Tömistelyä

Kun Suomi oli köyhä, kultaa virtasi olympialaisista. Muut mitalit olivat lähes alalaatikon helyjä. Nyt Suomi on rikas, mutta Tankavaaralta saa enemmän ja halvemmalla kultahippuja kuin olympialaisista. Vieläpä ilman vero- ja sponsoritukea ynnä Ilkka Kanervan koottuja selityksiä.

Saattoi renkipoika riemastua, kun isäntä saapasteli navetan ovelle ja kertoi, että kultaa tuli taas Berliinistä. Lopun olympiadin ajan nälkä kaikersi vatsaa, palttoo rispaantui ja neidot olivat nirsoja.

Helpompi on nykyisin kärsiä kehnosta menestyksestä. Murheeseen se mielen veti, kun suomalaisia putoili karsinnoissa kuin lentotaidottomia linnunpoikia trombin rikkomista pesistä.

Vähävarainenkin voi silti pömppövatsan takaa kurkistella sohvalta televisiota, puraista makkaraa ja hyrpätä olutta. Neitoa saa rapsutella niskasta, jos ei kesken kisan muualle ylety.

Suomalaiset eivät aina urheilussa pärjää toivotulla tavalla. Sen sijaan olemme petoja kehittämään uusia lajeja. Täällä on istuttu kusiaispesissä ja tapettu hyttysiä. Saapas lentää kuin juopunut asiakas ravintolasta. Löylyssä jurotetaan selkänahka sauhuten. Suossa kahlataan pallon perässä ja yritetään potkaista, vaikka tukijalka pettää ja persaus laahaa lettoa.

Eukonkanto tunnetaan ympäri maailmaa. Siinä eivät suomalaiset tahdo enää menestyä. Voittajaparit rynnivät Virosta. Iso mies ja pieni akka.

Tarvitsisi kehittää ukonraahauskisa. Siinä lajissa suomalaisnaisilla olisi takanaan monisatavuotinen kokemus ja geneettinen kuntopohja. Ei tulla muualta silmille hyppimään. Paitsi ehkä Venäjältä. Vaan riittäävätkö tamaroiden tekniikka, vauhti ja luitakin juiliva räksytys?

Suomalainen sauvakävely valtaa alaa Keski-Euroopassa, jossa keppejä on käytetty ennen vain vuorilla liikuttaessa ja perhettä kuritettaessa. Nyt taaperretaan tasaisellakin ja lykitään lujaa.

Tuore uutuus on vesikävely. Lajin harrastaja pyyhältää kaulaa myöten vedessä eteenpäin. Kivaa tämäkin lienee. Varsinkin talvisaikaan, kun kaverin pitää edellä hakata tuuralla väylää.

Tuleva hitti on tömistely. Ennen tömisteltiin käärmeitä jaloista sähisemästä. Nyt torjutaan luukatoa. Näin sanoo tutkimus. Emeritusprofessori Tatu Vanhanen ei ollut mukana tässä projektissa. Uskottava siis on.

Kyllä minäkin saatan tömistelyä kokeilla. Kunhan ensin kerrotaan, miten estetään nivelrikko ja marssimurtuma. Ynnä varjellaan alakerran asukkaita hermoromahdukselta.

Kohta on ulkomaanelävillä ihmettelemistä. Yksi ugri hölkkää, toinen suihkii rullasuksilla, kolmas sähköpyörällä, neljäs potkulaudalla, viides rullaluistimilla, kuudes sauvakävelee ja sitten vastaan tarpoo tahvo, joka hakkaa jalkojaan niin, että maa tärisee, asvaltti murtuu ja perässä rollaattorilla potkiva mummo marmattaa.

Eiköhän Brysselissä aleta puhua vähitellen EU:n kutistamisen tarpeesta?

- Eipä ole valtio väkeään vakinaistanut, mutta on se sitä vaginaistanut, sanoi Tonttilan mies, kun naisvirkamiesten määrää tarkasteli.

Tarvitsisi kehittää ukonraahauskisa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit
 2. Nyt pitää tehostaa pintojen putsausta – lue siivousvinkit virusten karkotukseen
 3. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 4. Videokonsertti: Katso ja kuuntele Sinfonia Lahden konsertti tästä
 5. 8.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Koronatartuntojen määrä ei ole kasvanut - Päijät-Hämeessä 46 tartuntaa
 6. Uskaltaako kotiinsa tilata nyt siivoojaa? Lahtelainen siivousalan yrittäjä kertoo, miten vastuullinen epidemiasiivoaja toimii
 7. Yle: Pankin työntekijä tunnusti kavaltaneensa lähemmäs miljoonan
 8. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 9. Järvien vedenpinnat ajankohtaan nähden ylhäällä Hämeessä, samoin pohjaveden tasot
 10. Sinfonia Lahden muusikot soittivat Finlandiaa kodeissaan, videosta tuli nettihitti – näin se tehtiin
 11. Iisalmen Sanomat: Itä-Suomen avi otti valvontaansa Attendon hoivakodin, jossa kahdeksan vanhusta kuoli koronaan
 12. Kaahari autoili Uudeltamaalta Hämeeseen, poliisi joutui takaa-ajoon - piikkimatto ja etälamautin käytössä Hollolassa
 13. Lahden LAD-taidekeskukseen tulee jättimäinen muraali
 14. Voice of Finland -kilpailun valmentajia itkettänyt orimattilalainen Henry Friman haluaa olla sinivalkoinen ääni ja tunteiden tulkki
 15. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.