Ajokorttilakia seurattava

Huomenna tulee voimaan uusi ajokorttilaki, johon kohdistuvat odotukset menevät hieman ristiin.

Lain mukaan lääkärin on ilmoitettava poliisille, jos potilaalla on sellainen pitkäaikainen vaiva, joka heikentää ajokykyä. Tarkoitus on hyvä. Liikenteestä halutaan pois henkilöt, joiden sairaus vaarantaa oman ja muiden turvallisuuden. Sairauksista johtuvat onnettomuudet tappavat ja vammauttavat vuosittain.

Lääkärien kannalta asialla on arveluttava puolensa. Lääkärin ja potilaan luottamuksellinen hoitosuhde murretaan. Sillä on seurauksensa.

Potilas ei ehkä hakeudu lääkäriin lainkaan tai yrittää peitellä vaivojaan, jos epäilee, että ajokortti on vaarassa. Se ei ole hyväksi potilaalle eikä liikenneturvallisuudelle.

Laki panee lääkärin hankalaan välikäteen. Kaikkia vaivoja ei aina näe yhdellä käyntikerralla. Monella vaivalla on samantapaisia ensioireita. Oireet voivat olla sellaisia, etteivät hyppää esiin. Jos potilas salaa niitä onnistuneesti, hänet voidaan arvioida ajokykyiseksi, vaikka hän ei sitä olisi. Huolellinenkin lääkäri voi joskus mennä vipuun. Jotkut taudit voivat puhjeta ja kehittyä nopeasti.

Jos onnettomuus tapahtuu kohta lääkärin luona käynnin jälkeen, lääkäriä saatetaan vaatia vastuuseen. Amerikkalaistyyliset vahingonkorvauslakiin perustuvat rahavaatimukset eivät ole olleet Suomessa muissa yhteyksissä tuntemattomia enää vuosiin.

Ongelmaa ei pidä silti ylidramatisoida. Ruotsista ei vastaavasta laista ole tiettävästi kovin kehnoja kokemuksia. Oman mahdollisen virheen seurauksia voinee pienentää vakuutuksella. Silti lain toteutumista on seurattava ja pykäliä muutettava tarvittaessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.