Toimeentulotuki kestää vertailun

Vanhukset, etenkin yksin asuvat, saavat yleensä keskimääräistä korkeampaa toimeentulotukea.

Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan palveluita on totuttu enemmän moittimaan kuin ylistämään. Kritiikki ei ole aina aiheetonta. Rahaa on niukasti, lamavuosina leikattuja etuja ei ole takaisin saatu. Aukkoja löytyy turvaverkosta niin, että leipäjonot eivät ole kadonneet, vaikka lama väistyi ajat sitten. Ihmisten tarpeet ja vaatimukset ovat kasvaneet samaan aikaan. Ei siinä kiitokselle sijaa jää.

Kaikki ei tietenkään ole rempallaan. Tuore väitöskirja kertoo, että suomalainen toimeentulotukijärjestelmä on vähintään hyvä. Kuuden läntisen Euroopan maan vertailussa toimeentulotuki oli suhteellisesti runsaskätisin Suomessa ja Ruotsissa. Keskimääräinen tukitaso oli 60 prosenttia teollisuustyöntekijän keskimääräisestä palkasta. Saksa, Hollanti, Britannia ja Irlanti jäävät taakse.

Tulos ei ehkä kerro täyttä totuutta siitä, minkälaisin ehdoin eri maiden tukea saavat köyhät joutuvat elämään. Toimeentulorahojen ostovoimaa ei vertailtu. Suomessa on tunnetusti korkea hintataso ja kalliit asumiskustannukset. Meillä tosin auttaa asumistuki, jota ei kaikissa Euroopan maissa tunneta tiettävästi lainkaan.

Suomi näyttää tukevan tarvitseviaan myös tasapuolisesti. Tuki vaihtelee vähiten perhetyypeittäin. Eniten saavat yksin asuvat vanhukset, vähiten yksin asuvat nuoret.

Toimeentulotuki on sosiaalisen turvaverkon viimeinen osa. Kunnat jakavat sitä tilanteissa, joissa perheen tai yksinäisen ihmiset muut tulot eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin. 1990-luvulla toimeentulotukeen turvautuneiden kotitalouksien määrä oli pahimmillaan liki 300 000. Sittemmin määrä on laskenut. Vertailun mukaan toimeentulotuen kustannukset ja saajien määrä ovat Suomessa kansainvälisesti alhaisia. Tasaisen tulonjaon maassa tämä ei liene yllätys.

Väitöskirja kertoo, ettei Suomi ole suinkaan ainoa maa, missä on jouduttu katsomaan, minkä verran ja millä ehdoilla ihmisille apua annetaan. Kaikissa maissa tuen saamisen ehtoja on kiristetty. Silmätikkuina ovat olleet eritoten nuoret ja turvapaikanhakijat.

Apua ei yleensä saa enää vastikkeetta. Täytyy ottaa osaa erilaisiin aktivointiohjelmiin ja kuntouttaviin toimintoihin. Jos tarjottu työ ei kelpaa, toimeentulotukeakaan ei tule tai se kapenee.

Suomi on näissä asioissa lempeähkö. Tukea ei voi evätä kokonaan työvoimapoliittisista syistä, ja kuntouttavaan työtoimintaan voidaan velvoittaa vain nuoret tuen saajat eikä kaikkia.

Myös Suomessa on keskusteltu siitä, onko tukimarkkoja jaettava vastikkeetta silloinkin, kun ihminen on työkykyinen. Tuore tutkimus antanee lisämateriaalia vastiketta vaativille.

Apua ei yleensä saa vastikkeetta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.