Lentäviä kärryjä ja sohvia

Kesän aikana olen törmännyt tapauksiin, jotka ovat herättäneet kysymään, mihin oikein ollaan menossa.

Olen osunut lyhyessä ajassa kaksi kertaa paikalle, kun liikenteessä on sattunut läheltä piti -tilanne. Mennessäni käymään tuttujeni luona Jokimaalla, tulin risteykseen, kun polkupyörällä kaatunut mies oli poimimassa tielle pudonneita tavaroitaan. - Oli hyvä, että ehdin väistää tuota autoa pusikkoon, hän totesi. Pölypilvi oli hälvenemässä paikalta poistuneen kuskin jäljiltä. Pyöräilijä selvisi onneksi naarmuilla.

Toisessa tapauksessa kaaharin auto pysähtyi viime tipassa. Olin aamulla matkalla töihin Paavolanmäkeä alas Karjalankadulle, kun edelläni ajanut henkilöauto joutui pysähtymään suojatien kohdalla. Oikealta oli suojatielle tulossa nuori tyttö ja mies.

Yhtäkkiä takaamme vasemmanpuoleista kaistaa tuli tumma auto kovalla nopeudella juuri kun tyttö ylitti suojatietä. Jarrut kirskuivat, mieskuljettaja sai nipin napin vältetyksi törmäyksen.

Myöhemmin juttelin edelläni tapahtumaa todistaneen kuljettajan kanssa. Hän oli säikähtänyt perin pohjin kuten minäkin.

Jos liikenteessä olisi valvontakameroita, poliisi näkisi vastaavia törkeitä vaaratilanteita varmasti päivittäin. Kaduilla ja teillä vallitsee viidakon laki.

Aiemmin lähinnä nuoria miesautoilijoita on syytetty hurjastelusta, mutta nykyisin teillä ajaa keski-ikäisiäkin aikapommeja. Myös naisia. Lisääntynyt alkoholin kulutus vielä lisää riskejä.

He ovat mulle kaikki heti -aikakauden väkeä, jolle muut ihmiset ovat yhdentekeviä. Ylimielisyys, välinpitämättömyys ja täydellinen vastuuttomuus näkyvät niin liikenteessä kuin monella muullakin elämänalueella.

x

Asun viehättävässä luonnonläheisessä ympäristössä, jossa keskellä kerrostaloaluetta on uimalampi. Lähdepohjainen lampi on puhdas kesäkeidas, jossa lämpiminä kesäpäivinä on paljon ihmisiä aurinkoa ottamassa ja virkistäytymässä.

En ole ollut näkemässä, mutta voin vain kuvitella hämmästyksen, kun joukko ratsastajia on muina naisina kopsotellut lammelle. Yleinen uimaranta ei ole oikea paikka uittaa hevosia tai koiria. Muuan lammen viihtyisyydestä huolta pitävä naapuri kävi sittemmin puhdistamassa rantaa lantaläjistä.

Pari viikkoa sitten uimarit olivat ihmetelleet, mitä heidän jalkoihinsa osui keskellä lampea. Sukelleltuaan aikansa he olivat hahmottaneet siellä kaupan ostoskärryt. Ne on todennäköisesti yön hämärässä kuskattu jostain ja heitetty laiturilta veteen. Ei mitenkään huvittava juttu siinä tapauksessa, että pahaa aavistamattoman sukeltelijan jalka jäisi kärryn ritilään kiinni.

Viimeisin Salpakankaan erikoisuus oli nahkasohva. Se ilmestyi viikonloppuna alarinteeseen Mäkirinteentien varteen vastapäätä kioskia. Ikään kuin olisi siihen itsestään jostain valunut. En ollut uskoa silmiäni, kun kohtasin ilmestyksen koiraa ulkoiluttaessani.

Ylimielisyys, välinpitämättömyys ja vastuuttomuus näkyvät

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. 29.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 27 - epidemiatilanne ollut viikonloppuna rauhallinen
 2. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 3. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 4. Maakuntarajan sulkeminen sai joidenkin hulluuden kukkimaan - ensimmäinen päivä Levannon tarkastuspaikalla Nelostiellä sujui pääosin rauhallisesti
 5. Lahden Talojen senioritalossa Kerinkalliossa asuva Milla Scott on huolissaan koronaviruksen leviämisestä yleisissä tiloissa – "Pitäisi tehdä enemmän"
 6. Vesilinnut pääsevät syksyllä omaan kotiin – Heinolan Lintutarhalle rakennettavassa talossa on 450 neliötä ja erikoinen viherkatto
 7. "Söin väkisin, vaikka ei ollut nälkä eikä tehnyt mieli" – Henriikka Pitkänen, 33, opetteli personal trainerin avulla uudet ruokailutottumukset, laihtui ja rakastui amerikkalaiseen jalkapalloon
 8. Ikivihreät iskelmätähdet eivät suostu sammumaan – koronavirus katkaisi yli 70-vuotiaiden tähtien keikkaputken, mutta usean ura jatkuu edelleen
 9. Kisajärjestäjiä koetellaan kovin autourheilussa Lahden seudulla – ensin leuto talvi, nyt korona
 10. Ira Blomberg-Kantsilan kolumni: Uimahalliuskovainen väijytti minut – ja vieläpä lähes alastomana
 11. Portit auki – kummankin puolen Kimolan sulkua pannaan paikkoja kuntoon matkailijoita varten
 12. "Se oli taistelua joka vaiheessa" – Naisten asepalvelus täyttää huhtikuun alussa 25 vuotta, ja siitä on kiittäminen Kaarina Buure-Hägglundia
 13. Pääkirjoitus: Pormestarin valinnassa on olennaista avoimuus ja läpinäkyvyys
 14. Markus Pirttijoen Esalainen: Megatrendi, joka alkoi järkkyä vain viikoissa
 15. Museot tarjoavat taide-elämyksiä nyt verkossa – nettipalvelut ovat houkutelleet hyvin kävijöitä: "Kasvua on ollut 1 144 prosenttia"

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.