jotenkuten.

Kuvaaja ilmestyi eteeni ja alkoi toljottaa minua. Lasten nimien kerääminen oli jäänyt kesken. Arvasin, ettei kuvaajalla ollut lehtiötä mukanaan. Samalla kun esitin ministerille kysymyksen, irrotin lehtiöstäni yhden sivun.

Rajamäki aloitti vastaamisen ja minä kirjoittamisen. Kynäni pysähtyi. Kuvaaja oli tarttunut siihen. Ahaa, sillä ei ollut kynääkään. Mieleni teki päräyttää ärräpää, taas, mutta tyydyin heittämään murhaavimman katseeni. Se tehosi. Hän irrotti otteensa kynästäni.

Huomasin, että lasten mekastuksella oli hyväkin puolensa. Kun Varkauden puhekone päästää itsensä täyteen vauhtiin, Don Johnson Big Bandin Tommy Lindgren vaikuttaa etanalta. Nyt Rajamäki oudoksui taustameteliä ja puhui tavallisten ihmisten nopeudella.

Kierroksen lopun jälkeen suuntasin Helsingin toimitukseemme. Halusin päästä kirjoittamaan haastattelun, kun se oli vielä tuoreena mielessä.

Olin vasta toimituksen rapulla, kun kännykkä soi. Ministerin avustaja tarjosi palvelujaan, jos kaipaisin tarkistusta. Myönsin kaipaavani, kun haastattelutilanne ei ollut ollut paras mahdollinen. "Niin, ministeri ihmettelikin, että mitä kummaa siellä toisessa päässä tapahtui..."

Toivoin kolmatta kättä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.