Väärässä järjestyksessä

Sisäministeri Kari Rajamäkeä avustava neuvotteleva virkamies, Lahden entinen kaupunginjohtaja Kari Salmi (oik.) saattaa nousta sisäministeriön poliittiseksi valtiosihteeriksi, jos eduskunta hyväksyy uuden järjestelmän.

Osa ministereistä on saamassa avukseen poliittisen valtiosihteerin. Täysin varmaa se ei toki ole. Hallitus on asiasta sopinut, mutta eduskunnan hyväksyntä on vielä saatava. Edellisessä eduskunnassa hallituksen ajama hanke kaatui. Vaalien alla ei rohjettu perustaa isopalkkaisia virkoja.

Nyt asetelma on toinen. Eduskuntavaalit ovat vielä kaukana edessä, ja kunnallisvaalit ehditään käydä, ennen kuin virkojen kohtalosta lopullisesti päätetään. Silti vastarintaa on. Etenkin oppositiossa, mutta kenties yhä myös hallituspuolueiden riveissä.

Hallituksen tapa hoitaa asiaa on tuonut mieleen vanhan ajan punamultahallitusten tunkkaisen virkapelin. Ensin sovittiin poliittisten valtiosihteereiden määrästä ja sitten jaettiin paikat. Keskusta ja Sdp ottavat neljä virkaa, Rkp saa yhden.

Jos liikkeelle olisi lähdetty puhtaasti asiapohjalta, olisi katsottu, missä ministeriöissä apua tarvitaan ja annettu virat niihin riippumatta ministerin poliittisesta väristä. Nyt ratkaisi kahden suuren halu noudattaa keskenään poliittista tasapuolisuutta. Se ei lisää kansalaisten uskoa siihen, että uusia korkeita virkoja tarvitaan aidosti.

Poliittisista valtiosihteereistä on keskusteltu Suomen liityttyä Euroopan unioniin. Seitsemän vuotta sitten asiasta saatiin aikaan ensimmäinen mietintö, mutta se ei johtanut käytännön toimenpiteisiin. Vasta Paavo Lipposen (sd) toinen hallitus kykeni viemään esityksen eduskuntaan asti. Matti Vanhasen (kesk) johtama uusi punamultapohja yrittää nyt uudestaan - todennäköisesti aiempaa paremmalla menestyksellä.

Ministerit tarvitsevat apuvoimia. Sitä ei ole kiistetty. Etenkin keskeisissä tehtävissä toimivat alkavat olla ylikuormitettuja. Muutama sitkeä tosin aikoo lisätä taakkaansa vielä kunnanvaltuutetun murheet.

Ministerien tulisi johtaa omaa sektoriaan, hoitaa eduskuntatyönsä ja suhteensa poliittiseen kenttään, käydä monipuoluehallituksissa vaadittavia neuvotteluja, ehtiä EU:n kokouksiin ja hoitaa myös muut kansainväliset velvoitteensa. Kun kiire pakkaa päälle, ministeri ei ehdi paneutua kunnolla asioihin. Hänelle kuuluvaa valtaa luisuu silloin virkamiehille.

Hallitusten myötä vaihtuvat poliittiset valtiosihteerit tuovat ratkaisun ongelmaan. Ministerin työtaakka kevenee. Poliittinen valvonta säilyy, kun valtiosihteeri on oman puolueen jäsen.

Ilman apua ministerit eivät ole nytkään olleet. Neuvottelevia virkamiehiä on ilmestynyt ministerien tueksi yhä enemmän. Poliittisten valtiosihteerien järjestelmään siirtyminen ei siten olisi kovin iso muutos. Avustajakaarti ei ehkä paisuisi, mutta tittelit vaihtuisivat, palkat nousisivat ja ehkä tehtäväkuvat selkiintyisivät vastaamaan paremmin nykyisiä tarpeita.

Keskusta ja Sdp ottavat neljä virkaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksinyrittäjille tukea jaossa Lahdessa ensi vaiheessa noin 1,9 miljoonaa euroa
 2. Lahden moottoritiellä jonoa rajatarkastuspisteelle – autoilijoita jouduttu käännyttämään aiempaa enemmän
 3. Päijät-Hämeen keskussairaalassa 32 työntekijää asetettu karanteeniin - potilaissakin altistuneita
 4. Miten selviät, kun tulot romahtavat? Kerro kokemuksistasi ja jaa vinkkisi
 5. Heinolalaisfirma voitti sitkeän patenttiriidan – asian käsittely kesti yli kymmenen vuotta
 6. Pehmonallejen varastamisesta Lahdessa ja kovien huumeitten hallussapidosta yli vuosi linnaa
 7. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 8. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 9. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 10. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 11. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 12. Entisen kaatopaikan ympäristövaikutuksia tutkitaan Lahdessa
 13. Poikkeustila poikinut lähes sata kantelua oikeusasiamiehelle – "Voi olla, että niitä tulee lisää"
 14. Finnairin lomautetut työntekijät auttavat Päijät-Hämeen koululaisia läksyjen teossa, chat auki kahdesti viikossa
 15. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.