Synkistelyn aika ohi

Ateenan kisat ovat ohi. Pekingin vuoro on neljän vuoden kuluttua.

Ateenan olympialaiset ovat nyt takana ja on tilinteon aika. Suomen osalta tulos ei mairittele. Kultamitali jäi saavuttamatta ja käteen jäi vain kaksi hopeaa, mikä on kaikkien aikojen huonoin tulos Suomen olympiahistoriassa.

Nyt täytyisi päättää, miten tästä eteenpäin. Pitäisikö synkistellä ja vaatia urheilun ryhtiliikettä? Onko meillä veronmaksajina oikeus suomia urheilijoita veltoista esityksistä, pitäisikö rahahanoja ruuvata kireämmälle, kun tulokset eivät vastaa odotuksia?

Vastaus on yksiselitteisesti ei. Tai ainakin toivottavasti Suomessa osataan jo suhtautua urheiluun rauhallisemmin. Ei Suomen julkisuuskuva ole yhtään synkempi Ateenan jälkeen kuin kisoja ennenkään. Kyse oli hienosta urheilutapahtumasta ja viihteestä, jossa Suomen osuus oli tällä kertaa tavallista vaisumpi. Se ei kuitenkaan estä nauttimasta neljän vuoden välein toistuvasta spektaakkelista.

Pönäkät urheilujohtajat voivat ja heidän täytyykin suhtautua asiaan vakavasti, mutta muilta voi hyvällä syyllä odottaa rennompaa otetta. Ylekin voisi pikku hiljaa laskeutua norsunluutornistaan ja siirtyä uudelle vuosituhannelle. Sellaiset heitot, kuin "Suomen kansa on syvästi pettynyt" tai Ateenassa harvemmin toistuneet "onnittelut koko Suomen kansan puolesta", voi haudata menneisyyden syövereihin.

Suomalaiskansallinen totisuus saattaa heijastua urheilijoihinkin. Tai ainakin heidän esiintymisestään puuttuu se iloisuus, joka näkyy vaikkapa ruotsalaisissa. Väkinäisellä otsanrypistyksellä tehdään harvoin tulosta, sillä urheilu on pohjimmiltaan leikkiä, vaikka se nykyään tahtoo usein unohtua.

Urheilujohtajat manailevat usein rahapulaa, mikä onkin varmasti yksi syy kehnoihin tuloksiin. Kulttuuriministeri Tanja Karpela ehti Ateenan mitalikahveilla luvata urheilulle kuoppakorotuksen, toivottavasti valtionvarainministeriö ja eduskunta ovat samaa mieltä. Yleensä poliitikkojen lupaukset ovat jääneet sanahelinän asteelle.

Rahan lisäksi urheilijat tarvitsevat apua myös opiskelun ja urheilun yhteenliittämisessä. Tukea pitäisi ohjata myös valmentajille, joista suurin osa tekee töitä talkoohengellä. Vasta sitten, kun taustat ovat kunnossa, voidaan tuloksiakin odottaa.

Suomen osalta parhaat tulokset Ateenassa saatiin dopingtesteissä. Yhtään suomalaista ei jäänyt kiinni vippaskonsteista, ehkä vanhoista synneistä on opittu. Muilla on kuitenkin vielä tekemistä. Ateenassa jäi kiinni enemmän urheilijoita kuin koskaan aikaisemmin, eikä dopingsotkuista puuttunut koomisiakaan piirteitä. Kreikkalaisten pikajuoksijoiden moottoripyöräilystä ja unkarilaisen kiekkomiehen toilailuista on vaikea panna paremmaksi.

Doping on joka tapauksessa koko huippu-urheilun kohtalonkysymys. Nyt näyttää siltä, että testaajat ovat hieman edellä, ja toivottavasti pysyvätkin.

Väkinäisellä otsanrypistyksellä tehdään harvoin tulosta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.